Miért használnak ilyen kevesen napelemet Magyarországon?
Azt tanultam, hogy 700 000 forintból egy 4 fős magyar család teljes energiaigényét egész évre lehet fedezni. Akkor hogy-hogy nem szereltetnek fel tömegesen napelemeket?
Még 0%-os hitel is van, és kevesebbet kell fizetni 8 évig a törlesztésre, mint amúgy a villanyszámlára.
Egyik részről már leírták, hogy valóban átállni jóval drágább mint 700 ezer forint, másrészt pedig lassú a megtérülése. Nekünk van, nemrég lett csinálva és ha jól kalkuláltam az az átállás (ami csak részleges volt, nem is teljes mert arra nem volt keret(, nagyjából 18-20 év alatt térül meg. Már ha nem romlik el, nem kell javítani és nem változtatnak a jelenlegi törvényeken.
A legtöbb ember nem tervez ilyen időtávra.
Aki a #10 válaszom lehúzta,elmondaná az okát?
A zsengébbek kedvéért:
Az éves termelésem~4000kw
Az éves felhasználásom ~3200kw
Évente ~800kw kerül vissza fizetésre
Nappalal megtermelt áram ~20kw
Ebből ~12kw kerül vissza a szolgáltatóhoz naponta
Napközben a ~8kw elfogyasztok az elemekből
Este ~2kw megy el amit az áramszolgáltatótól használok
Ez a ~2 kw az én vissza termelt áramomból lesz levonva éves elszámoláskor.
Tehát NEM fizetek az esti áram figyasztásért sem.
Éves elszámoláskor nem sok a vissza kapott pénz de ráfizetni még sosem kellett.
Ezek az adatok átlagban értendők.
Remélhetőleg fel tudják fogni a zsengébb kapacitásu napelemmel működő emberkék.
13# ez téves. Mindenkinek megéri, csak nem mindenkinek ugyanakkora időtávra.
Van akinek akár 5 év alatt megtérül, én írtam, hogy hosszútávon, olyan 18-20 év is lehet a megtérülése és azért ez elég széles interallum.
Az emberek többségének inkább azzal van problémája, hogy nincs pénze megcsinálni, de nem tudnak/nem akarnak hitelt felvenni, ráadásul nagyon hosszú idő mire megtérül és az is csak bizonyos feltételekkel (mint említettem, ha nem megy tönkre, nem kell cserélni, javítani, stb). Márpedig az emberek jó része nem 15-20 évre tervez megtérülés szintén.
És azért ne felejtsük el, hogy most csak és kizárólag kertes házakról beszélünk. Nekem az első lakásom Miskolcon volt, az Avas I-es ütemében, egy olyan utcában, ahol az egyik oldalt csak parkoló, a másik oldalt csak 10 emeletes panelházak vannak. Az utca 96-ig volt számozva, tehát összesen 48 lakótömb volt, tömbönként 33 lakással (magas földszint+10 emelet, szintenként 3 lakás). Ez összesen 1584 lakás, 1584 család, akik ha szeretnének SE tudnának napelemet telepíteni és használni.
És ez Miskolcnak egyetlen egy utcája volt, nem beszélve a többi utcáról, lakásról, családról, többi településről.
#10 #14 Köszi a jó válaszokat! Gondolom kWh lett volna ott a mértékegység.
A napelem adókat, annak visszagyűjtésére és újrafelhasználására szánják és nem egy tetemes összeg.
700ezer forint igen úgy, hogy hálózatra termelne és igen úgy ha jó építésű a ház.
Ha meg hitelt vesznek fel, még legtöbb esetben annyit sem kell visszafizetni havonta, mint amennyi a villanyszámla és villanyszámlát meg nem is kell fizetni, mivel a napelem megtermeli az áramot.
Mire jó a mellé beszélés?
Az oké hogy mennyi pénzt tudnak lenyúlni a nagyok odafenn,de minek lopnák el a paneleket ?pláne aki az adóbol le is tudja irni?
A napelemnek szinte semmi ára nincs.
Egy 3 fázisú inverter többe kerül mint 16 panel.
Az installáció a fő pénztárca nyitó dolog ám.
Amit viszont csak túl áraznak.Mind az állványt mind a klipszeket.És még villanyszerelőnek sem kell lennie aki beköti.
Hmmm....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!