Akik nagyon ellenzik az alapjövedelmet nem tudnak egy sokkal szebb, emberibb világot elképzelni?
A legtöbb embernek alig van ideje a sok munka miatt. Én hálisten lelettem százalékolva, és csak 4 órát dolgozok, de kapok plusz pénzt az államtól. Én megtapasztalom azt, hogy mennyivel jobb az, hogy van sok szabadidőm, szeretném, ha mások is megtapasztalnák. Úgy látom, hogy a legtöbb ember a régi szokásokat követi, isteníti a munkát, azt szereti, ha a másik szenvednek, szeretet helyett inkább gyűlölködik. Emiatt a gyűlölködés miatt ellenzik az alapjövedelmet. Megéri ez a gyűlölködés, hogy ne változzon semmi? Megéri semmirekellőzni, cigányozni olyan emberekkel ítélkezni, akiket nem ismertek? Nem csoda, hogy a cigányhelyzet olyan amilyen.
Annak örülök, hogy ez az alapjövedelem már nem csak baloldaliaknál népszerű, de már jobboldali körökben is egyre népszerűbb. Most már csak egy közös megállapodás kéne. Szeretném, ha a legtöbb embernek több szabadideje lenne. A klímának is jót tenne az, ha kevesebbet dolgozna mindenki.
Egy egyszerű megoldás van az, hogy szeretni kell egymást és nem utálkozni.
Hol működik az alapjövedelem?
Miből fizetnénk?
Hogy érjük el, hogy az emberek elégedettebbek legyenek keveseb fizetéssel is?
Ha neked most sok a heti 40 óra ami igazából szabadságok miatt inkább 34 akkor hol lenne az a határ amit még szívesen ledolgoznál?
Édesanyám mesélte, hogy amikor áttértek a szabat szombatokra hirtelen annyi szabadideje lett, hogy nem is tudta mit kezdjen vele. A jót mindig csak valamihez képest tudjuk értékelni, ha holnaptól csak 20 órát kéne dolgozni akkor az egy ideig tényleg boldogabbá tenné az embereket de 10-20 év múlva már az a 20 óra is sok lenne egyeseknek.
Arról nem is beszélve, hogy most egy kétkezi munkás is jóval jobb helyzetben van munkaórák számát tekintve mint mondjuk egy földműves volt 100-200 évvel ezelőtt. (márpedig a lakosság 80-90%-a az volt akkoriban)
Egy kérdést feltennék tőltetek. Mit gondoltok magáról az ember képről? Miért probléma a lustaság? Lusták lennénk alapjáraton vagy alkotólények? Erről nincs politikai diskurzus, és emiatt van egy nagyon rossz mantra a társadalomban, az pedig, hogy "ilyen az emberi természet" csak legyintenek, ami nem ágyaz meg semmilyen változásnak. Nem kéne, hogy politikai téma legyen az, hogy mit gondolunk az emberről? Ez is olyan téma, amihez idő kell a gondolkodásra, és mivel a legtöbb ember sokat dolgozik, nem jut idő gondolkodásra. Ezért is kell radikálisan csökkenteni a munkaidőt.
Ha hazaértem válaszolni fogok a többire is.
Reménytelenül naivan és egyszerűen látod a világot. Milliónyi sebből vérzik az amit írsz. És még kifejteni se érdemes mert rögtön rávágnád hogy gyűlölködöm (manapság divatos taktika a kritika elhárítására) ellenben veled aki tévedhetetlen (elvégre aki nem ért veled egyet az rosszindulatból teszi...)
Miről is szól valójában a kérdés? Ja igen, "szeretet jó, gyűlölet rossz". Köszönjük Emese, mi a gyűlölködő szörnyetegek most lelkileg gazdagabbak lettünk a te bölcsességedtől.
Én sohasem elleneztem az alapjövedelmet, sőt jobb is lenne a világ ha mindenkinek rengeteg pénze legyen.
Viszont ép ésszel végiggondolva ez lehetetlen, az alapjövedelem ígéretével csak szavazókat szerez magának az ellenzék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!