Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A falu hogyan tudott ilyen...

A falu hogyan tudott ilyen sokáig ellenálni a kapitalizmusnak?

Figyelt kérdés

Elvileg a kapitalizmusban az egyszerűen megtermelhető dolgokat a nagyvállalatok tudják legyártani a leghatékonyabban. Ennek ellenére Magyarországon a falvakban még a 80es években is teljesen általános volt a baromfiudvar, ahol kis hatékonysággal és nagy energiabefektetéssel tenyésztettek olyan állatokat, amiket ma már olcsón meg lehet venni a bevásárlóközpontokban. Engels már 1848ban megírta, hogy ilyen lesz a világ, viszont arra nem számított, hogy a változás csak 150 évvel később következik be.


Miért kellett ennyit várni? 1905ben még megérte otthon csirkét tenyészteni?



#falu #kapitalizmus #háztáji #csirketenyésztés
2020. aug. 29. 11:06
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Sosem tudom, hogy az ilyen kérdéseket valaki komolyan kérdi, mert maga nem tudja végiggondolni, vagy csak szórakozik vagy éppen ellenkezőleg nagyon is érti a dolgot, csak terjeszteni akarja az "igét" amiben ő hisz és ebből akar kiindulni, mert mindhárom esettel találkoztam már.
2020. aug. 29. 11:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
81%

A mezőgazdaság még mindig a "falu" kezében van és így is lesz. A gyárakban étel alapanyagokat még mindig nem tudnak előállítani. A gyárak csak feldogozni tudják a vidéken megtermelt élelmiszer alapanyagokat.


A kézművességet is sokan értékelik, mert a mezőgazdaságon kívül ez még egy húzó ágazat és ez is tipikusan "falu" kötődésű.

Nem mindenki csak a nagyválallatok termékeiben bízik, sokan keresik az egyediséget.

2020. aug. 29. 11:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
93%
Meg éri jószágot nevelni, jómagam is tartok, falusi vagyok. Sokkal jobb a húsa, mint a nagyüzemi műanyag csirkének.
2020. aug. 29. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
69%

A nagyüzemi állatok húsa dugig van Glifozáttal, gyógyszerekkel, hormonokkal, antibiotikummal. Az egye meg, aki nem jut másmilyenhez.

A nagyüzemi zöldség-gyümölcs viszont jóformán 0 beltartalmi értékkel bír. Az egye meg, aki nem jut másmilyenhez.

2020. aug. 30. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:

Az 1900as évek elején azért nem árultak nagyüzemi húst, mert nem vette volna meg senki, mert akkor mégi tudták, hogy a háztáji hús egészségesebb?


Egyéblént a nagyüzemi csirke szerintem finom puha és porhanyós, míg amikor tanyasi csirkét ettem, az rágós volt, tehát kinek mi.

2020. aug. 30. 17:36
 6/10 anonim ***** válasza:

A minőség, a hús állaga nem ilyen egyszerű. Ha kakast, vagy öregebb tyúkot vágnak le, az nem ugyanaz, mint egy fiatal csirkét. Ezt tapasztaltam régen a nagyi levágott baromfiain. A fiatalabb baromfik húsa porhanyós volt és finom. A háztáji kacsa is nagyon jó volt, a boltit dögízűnek érzem. A malacok esetében is, a megfelelően időben levágott háztájinak szalonnája és szűzpecsenyéje sokkal jobb volt, mint az import bolti, amiben nem sok íz élményt találtam.

Nem üres magyarkodás, hogy érdemes megvenni a háztájit, ha jól van tartva, hanem mert jó, már az ínyenceknek főző éttermek is feldedezték ezt és gazdaságilag is jó.

2020. aug. 30. 17:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

"a nagyüzemi csirke szerintem finom puha és porhanyós, míg amikor tanyasi csirkét ettem, az rágós volt"

egyértelmű. A nagyüzemi csirke akkora helyre bezsúfolva éli le az életét, hogy moccanni is alig tud. Pontosan azért hogy 51 (MONDOM: 51!!) napos korában elérje a vágósúlyt. Neki az izmai helyén valami takonyállagú húscafat van. A tanyasi csirke reggeltől estig kint rohangál. Telezabálja magát zöld növényi rosttal, rovarokkal, miegymással, s közben lót-fut, röpköd. Igazi testépítő csirke. :-))

"tehát kinek mi"

2020. aug. 30. 18:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:

Engelsnek mi a fene köze van a csirketenyésztéshez?!

Nagyüzemileg az ún. broiler csirkét tenyésztik, ami rendkívül gyorsan nő, húsa gumis, íztelen, sokszor olyan színű, mint a halott ember, serpenyőben sütéskor valami guszttustalan vizenyő és hab távozik belőle. Külön kell ízesítőanyagokban pácolni, ha pl. fagyasztott késztermékeket akarnak belőle készíteni.

Nagyszüleim csirkéi a tyúkudvarban tenyésztek, kukoricát, búzát és zöldnövényeket ettek. Húsuk színe gusztusos sárga volt. A tojást, amit a tyúkok tojtak, ízre nem lehet a nagyüzemivel összehasonlítani.

A kiscsirkéket vették, azután már csak etetni kellett őket, meg felhasználás előtt levágni. Nem úgy láttam, hogy ez túl nagy energiabefektetést igényelt volna. Akkoriban, ott vidéken a bolti alternatíva a fagyasztott csirke volt, néha olyat is vettek, ha netalán hétközben akartak csirkét enni, sajátot csak hétvégére vágtak.

2021. jún. 1. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

Ha megnézi az ember pl. Jamie Oliver főzőmúsorait, újabban mindenhol a tanyasi (farm) húsokat, tojásokat ajánlja, még ha a magasabb ár miatt kevesebbet is engedhet meg az ember belőle magának. Angliában külön piacok vannak ezeknek a termékeknek, és sokan álltak rá a termelésükre.

Nem tudom manapság mivel etetik nagyüzemileg az állatokat, én vettem már Lidl-ben olyan ír marha steak-et is, amin kimondottan halízt éreztem :( A sertéshús pedig sokszor olyan, mintha ki lenne lúgozva.

2021. jún. 1. 14:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
Halport utoljára a 80as években adtak az állatoknak. Lett is belőle botrány. Azóta úgy tudom, nem csinálják.
2021. jún. 1. 16:13

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!