Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A diktatúra lehetne jó államfo...

A diktatúra lehetne jó államforma ebben az esetben?

Figyelt kérdés
Ugye azt gondolnánk, hogy a demokrácia a legjobb elvégre akkor a nép uralkodik úgymond. A nép uralma. Viszont bebizonyosodott, hogy demokratikusan vagy félig meddig demokratikusan is lehet szörnyű rendszert kiépíteni. Egyrészt meglehet venni más szavazatát vagy át lehet verni sok embert a szavazatáért. Ha diktatúra lenne és a diktátor tényleg jót akarna és meghallgatná a többieket de csak ő dönthetne az lehetne jó? Egy jó diktátor vs demokrácia ahol meglehet szavazni bármilyen baromságot. Miből lehetne jobban kijönni? Komolyan felmerült ez bennem ami szomorú sajnos.

2020. máj. 17. 12:05
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
81%
A diktatúrával sokaknak nincsen baja. Ez természetes, hiszen mindenki úgy gondolja, ha diktatúra lenne akkor az olyan rendszer amiben ő a társadalmi, vallási, politikai vagy egyéb nézete miatt pozitív megkülönböztetésbe részesülni, ami rengeteg előnnyel járna a személye iránt.
2020. máj. 17. 12:12
 2/12 BlackSword ***** válasza:
81%
Nem, nem lenne jobb... bármilyen diktatúra az diktatúra. Egyébként sincs olyan, hogy jó diktátor, ahogy olyan sincs, hogy valami mindenkinek jó...
2020. máj. 17. 12:21
 3/12 A kérdező kommentje:
De olyan lehetne, hogy egy diktátor olyat csinál ami a többségnek jó. A demokrácia megmutatta nekünk, hogy mire képes. Ígyis olyan mintha diktátorunk lenne és azt csinál amit akar (Mészáros, stadion, stb) ami nekünk rossz.
2020. máj. 17. 12:25
 4/12 anonim ***** válasza:
82%
Ez szép és jó, de mi a garancia arra, hogy "jó" diktátoraink lennének? Kevés olyan totalitárius vezetőt tudnék mondani, aki akár csak részben az emberek érdekeit szolgálta volna. Tény, hogy a parlamentáris demokrácia nem igazán jött be az utóbbi időben. De még inkább nézem végig Mészárosék trollkodását és próbálok ellenük másokkal együtt harcolni a csekélyszámú demokratikus eszközzel, minthogy egy diktatúrában éljek, ahol bármikor főbe lőhetnek, ha kilógok a vezért éltető birkák közül...
2020. máj. 17. 12:38
 5/12 anonim ***** válasza:
30%
Én bizony örülnék egy ,,egészséges” diktatúrának. Ahol van szigor,de igazság is. Tudom,ez kicsit paradox,de nem feltétlenül utópia.Körül kell nézni csak az országban, hogy lássuk mire mentünk a fene nagy demokráciával...
2020. máj. 17. 12:52
 6/12 LazyJones ***** válasza:
82%
Kérdező, pont az mutatja, hogy a diktatúra nem jó, hogy a mostani, demokráciából diktatúrába irányuló "fejlődés" sem jó. Ergo most is részben azt éled át, ami egy diktatúrában lenne, az igazi demokrácia pedig a magyar emberek javának jelenleg ismeretlen fogalom. Itthon nem az a gond, hogy ki van kormányon, vagy mekkora támogatással, hanem az emberekkel és a hozzáállásukkal: még mindig diktátort akarnak évekre, nem pedig kormányzási irányvonalat, ha pedig valaki csal a túlhatalom érdekébe, akkor tapsolnak a sajátjaiknak, nem pedig lelökik őket a trónusaikról.
2020. máj. 17. 13:26
 7/12 anonim ***** válasza:
30%

Nem éltél diktatúrában ha azt gondolod, hogy ez az. Habár romlik a helyzet még mindig távol van Mo attól amit klasszikusan diktatúrának neveznek.

Itthon az a probléma, hogy a magyar nemzet az elmúlt többszáz évben egyfolytában gyámság alatt volt, semmilyen gyökere nincs nálunk a demokráciának. Emiatt nagyon könnyű eltéríteni a demokratikus folyamatokat és kiépíteni egy olyan rendszert mint annak idején Gyurcsány vagy most Orbánék.

Jó lenne mindenkinek 1-2 évet a dekadens nyugaton élni, akkor látnák az emberek, hogy miről maradnak le (és itt most nem az anyagi jólétről beszélek).

2020. máj. 17. 13:35
 8/12 anonim ***** válasza:
76%

Nincs jó diktatúra.

Mivel olyan,nincs,hogy mindenkinek jó.

A 2 millió fidesz szavazónak ez a 10 év volt pl maga a kánaán.

De,az alsó középrétegnek és a szegény rétegnek rosszabb volt,mint "az elmúlt 8 év".

Ezért is egészségesebb a demokrácia.Egyszer az egyiknek,máskor a másiknak jó.

Társadalmilag sem a legjobb,ha folyton ugyanazoknak jó.

Lásd,rengetegen kivándorolnak.Jó,persze tudom diktatúrában nem lehet kivándorolni,de ha jó a diktatúra,akkor miért akarnak belőle menekülni?

2020. máj. 17. 14:29
 9/12 A kérdező kommentje:

Elméleti síkon gondolok arra, hogy jó diktátor lenne. Nem volt soha de tegyük fel, hogy lenne. 13:35 szerintem nincs itt diktatúra hanem demokrácia és diktatúra között. Nem mondtam, hogy diktatúra van MO-n, hanem a kettő között.

LazyJones

Tudom, hogy a mostani is rossz na de mi lenne ha elmenne a FIdesz és jönne egy diktátor és nem lehetne már megszavazni sose olyat mint a Fidesz? A Fidesz mutatja, hogy a demokrácia is átmehet rosszba.

Utolsó

Lehetne olyan diktatúra ami több embernek jó mint a mai helyzet. Illetve szerintem bőven nem kánaán ez a 2 millió Fideszesnek. Szerintem ez nagyon kevés embernek kánaán. 2 milliónak biztos nem. Még félnek sem.

2020. máj. 17. 15:32
 10/12 LazyJones ***** válasza:
76%
Kérdező, azt nem érted, hogy egy IGAZI DEMOKRÁCIA nem tud elmenni diktatúrába. Az igazi demokrácia nem csak arról szól, hogy pártokat választunk, hanem arról, hogy a szavazók felelős, megalapozott, demokráciát védő és támogató, felelős döntéseket hoznak, aszerint szavaznak, és ha a demokratikus rendszer mint olyan veszélybe kerül, komoly lépéseket és áldozatokat vállalnak azért, hogy a demokrácia megmaradhasson. Ez az, amit szerintem sokan nem értenek meg az államigazgatás területén. A demokrácia nem csak egy lehetőség arra, hogy beleszólhass abba, ami történik, hanem egy olyan szemléletmód, ahol bele KELL szólnod abba, hogy mi hogyan történhet, vagy hogyan nem. Egy diktatúra sosem lesz olyan szinten moderálható, mint egy valódi, működő demokrácia, épp ezért nem lehet soha annyira élhető vagy pozitív kicsengésű sem. A diktatúra csak az ilyen sánta, meggyötört látszat-demokráciákhoz képest lesz bármikor is vonzó.
2020. máj. 17. 15:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!