Mit jelent a Köztársaság a magyarok számára? Jelent valamit számodra?
Véleményem szerint a döntő többség meg sem tudja fogalmazni, mi mitől jobb vagy rosszabb. Ez nem is olyan nyilvánvaló.
Amennyiben eredeti jelentését nézem, akkor ez nem több és nem kevesebb, mint a többi változathoz képest a legkedvezőbb környezetben az adott technikai szellemi fejlődés mellett a legjobban élni. Azonban az igények rendkívül eltérők. Például egy diktátort egyáltalán nem érdekel a környezete, a maga legszűkebb környezetét lekeríti és megcsináltatja ízlése szerint és vége. Ehhez képest az én közérzetemet befolyásolja a szűkebb és tágabb környezetem állapota is, még akkor is, ha a magam közvetlen igényeit gond nélkül ki tudom elégíteni. Más szavakkal ez azt jelenti, ki mennyire igényes, aszerint más dolgokkal lesz elégedett.
Most már semmit. Már nem is Magyar Köztársaság az ország hivatalos neve.
A köztársaságból mára jóformán annyi maradt, hogy bólogató Jánosunkat nem királynak nevezik, hanem köztársasági elnöknek, és két ciklus után mást fognak keresni a helyére.
Kommunista hangzatú? A szocializmusban népköztársaság volt az államforma. Kövezzetek meg, nagyon is elkötelezett demokratikus baloldali és köztársaságpárti vagyok, de azt konkrétan egyet tudok érteni, hogy Magyarország hivatalos neve Magyarország, és nincs hozzáfűzve az államforma.
Azonban a címerrel van némi bajom, nem értem, mi a túrót keres rajta a korona, ha köztársaság az államformánk. De ott a Liszt Ferenc repülőtér neve is, ami nagyon furcsa, és még sorolhatnék ilyen érdekességet.
Sajnos Magyarország már nem jogállam, és nem is demokratikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!