Néhány politikai kérdés alatt láttam, hogy többen vannak azok, akik a FIDESZT támadják, és nem értenek egyet velük. Hogyan lehet akkor, hogy harmadszorra is kormányra kerültek, ha arányaiban ennyien nem értenek egyet velük?
Mielőtt valaki azt írná, hogy kő fideszes vagyok, távol álljon tőlem, nagyon téved.
Egyik párttal sem szimpatizálok, mert azt gondolom, ha az összeset összegyúrnánk, és megtartanánk a jó ötleteiket, akkor sem lehetne egy tökéletes pártot összehozni.., sőt..
Utolsó, persze, tudom, 2 bokor között élő rovarokból sem lehet túl nagy következtetést levonni az egész erdei rovarpopulációról.
Csak én ezt nem kizárólagosan GYK-n tapasztaltam.
Több ok is van.
1. A 2018-as választásokon is többen szavaztak a Fidesz ellen, mint mellette. Igazából tehát logikus, hogy többen támadják, mint támogatják a Fideszt az itteni kérdésekben, illetve kommentekben. 2018-ban a Fidesz a pártra adott, listás szavazatoknak 49,6%-át kapta meg, ugyanez 2014-ben csak 44,9% volt. (2010-ben, amikor a Fidesz a legnagyobbat nyerte, akkor listán is elérte a többséget, 52,7%-kal.)
[A világon a legtöbb választási rendszernek van egy "felerősítő" jellege, jellemzően az egyéni körzeteken keresztül, és a magyar is ilyen. A Fidesz azért visz el nagyon sok parlamenti helyet (és aztán azért alakít kormányt), mert az ellenzéke sok kis darabban van, és ezek a kis pártok a felerősítésből majdnem teljesen kimaradnak. (Egyébként ez a felerősítő jelleg, bár bizonyos szempontból valóban igazságtalan, egyfajta stabilitást is ad. Ahol egyáltalán nincs győztes-erősítés, mert mondjuk tisztán listás a választási rendszer, ott sok esetben három-négy párt összefogásából alakul ki a kormánykoalíció, és amikor valamiben nem értenek egyet, akkor kormányválság is kialakulhat - persze nem mindig fajul odáig.)]
2. Az elégedetlenek mindig hangosabbak. Minden bizonnyal ennek pszichológiai okai is vannak, a magyar mentalitás egyértelműen panaszkodós. És ezért internetes fórumokon, baráti, családi beszélgetésekben általában a kormányt támadók a hangadók. Ez így volt 2010 előtt is, akkor az MSZP-sek voltak a csendesebbek, a Fidesz szavazói pedig a harsányabbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!