Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az oktatási rendszer hibája...

Az oktatási rendszer hibája elsősorban, hogy ennyi tudatlan ember van ma az országban?

Figyelt kérdés

Ők leginkább a rossz oktatási rendszer áldozatai? Sajnos rengeteg a tudatlan, érdemes megnézni milyen kérdéseket írnak ki jogi kategóriában is. Szerintem ebből az vonható le, hogy az átlag magyar ember teljesen analfabéta jogi ügyekben és sok egyéb téren is lásd politika. Akkor mi értelem volt neki elvégezni a 8 elemeit, ha ennyire alacsony szinte rekedt meg gondolkodásban.

Kijelenthetjük tehát, hogy a magyar oktatási rendszer teljes kudarcot vallott és csak úgy ontja ki magából a funkcionális analfabétákat, akik a világon semmiről nem tudnak semmit, ezáltal teljesen kiszolgáltatott, manipulálható felnőttekké válnak?

2020. jún. 27. 10:22
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:

15-ös: "Azért kíváncsi lennék egy régiókra bontott IQ térképre, feltételezem Kelet-Magyarország elmaradott térségei nem pozitív hatást gyakorolnak arra a 102-re."

Jógyerek, ki kell hogy ábrándítsalak: az igazi egyetemi városok - nagyságukat tekintve (is) - leginkább Kelet-Magyarországon vannak: Debrecen,Szeged, Miskolc. (e három városban összesen több egyetemista van, mint az egész Szombathely tokkal-vonóval...)

A Dunántúlon Pécs az igazi egyetemi város.

Persze - többek között - Veszprémben is és Sopronban is van egyetem, meg egy sor városban kihelyezett tagozatok, de hát ez így van Nyíregyházától Gyöngyösig, Hajdúböszörménytől Szarvasig szintén.

Tény, hogy Szeged egy hatalmas kutatási központ, fantasztikus kutatási és tudásközponttal - már hogy Szentgyörgyi Albertől ne is beszéljünk...

Azt is tudnod kell, hogy pillanatnyilag egy debreceni kutató-team áll legközelebb a Nobel-díjhoz (ATOMKI - Atommagkutató Intézet, Debrecen)

[link]

2020. jún. 27. 18:12
 22/35 anonim ***** válasza:

A kütyük teszik hülyéve a gyerekeket,azon nőnek fel,függ ők.Idősebb korosztaly is ra van kattanva.

Na meg a lebutito media nagyon káros.

Iskolaban tul sok felesleges anyag,meg az liberalis modszerek amit probalnak raeroltetni mostanaban.

2020. jún. 27. 21:34
 23/35 anonim ***** válasza:

"Tudsz valami érdemi statisztikát mutatni arról, mennyi "tudatlan" ember van az országban?"

Milve mindkét "oldal" közölte, így gondolom igaznak vehetjük, hogy minden 4. magyar funkcionális analfabéta.

[link]

[link]

"Itt az egyfőre eső legtöbb Nóbel-díjas a világban."

Ez az átlagról nem mond semmit. Mellesleg a legtöbb nobel-díjasunk nem Mo.-on lett az, szóval ez inkább alátámasztja, hogy az oktatásunk milyen rossz.

"Az ország átlag I.Q-ja 102, ami jóval átlag felett van."

Ez nem tudom, hogy honnan jött, mivel 98 világ viszonylatban, ami jóval az átlag alatt van:

[link]

"A kütyük teszik hülyéve a gyerekeket"

Inkább, hogy nem tanítják meg megfelelően használni őket.

"meg az liberalis modszerek amit probalnak raeroltetni mostanaban"

Ja, pl. a finn módszer, ami világviszonylatban is kiemelkedően eredményes.

Mellesleg nem, a mi oktatási rendszerünk az a baj, hogy poroszos és az utóbbi 10 évben a fidesz miatt még poroszosabb lett, aminek következménye látható a PISA teszteken is, rontottunk.

2020. jún. 28. 01:21
 24/35 anonim ***** válasza:

Nem értem mit értesz poroszosnak? Es miert baj az? Konkretan milyen iskolat szeretnél?

Aruld el h miert jó az ha a gyerek még az iskolaban is a kütyüt nyomja az miert jó?Szetsugarozza az agyát,valamint függő lesz. Kutyüzik mialatt a sajat életet epithetne.

Tanítás meg az iskola hogyan kell hasznalni.Aha mai gyerek csüng a gagyi youtube videokon meg a videojatekokon.Nem a hasznos dolgok erdeklik nem azt nézi a videokon hogy kell főzni szerelni barkacsolni nyelvet tanulni kerteszkedni...

A szorakozasra van raalva az agya nem a munkára.

Nem ertem miert kell ezt tamogatni,meg hasra esni a kütyüktol!

2020. jún. 28. 13:20
 25/35 anonim ***** válasza:

Jó, kicsit jobban belemegyek, pedig eleinte csak a ténybeli tévedéseket akartam kijavítani linkekkel alátámasztva.

"Nem értem mit értesz poroszosnak?"

Ez alapvetően kifejezetten hosszú, ezért inkább adok egy linket és ha szeretnéd, akkor végigolvashatod. 2009-es, ami kicsit régi, viszont ahhoz képest még inkább a poroszos irányba mozdultunk el, szóval ez nem lényeges.

[link]

"Es miert baj az?"

A linken kb. alulról a harmadánál van egy felsorolás, ami kb. fedi az án álláspontomat is.

Viszont kiegészítem még. Alapvetően a jelenlegi rendszer a kreativitást és kritikai gondolkodást kiöli, illetve nem kooperatív, hanem kompetitív munkára nevel. Ez a három dolog pedig kifejezetten fontos a 21. században, mivel ezekre a képességekre lesz szükség.

"Konkretan milyen iskolat szeretnél?"

Röviden? Nyugatiasabbat.

Csak a példa kedvéért. A waldorf iskolák Mo-on is jelen vannak, amik liberálisabb oktatással működnek. Számos felmérés volt, hogy mi a különbség a waldorf és hagyományos iskolák közt. Az egyik ilyen megállapítás az volt, hogy a tanulmányi eredményük szignifikáns eltérést nem mutat, de a waldorfos diákok jobban szeretik az iskolát.

Természetesen fontos lenne az általam fentebb említett képességekre való nevelés is, de ez gondolom abból egyértelmű volt, hogy negatívumként kezeltem a hiányukat.

"Aruld el h miert jó az ha a gyerek még az iskolaban is a kütyüt nyomja az miert jó?"

Mivel megtaníthatod, hogy hogyan használja jól. Egyrészt, valamitől teljesen eltiltod a gyereket, akkor sokkal kíváncsibb rá. Másrészt, ha nem tanítod meg használni, akkor sokkkal valószínűbb a későbbi függőség kialakulása, vagy szektásodás is.

"Szetsugarozza az agyát,valamint függő lesz."

Ha nem tanítod meg neki használni, akkor az lesz. Viszont az agyszétsugárzás, az simán hazugság.

"Kutyüzik mialatt a sajat életet epithetne."

Vagy ott is építheti.

Nekem van ismerősöm, aki a vevőkörét az interneten szedte össze, és ebből indította el később a saját vállalkozását.

Azt kellene megérteni, hogy az internet nem eredendően rossz, csak lehet rosszul is használni. Pl. ha nem tanítod meg a gyereknek, hogy hogy kell megfelelően használni. Erről sázmtalan előadás, tanács, cikk van már a neten, szóval anyagi befektetés nélkül is képezheti magát a szülő, hogy megtaníthassa a gyerekének ezt.

"Tanítás meg az iskola hogyan kell hasznalni."

Ennek a mondatnak nincs értelme és nem is tudom, hogy mit akarhat jelenteni.

"Aha mai gyerek csüng a gagyi youtube videokon meg a videojatekokon"

És miben lenne jobb, ha gagyi könyveken csüngne? Semmiben. Meg kellene tanítani, hogy milyen tartalmakat kellene nézni, mivel a videójátékokból is lehet tanulni. Számtalan játék van már, ami szórakoztató és fejleszti a logikai gondolkodást, kreativitást, amikre ma már kifejezetten szükség van.

Csak a példa kedvéért. Ha jól hasnzálja valaki, akkor 10 évesen gazdag lehet:

[link]

"Nem a hasznos dolgok erdeklik nem azt nézi a videokon hogy kell főzni szerelni barkacsolni nyelvet tanulni kerteszkedni"

Ha sosem tanítja meg neki senki, hogy mit nézzen, mit hol keressen, akkor igen, így végzi. De pont ez a bizonyíték, hogy meg kell tanítani használni. Nem tudod végtelenségig korlátozni a hozzáférését, ha pedig egyszer nem lesz korlát és senki nem tanította meg használni a gépet, akkor igen függő lesz, de ez inkább a nevelésednek köszönhető.

"A szorakozasra van raalva az agya nem a munkára."

Na, ez pl. egy poroszos iskola által nevelt gondolat. A munka és a szórakozás nem egymás ellentétei. Nekem a munkám szórakozás, és ezt poroszos iskolában nem nagyon fogja megtanulni.

Azt fogják ott tanítani, hogy a munka szenvedés, szóval szenvedj.

"Nem ertem miert kell ezt tamogatni,meg hasra esni a kütyüktol!"

Persze, hogy nem érted, mivel nem értesz hozzá. De ha nem értesz hozzá, akkor nem sületlenségeket kell beszélni, hanem megkérdezni, hogy a másik miért gondolja úgy ahogy, és talán majd te is rálátsz annyira, hogy megértsd.

2020. jún. 29. 02:36
 26/35 anonim ***** válasza:

Elolvastam ezt a cikket,erre csak azt tudom mondani h megneznelek en teged ha betennenek teged egy liberalis iskolaba ott mit hoznal ki beloluk! Még jó h a kisebb egyseket tanitja az iskola utana a nagyobbakat pl hangok szavak mondatok. Vagy hogy kepzeled te el a nylevtanulast először megtanitod a.mondtaot utana h mit jelentenek a szavak.

Meghogy azt tanujon a gyerek amit akar,persze egesz4nap jatszana.

Leiras szerint rendszer nelkul elég kaoszos lenne a tanulas.

Ne tiszetelje2a tanart,na akkor hajra nezzuk meg h milyen jó lesz ha teged nem tisztelnenek! Pont azert kell tisztelni mert az joval tobbet tud naluk meg segit nekik!

Tanitsuk meg gyereknek a helyes internet hasznalatot.

Oké,mutasd meg hogy tanitod meg egy hedonista gyereknek akit csak a szorakozas erdekel!

Az iskola rengeteg erdekes tananAgot közvetít nekik,megse azok utan keresgetnek a.neten.

Abban egyetertek h tanulas ne szenvedes legyen lehet orommel is meg jatekosan.

Ismeretek elsajátításához kell a csend meg a fegyelem nemcsak azert mert a tanar nem birja zajt,hanem a.masik gyereket is zavarjak.

Megnéznelek teged h egy nagy iskola zajban hogy tudnal tanulni! Nahát ehez sok ész kell!

Amugy azert szenvedes a tanulas mert onuralmat koncentralciot igenyel,es ugye a videojatek függő gyereknek ez kín.

Gyerek döntse el h mit akar tanulni,ezen jót rohogtem!

Akkor téged is anyukad megtanit hogyan egyél de arra már nem.h a sggedet kitorold mert2az már nem.tetszik!:D

Hiaba mondod h nem artalmas a netezgetes az összes pszichologus kongatja a vezsharangkat az új generaciok kutyufiggosege miatt h mekkora2kart okoz !

Persze lehet a neten is penzt keresni..

De kajalni meg a sggedet kitorolni még mindig nem.megy virtialisan ugyhogy be kell latni h materialis vilagban élünk.

2020. jún. 29. 17:54
 27/35 anonim ***** válasza:

Az iskola fejlessze a kreativitast meg a kritikus gondolkodást. Masodik szerintem túl jol megy amit az okoskodo szülői mintaból atvesznek.Krrativitast is fejleszti,hogyan szeretnéd még fejleszteni?

Cooperativ vonalat kell nyomni nem a versengot,na vajon miért? Mert szalagmunkahoz az kell h a parasztja csak egy szurke folt legyen a tömegben asszimilalodjon ne legyen kiemelkedo vezer valamiben mert az csipi a hatterhatalom szemét akik kitalaltak ezt a nagy fs liberalis oktatast h nekik konnyebb dolguk legyen a nepekkel.

Ezt kéne átlátni ezeknek milyen karos hatasai vannak!

Ja még csak amnyit h el ne hidd már h szeretik a gyerekek az info órát,az is dogunalmas2nekik mivel az agyuk a videojatekhoz sok ingerehez szokott.

2020. jún. 29. 18:04
 28/35 anonim ***** válasza:

"Még jó h a kisebb egyseket tanitja az iskola utana a nagyobbakat pl hangok szavak mondatok."

Szóval nem sikerült megérteni. Rendben.

"Meghogy azt tanujon a gyerek amit akar,persze egesz4nap jatszana."

Bizonyára ezért sikertelen a finn rendszer, amit az egyik legjobbnak tartanak a Földön.

"Ne tiszetelje2a tanart,na akkor hajra nezzuk meg h milyen jó lesz ha teged nem tisztelnenek!"

A proszos rendszerben a tanár megfélemlít. Ez nem tisztelet. Egy liberálisabb iskolában tisztelet van.

"Oké,mutasd meg hogy tanitod meg egy hedonista gyereknek akit csak a szorakozas erdekel!"

Gamification, ha nem ismered, akkor nem tehetek róla.

"Az iskola rengeteg erdekes tananAgot közvetít nekik,megse azok utan keresgetnek a.neten."

Akkor lesz érdekes, ha érdekes módon tanítod. Ez Mo.-on az esetek 99%-ában nem történik meg.

"Ismeretek elsajátításához kell a csend meg a fegyelem nemcsak azert mert a tanar nem birja zajt,hanem a.masik gyereket is zavarjak."

Az ismeretek ma sem az iskolában sajátítják el, hanem ott csak gyakorolják, de ezek megtanulása otthonra marad. Az iskolában egy csapatmunkában szintén lehet gyakorolni, ami segíti a gyerekek kooperatív készségeinek fejlődésést.

"Amugy azert szenvedes a tanulas mert onuralmat koncentralciot igenyel,es ugye a videojatek függő gyereknek ez kín."

Én megnéznélek, hogy egyes videójátékot hogyan játszanál végig önuralom és koncentráció nélkül. :)

"Hiaba mondod h nem artalmas a netezgetes az összes pszichologus kongatja a vezsharangkat az új generaciok kutyufiggosege miatt h mekkora2kart okoz !"

A függőség, viszont ezzel együtt az összes pszichológus azt mondja, hogy nem az a megoldás, hogy eltiltsuk tőle a gyereket, hanem hogy felelősen tanítsuk meg használni.

"De kajalni meg a sggedet kitorolni még mindig nem"

Mondjuk mutathatnál egy iskolát, ahol ez a tananyag, mivel iskoláról volt szó.

Szóval megint ott tartunk, hogy hozzáértés nélkül próbálod megmondani azt, hogy mit kellene a gyereknek csinálni, miközben közöd nincs hozzájuk.

"Masodik szerintem túl jol megy amit az okoskodo szülői mintaból atvesznek"

Az okoskodás nem egyenlő a kritikai gondolkodással. Csak, hogy a legkézenfekvőbb példát mondjam, nem tanulnak megérvelni. Az emberek többsége egy vita során érvelési hibákkal dobálózik és észre sem veszi, hogy miért hülyeség, amit mond. Ez pedig hatalmas probléma.

"Krrativitast is fejleszti,hogyan szeretnéd még fejleszteni?"

A jelenlegi rendszerrel sokkal inkább az a baj, hogy a kreativitást elnyomja. Erre a legjobb példa az irodalom oktatásunk. A tanár megkérdezi a tanulót, hogy szerinte mit jelent ez a vers, a tanuló elmondja. Erre a tanár azt mondja, hogy nem ezt jelenti, hanem azt, hogy..., és ezt is kéri számon. Ha a tanulónak saját a helytálló elképzelése van a verssel kapcsolatban, akkor azt nem kellene elnyomni.

"Mert szalagmunkahoz az kell h a parasztja csak egy szurke folt legyen a tömegben asszimilalodjon ne legyen kiemelkedo vezer"

A magyar rendszer pont a versengésre nevel, ami gond. Ma már a nagyobb cégeknél CSAPATban folyik a munka, nem pedig egyénileg. Ha valakit iskolában nem tanítanak meg csapatban dolgozni, akkor hátrányból indul.

Szintén a példa kedvéért. Az utóbbi években a legjobban növekvő terület az IT volt, ahol elengedhetetlen a csapatmunka és a legoptimálisabbnak is azt találták, hogy csapatban dolgozzanak az emberek.

"Ezt kéne átlátni ezeknek milyen karos hatasai vannak!"

Nincsenek.

"a még csak amnyit h el ne hidd már h szeretik a gyerekek az info órát,az is dogunalmas"

Tudom, hogy az. Mo.-on azt is rosszul oktatják.

"az agyuk a videojatekhoz sok ingerehez szokott"

Mellesleg láthatóan nem néztél utána a pozitív hatásoknak, szóval itt egy cikk, ami összefoglal párat.

[link]

2020. jún. 30. 04:55
 29/35 anonim ***** válasza:
Sajnalom,nem.értek veled egyet,még mindig azt mondom h menj be talalkozz kozelebbrol egy gyerekcsoporttal és valositsd meg amiket itt leirtal. Utana gyere es beszelgetunk róla...
2020. jún. 30. 18:03
 30/35 anonim ***** válasza:

Korábban a pszichológusokra hivatkoztál, amit én is megtettem és hirtelen már velük se értesz egyet. Elég gyorsan meggondoltad magad, vagy csak simán arról van szó, hogy a pszichológusok nem is veled értenek egyet, ezért inkább ignorálod, amit mondtam.

Illetve, ez nem egyetértés kérdése, hanem ezek a tények. A pl. a liberálisabb oktatásban is tisztelik a tanárt, ez tény. De csak a poroszos rendszer akarja ezt a tisztelet megfélemlítésen keresztül elérni.

"még mindig azt mondom h menj be talalkozz kozelebbrol egy gyerekcsoporttal és valositsd meg amiket itt leirtal."

Ezt nem akartam írni, mivel egy vitában teljesen mindegynek kellene lennie, hogy ki a személy és az mit csinált. Viszont oktattam, nem hosszan, mivel képesítésem nincs ezen a területen, viszont kapcsolataimon keresztül alkalmi oktatásban részt vettem - a legfiatalabbak - általános iskola 8. osztályosok voltak. A tárgy matek volt, ha ez is érdekel.

Illetve mivel igény volt rá, ezért ilyen továbbtanulós ismeretterjesztő órákat is tartottam.

"Utana gyere es beszelgetunk róla"

Szóval most beszélgethetünk róla. De ez még mindig érvelési hiba, amit ha normális oktatást kaptál volna, akkor tudnál, mivel érettségi anyag az érvelés.

Mellesleg a továbbiak kedvéért. Amiket mondtam nem csak én állítok. Ugye linkeltem cikket, hogy a játéknak haszna is van.

Itt van, hogy a pszichológusok szerint nem teljes eltiltás kell:

[link]

Eszerint "fontos, hogy olyan hatékony,egészségtudatos és biztonságos szülői módszerek, valamint családi normák szilárduljanak meg,amelyek lehetővé teszik, hogy a gyerekek önállóan, felelősségteljesen, a kockázatok elkerü-lése mellett, a lehetőségek kiaknázásával legyenek képesek használni az internetet."

De számos szülőknek készült leírás is van:

[link]

A kreativitás és kritikai gondolkodás fontos. Itt van egy felmérés, hogy a cégek miket tartanak fontosnak:

[link]

A kritikai gondolkodás és kreativitás a 2. és 3. helyen van. A csapatmunka pedig az 5.

Itt van egy oktatási szakember, Ken Robinson, ahogy ő is kiemeli az általam már említetteket, kreativitás, kritikai gondolkodás, kollaboráció:

[link]

Ez egy átfogóbb, részletesebb leírás a kérdésről:

[link]

Szintén egy cikk arról, hogy a kritikai gondolkodás fontos és hogy ezt nem sokan sajátítják el az iskolában:

[link]

És itt egy cikk, hogy olyan jó oktatásunk van, hogy az emberek negyede funkcionális analfabéta:

[link]

Gyerekre is igaz:

[link]

Illetve az informatika oktatásunk is rossz:

[link]

Szerintem elég sok cikket adtam, ami alátámasztja azokat a reformokat, amiket korábban leírtam. Nem várom el, hogy mind elolvasd, de azért egy-kettő elég érdekes.

Ha annyira helytálló lenne az álláspontod, miszerint a poroszos oktatás olyan jó, akkor nem merülne fel ennyiszer a rendszer megreformálása és a poroszos rendszer negatív hatásai.

[link]

2020. júl. 1. 04:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!