Jogilag, törvényileg van-e arra lehetőségem, hogy szándékosan érvénytelenül szavazzak egy képzeletbeli, kitalált karakterre?
Szeretném megkérdezni, hogy jogi értelemben van-e arra lehetőségem, hogy ha úgy tartja kedvem, a következő választáson, vagy bármely más választáson szándékosan érvénytelenül szavazzak? Törvényileg megtehetem-e, hogy mondjuk szándékosan egy kitalált karakterre szavazok, mint mondjuk Micimackó vagy Pókember? És mondjuk egy kitalált politikai pártra, mint mondjuk Shao Kahn császári gárdája? És telerajzolhatom a szavazó lapot vidám napocskával, virágokkal és mosolygós emberekkel? Ez egy jogilag lehetséges, törvényes megoldás?
Azért kérdezem, mert nekem egyik létező párt és politikus sem szimpatikus, VISZONT szeretnék részt venni a következő választáson! De kizárólag abban az esetben, ha van olyan opció, hogy egy nem létező szuperhősre vagy mesefigurára szavazhatok. Kérdésem, hogy ez legális-e, törvényes-e, jogilag megtehetem?
Nem szavazni is jogod van, érvénytelenül pláne.
Miért pont a nevedet vennék komolyan?
Lesz6-7 hótfáradt ember, aki párjától függetlenül megvonja a vállát, és számol tovább.
De, ha túl sok időt művészkedsz bent, azért nem fognak kedvelni.
Vidd inkább egy kiállításodra, hátha több nézője lesz!
A választójog egy jog, nem kötelezettség. Nem kötelező részt venned a szavazáson, de ha elmész, természetesen szavazhatsz érvénytelenül is. Eszerint, a kérdésed előtt nem néztél meg egyetlen választási eredményt sem; mindig vannak érvénytelen szavazatok.
„Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet.”
↑ 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról 186. § (1)
A szavazólapra kerülésnek előfeltételei vannak, így igazságtalan lenne csak úgy odaírt valakire adott szavazatot figyelembe venni. Még akkor is, ha a szavazó olyan megfontolást igénylően komoly, hogy Micimackóra vagy Pókemberre szavaz.
Ha azzal a feltétellel vennél részt a szavazáson, hogy az ilyen szavazatod figyelembe vegyék, érvényes legyen, akkor nem fogsz részt venni. Ugyanannyit ér, ha a választás napján a szavazóhelyiségben egy érvényesített szavazólapon szavazol rájuk, mintha otthon tennéd bármilyen papírra. Ráadásul, utóbbi esetén nem kell megvárnod, hogy részt vehess szavazáson, hanem akármilyen gyakorisággal teheted.
A firkálás, rajz annyira megengedett, hogy ha egyébként érvényesen szavaz valaki, akkor a szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha a szavazólapon bármilyen megjegyzést tettek, például a jelöltek, listák sorrendjét megváltoztatták, a jelölt nevét, listát kihúzták, nevet, listát hozzáírtak. ← 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról 193. § (3)
┌─ [a jelenlegi választási törvény szerint ha vki a négyzeten túl húzza az x-et, már az is érvénytelen szavazatnak számít.] (8 / 2020. okt. 17. 19:44)
Nem négyzet, hanem kör. Nem feltétlen x, hanem pl. + is lehet. ← „Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet.” ← 2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról 186. § (2)
És, nem érvénytelen a szavazat, ha valaki a n̶é̶g̶y̶z̶e̶t̶e̶n̶ körön túl húzza az̶ ̶x̶-̶e̶t̶ vonalat. Az érvényességnek az a feltétele, hogy a vonalak metszéspontja legyen a körön belül.
Ez látszik a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatójából is. Képen a vonatkozó részlet: [link] A tájékoztató elérhetősége: [link] ─┘
17:59
Nagyon szépen köszönöm a hosszú, tartalmas válaszod! És úgy döntöttem, hogy teljes mértékben megfogadom a tanácsod és úgy fogok tenni, ahogyan te javasoltad nekem:
"Ha azzal a feltétellel vennél részt a szavazáson, hogy az ilyen szavazatod figyelembe vegyék, érvényes legyen, akkor nem fogsz részt venni. Ugyanannyit ér, ha a választás napján a szavazóhelyiségben egy érvényesített szavazólapon szavazol rájuk, mintha otthon tennéd bármilyen papírra. Ráadásul, utóbbi esetén nem kell megvárnod, hogy részt vehess szavazáson, hanem akármilyen gyakorisággal teheted."
Eldöntöttem, hogy én is ugyanezt fogom csinálni. Készítek magamnak egy dobozt, a tetején lesz egy lyuk és akkor beledobom a papírlapot, amire ráírtam a mesebeli, kitalált karakter nevét. Így nem kell fölöslegesen megvárnom az aktuális, való életbeli szavazást és ahogy te is mondtad, otthon bármikor megtehetem akármilyen rendszerességgel, bármilyen papírlapra.
"Eszerint, a kérdésed előtt nem néztél meg egyetlen választási eredményt sem; mindig vannak érvénytelen szavazatok."
Az a helyzet, hogy én még soha életemben nem mentem el szavazni, egy alkalommal sem vettem részt szavazáson. Aztán a barátaim elkezdték egyre többet mondani, hogy 27 évesen azért legalább egyszer kipróbálhatnám a dolgot. Felhívták arra is a figyelmem, hogy a szavazati jogért rengeteg ember az életét áldozta és különféle szabadság harcokban is fontos céljuk volt, hogy legyen szavazati jog.
Rájöttem, hogy igazuk van. Viszont engem maga a politika, mint téma, taszít és nagyon durva dolognak tartom. Az utóbbi napokban megnéztem pár videót a YouTube-on, csak hogy képben lehessen, mi is maga a politika meg a szavazás, aztán a videókban a politikusok olyan csúnyán és hangosan kiabáltak egymással, engem elborzasztott. Láttam azt is, hogy konkrétan egész családokat és nemzeteket szakított ketté a politika. Az emberek nagyon haragudtak egymásra és mérgesen kiabáltak, ha valaki olyan emberre szavazott, aki számára nem volt szimpatikus és egymást sértegették. Ezért döntöttem úgy, hogy való életbeli jelöltre sohasem szavaznék, csak is kizárólag mesebeli karakterre, aki a valóságban nem létezik.
A javaslatod figyelembe véve úgy döntöttem, hogy ahogyan eddig egész életemben, továbbra sem fogok soha részt venni igazi, aktuális szavazáson, helyette megfogadom a tanácsod és otthon fogom majd magamnak csinálni. Így nem kell fölöslegesen megvárnom az aktuális, igazi szavazást és ahogy mondtad, otthon úgyis bármilyen gyakorisággal megcsinálhatom a dolgot. Így tiszta marad a lelkiismeretem, mert igaziból nem vettem részt egy olyan dologban, ami szerintem nagyon durva és szétszakítja a családokat, de otthon mégis kiveszem belőle a részem, a saját dobozomba betéve a papírlapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!