Határon túli magyarként kire érdemes szavaznom?
Számomra az LMP volt szimpatikus párt, de úgy látszik, hogy sajnos ők a következő parlamenti választásokkor kiesnek az országgyűlésből. Szimpatikusak lennének még a Momentum, de a DK-val való összefogásuk miatt ez sajnos nem opció. A Fidesz utóbbi években produkált megnyilvánulásai alapján szintén esélytelen részemről. Kire érdemes így szavaznom?
Még mielőtt nekem esnétek, hogy aki nem itt adózik az ne szavazzon, jelzem, hogy néhány hónapja Magyarországon dolgozom, de a preferenciáim előtte is ugyanazek voltak.
#8: Előtte is nyomon követtem a magyar belpolitikai helyzetet.
#9: Nem az alapján fogok dönteni, hogy itt ki mit mond, de kíváncsi lennék, hogy mások ebből a szemszögből hogyan látják.
Magyarországon sokan nem dolgoznak, mégis szavazhatnak.
Gondoljunk csak a színes bőrűekre: nagy részük feketéből él, a politikáról annyit tudnak, hogy arra kell szavazni aki több krumplit ad.
A magyarok sorsát legyenek bárhol is a világon nagyon is befolyásolja az, hogy milyen kormány van hatalmon. Ha a színesfémből élő színes bőrűek szavazhatnak Magyarországon, akkor a határon túliak is.
Attól függetlenül, hogy a kérdező mire és kire akar szavazni, joga van hozzá. Attól a baromságtól, hogy az erdélyiek szerzik meg Orbánnak minden évben a 2/3-t, lassan meg kéne feledkezni. Orbánnak a 2/3-ban nagyon is benne vannak a magyarországi magyarok (mindenféle korosztályból), sőt rengeteg színes bőrű is.
Magadra! Arra h egy olyan rendszer legyen mint1Svajcban ahol minden héten szavaznak közös ügyekről,közpenzről. Mindegy milyen part van,mint korrupt lesz.
Az új kispartok meg a régi imperialista pártok alruhaban.
Jó reggelt kívánok!
Én 5 éve élek itt, szintén Erdélyből települtem át.
2018. választásokon először szerettem volna szavazni valamelyik ellenzéki pártra -LMP volt szimpatikusabb nekem is-, de végül el álltam tőle a DK kampánya -ne szavazzon aki nem itt él- hatására. Tudom rám nem vonatkozott de mégis érintett, a Fidesz szavazóit pedig inkább mozgósította.
2022. választásokon én is gondolkodom, ha szavazok akkor nagy valószínűséggel a Momentumra fogok, de ezt még befolyásolhatja a választás előtti kampány illetve a közvélemény a határon túliakról.
Mellesleg a külhoniak megítélésén sokat segítene ha nem csak a Fideszre érkeznének szavazatok, de ez a -ne szavazzon aki nem itt él- csak az ellenzéki szavazókra hat, a Fideszes szavazók egy alternatív valóságban élnek ahol minden helyes ami az ellenzéki hangokkal szembe megy.
A Fidesz, egyáltalán nem nemzeti érzelmű, ahogy a mihazánk sem.
Bár jó lenne a nemzeti érzelműség fogalmát tisztázni. A Fidesz arra játszik, hogy a hatalma fenntartása érdekében megossza, és egymás ellen uszítsa az állampolgárokat, nekik a Fidesz érdeke előrébb való a nemzet érdekénél.
Egy IGAZÁN nemzeti érzelmű ember az állampolgárokat összefogásra sarkallja.
Én baloldali vagyok, nem DK-s, de tudomásul veszem, hogy a Fidesz olyan választási rendszert teremtett szándékosan, hogy választási úton csak totális összefogással lehessen leváltani őket, még úgy is nehezen.
És azt is tudomásul veszem, hogy egy esetleges kormányváltás, bár szerintem már beszélhetünk rendszerváltásról is, mert a Fidesz "rendszervisszaváltott", nem képes rövidtávon megoldani minden problémát, amit a Fidesz három ciklus alatt okozott, ill. amik korábban is fennálltak, de mindenképpen sokat segítene.
Én úgy gondolom, hogy helytelen az, hogy a határon túli magyaroknak beleszólási joguk van Magyarország belügyeibe, ÉS fordítva is így van: azt is helytelenítem, hogy a mindenkori magyar kormány a határon túli magyarság belügyeibe a fejük felett dönthet.
Én és szerintem a DK is valami olyasmit tartana helyesnek, hogy a határon túli magyarságot GDP arányosan fix összeggel támogassák, és ők meg maguknak tartsanak helyi választásokat. A képviselőkön a választóik számon kérhetik, hogy a támogatást mire és hogyan fordítják, miként képviselik az ő érdekeiket az anyaország és a Románia, stb. felé. Mennyivel egyszerűbb, hatékonyabb és önzetlenebb lenne, nem igaz?!
Megjegyzem az állampolgársági választás nagyon felháborított engem. Nem is mentem el rá szavazni, hogy érvénytelen legyen, vagy ha elmentem, akkor nemmel szavaztam.
A Fidesz és az MSZP ugyanis kötött egy megállapodást, hogy ezt a kérdést rendezni kell, de csak a választások után, hogy ne használják fel propaganda célokra, mivel érzékeny téma, és nem akarnak sebeket felszaggatni. Erre a Fidesz megszegte ezt, és az MSZP egy nehezen kommunikálható helyzetbe kényszerült.
Ha az lett volna a kérdés, hogy szeressük-e a határon túli magyarokat, az a válaszom, hogy igen.
Ha az, hogy szolidaritással, felelősséggel tartozunk, és anyagi vagy egyéb támogatást vállaljunk-e, a válaszom igen.
Ha az a kérdés, hogy vízummenetességet adjunk-e nekik, a válaszom igen.
De hogy szavazati jogot... na arra a válaszom egy határozott nem, amit a fentiekkel megmagyaráztam.
És rohadtul felháborít, hogy a Fidesz ilyen feszültséget csinált a határon túli magyarok és a határon belüli magyarok jó része között, hiszen ennek is köszönheti a Fidesz a kétharmadát, amivel rengeteg kárt okozott.
Tehát én azt mondom, hogy
Fidesz és a mihazánk (amelyik a fidesznek az álellenzéki pártja) ezek szerint kizárva, a többi meg... nos, akár DK-ra is szavazhatsz (bár én másra fogok) Gyurcsány semmiképpen nem lesz ismét miniszterelnök.
* a határon túli magyaroknak KÖZVETLEN beleszólási joguk van Magyarország belügyeibe,
Az lenne jó, ha az határon belüli, de őket érintő ügyekben diplomáciai szintű kommunikáció, egyeztetés folyna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!