Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért tette ezt a Fidesz az...

Miért tette ezt a Fidesz az OKJ tanfolyamokkal?

Figyelt kérdés

Szerettem volna letenni valamikor egy cukrász képzést, ami 5 hónapot vett volna igénybe. Jövőre azonban ez már 2-3 éves szakmunkás képzőben lesz elérhető. Úgy tudom, ez az összes ilyen képzésre igaz.

Az OKJ a mostani rendszerben azért volt jó, mert pár hónap alatt egy konkrét szakmát biztosított az embereknek. Bárki le tudott tenni egy egyszerűbb képzést, és utána dolgozhatott. De így, hogy 2-3 évet kell tanulni azért, ami masnak 5 hónap, pl. a cukrász esetében... Akinek sürgősen kell szakma, azzal mi lesz?

Miért tette ezt a Fidesz?

2020. szept. 18. 21:35
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
És miért nem használod azt a hármat? Vagy most minden áron cukrász szeretnél lenni?
2020. szept. 18. 21:57
 12/19 anonim ***** válasza:
80%
Szerintem is ezzel azt akarták elkerülni, hogy hiányos tudású szakemberek legyenek. Csak mellé lőttek, mert a legtöbb munkahelyen az ismeretség számít és nem a tudás.
2020. szept. 18. 22:05
 13/19 A kérdező kommentje:

Én amondó vagyok, hogy minél több területen jártas az ember, annál jobb. Még meg akartam volna csinálni az egyetem előtt egy cukrász képzést, meg egy rendszergazdát. De így már... Inkább nyelvvizsgázok, aztán megyek egyetemre, biológia BSc érdekelne.

Apropó, egyetem. A biológia BSc ha jól láttam, összességében 3 eves képzés. Ez egy alapdiploma esetében érthető. A 2-3 éves OKJ képzés még egy komolyabb szakmánál, pl. a rendszergazdánál TALÁN érthető. De vannak olyan képzések, ahol indokolatlan.

2020. szept. 18. 22:07
 14/19 A kérdező kommentje:

"Csak mellé lőttek, mert a legtöbb munkahelyen az ismeretség számít és nem a tudás."

Ebben van valami. 😂

2020. szept. 18. 22:09
 15/19 anonim ***** válasza:
#14 Igen, viszont egy olyan szakit aki nem ért semmihez a bizonyítvány ellenére, nyugodt szívvel teszi ki a munkáltató, egyéni vállalkozóként pedig senki sem fogja hívni.
2020. szept. 18. 22:11
 16/19 A kérdező kommentje:

Tessék, itt jobban megfogalmazták azt, ami nekem is a gondom ezzel a változással:

"A jelenlegi OKJ felnőttképzési rendszer lehetővé teszi a rugalmas és rövid időtartamú OKJ tanfolyamok szervezését, amelyeket a munka és család mellett tanulni vágyók is teljesíteni tudnak. 2020-tól azonban már több év alatt lehet majd csak elvégezni a szakmai képzéseket, mely jelentősen megnehezíti a munka és család melletti szakmaváltást."

Forrás: [link]

Egy tavalyi cikk, azóta volt egy kis halasztás, a jelenlegi rendszer december 31-ig érvényes, legalábbis van, ahol igen.

2020. szept. 18. 22:14
 17/19 anonim ***** válasza:
59%
Hidd el ez így sokkal jobb! Egy szakmát nem lehet 5 hónapos szombatonkénti bejárással megtanulni.
2020. szept. 19. 00:33
 18/19 anonim ***** válasza:

Mert addig itt dolgozol, ide fizeted az adót, az áfákat. -szerintem ez is lehetett esetlegesen akár, de én nem tudom, nekem fogalmam sincs.

Hogy pl "Mostmá' ha a fene fenét eszik is végigcsinálom azt a tanfolyamot; ha már két évet belefeccöltem." De amúgy lehet, hogy az alapötlet tényleg jobbítás volt, én ezt nem tudom.

2020. szept. 19. 01:30
 19/19 anonim ***** válasza:
Tulajdonképpen ezt az Unió fizette azért hogy a munkaerőpiacon könnyebbé tegye az elhelyezkedést. Valószínűleg ez az összeg ezzel most el lett különítve, és gyanúsan sántít hogy mire. Én pedagógus vagyok és ilyen OKJ képzésen szereztem anno angol nyelvvizsgát és pályázati menedzserit. Mindkettő jól jött. Szóval azt aláírom hogy édeskevés az a hét hónap arra hogy mindent elsajátítson egy felnőttképzett de egy rálátást szerez a szakmára amit gyakorlattal hamar megtanul. Most ez nem lesz így. Mindenki abban dolgozik amit diákként ráróttak. Lehet hogy így hiába tököl három évet szakképzőbe de nem lesz jó szakember soha ha nem szereti azt csinálni. Belőlem sem autószerelő lett és jobb is így mindenkinek.
2020. szept. 22. 03:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!