Fidesz vagy ellenzék?
Mindig jönnek azzal, hogy milyen rossz, hogy a fiatalok nem foglalkoznak a politikával. Hát azért sem, mert kb. ott tartunk, hogy saját névvel nem szabad állást foglalni különben vita kerekedik belőle-és akkor finoman fogalmaztam-annyira érzékenyen érint sokakat.
Most itt név nélkül, csak őszíntén, indoklással és minden mocsokolódás nélkül. Foglaljatok állást légyszi!
(egy fiatal, aki nem tudja mit gondoljon vagy minek/kinek higgyjen ezügyben)
A legnagyobb probléma az hogy az összes politikus lop. Ezen nincs mit szépíteni.
"A Fletó is lopott az autópályákból"... Aham. Akkor most jogosan lop a stadionokból. Igen a Lőrinc tényleg olyan okos hogy 50éves el kellett múljon mire vitte valamire? A nevét nem tudja leírni. Meg a kommunikáció... Mocskos habzó szájjal "libsiznek"? Ezzel az a baj hogy az 1bites szavazóik mikor ezt látják azt gondolják hogy természetes köpni a másik véleményére. Egy lépésre vagyunk a politikai bebörtönzésektől? A liberális nálam nem rúghat labdába Furcsán Nyerenc óta. Kiábrándultam az egész politikából.
Volt idő,hogy jobbik,momentum szimpatizáns voltam,de nagyon kiábrándultam belőlük.Nekem mára már csak a Titanic jut róluk eszembe.
Ha meg egy fiatal nem tudja mit gondoljon,hát mindkét oldali médiába bele lehet nézni,aztán levonja az ember a következtetéseket.
Ez egy nagyon bonyolult kérdés, mégpedig azért mert a magyar politika úgy ahogy van egy romhalmaz.
Van a kormány, akik túlfűtött, fellengzős, nacionalista rigmusokkal politizálnak, a kommunikációjuk pedig egyszerűen olyan mintha egy hiperaktív ruszki 10 éves üvöltözne CS:GOn. És őszintén nehezen tudom elképzelni hogy ez szimpi valakinek aki nem egy frusztrált, agresszív, öntelt agybajos egyén maga is.
És akkor van az ellenzék akikkel a legnagyobb baj, hogy valójában nem létezik.
Egységnyi teret foglal el a világban, van média jelenlétük (már amennyit kapnak), vannak politikusaik, de lényegében nem léteznek. Túl könnyű, túl kényelmes nekik ez a jelenlegi állapot, hogy felveszik a milliós fizetéseiket, de a 2/3 mellett lényegében zéró felelősségük van az egész munkájukban. Őszintén én simán eltudom képzelni, hogy a kamerák lencséitől távol Gyurcsány és Viktor lazán lepacsiznak és elégedetten el mennek sörözni egy jót.
Tehát ebből adódóan, tőlük meg eléggé úgy néz ki hiába várjuk a megváltást.
És akkor, a már ígyis elcseszett magyar politikához még beütött a 2016 óta fénykorát élő Identity Politics. Vagyis az a politikai állapot mikor a világot felosztjuk konzervatív "nácikra" és liberális "lipsikomcsikra". Innentől egy politikusnak már nem kell ígérgetni, nem kell tudni vezetni, még valódi politikusnak sem muszály lenni.
Elég ha elmondja amit az általa választott oldal hallani akar és azok kitörő örömmel, sőt, harci keddvel rohannak szavazni rá. Mindegy hogy alkalmas e, mindegy hogy elégedett e a nép, de legalább nem örül a másik oldal.
Egy szó mint száz, hogy a kérdésedre is válaszoljak, én, személy szerint egyik oldal követőjének/hívőjének sem tartom magam.
Ha mindenképp ezek közül kell választanom, (és mivel ezek vannak, egy választáson nincs más választásom), mivel őket tartom a kisebbik rossznak, és mivel 10 év után hócipőm is televan ezzel a mindenhonnan folyó nemzeti nagymagyarkodással, a nekem leg kevésbé unszimpi/leg elfogadhatóbb ellenzéki pártra szavazok, de ha lenne egy olyan opció, aki valóban ért a politikához, racionális, értelmes döntéseket hoz, nem a társadalom "nevelésével" és nem a nemzethy vagy nem nemzethy értékek terjesztésével van elfoglalva hanem a kormányzással, és nem egy politikai koalíciót vagy irányzatot hanem egy népet képvisel, na arra örömmel szavaznék.
Legkésőbb 3-4 év múlva külföldön leszek. (Nem politikai vagy pénzügyi okokból, mielőtt valaki nekáll kioktatni az okokról, habár ezek is hozzá tesznek, de ha az lenne hatalmon akire szavaztam, és itt lenne a kánaán akkor is dobbantanék, szimplán személyes preferenciából) ha ott találok esetleg ilyen pártot, majd szólok.
Ahogy az elején más már írta, a legnagyobb baj az információ és tudáshiánnyal van a politikában is.
A fiatalok (ahogy én is tettem amikor fiatal voltam) lendületből élnek és mindig mindent jobban tudnak, másképp akarnak csinálni, mint az "öregek".
Az én generációm, akik a rendszerváltáskor voltak fiatalok, szerencsésebbek voltak olyan értelemben, hogy valóban éles különbség volt a régi pártállam és az új politikai erők között. De az első választáson én is a hangzatos szavak alapján döntöttem, mert nem volt más. A döbbenet 1994-ben jött, amikor az szdsz, a nagy antikommunista rendszerváltó párt összeállt az általuk megdöntött kommunisták utódpártjával, az mszp-vel, hogy hatalomra kerülhessenek. Azóta veszem komolyan a politikát, hogy még egyszer ne tudjanak ennyire becsapni.
Nem kell állandóan a politikával foglalkozni, de fontos lenne hogy minden fiatal legalább wikipédia szinten megismerje a múltját a jelenlegi politikai erőknek és megmondóembereknek. Akkor kevésbé lehetne becsapni őket, mint ahogy gyurcsány sleppje tette korábban is és most is próbálják.
De éppen így nem szabad elfelejteni, hogy kritikusan kell figyelni a másik oldalt is, hiszen a politikus is ember és bizony, sokan ügyeskedésre akarják használni a politikai befolyásukat. Nem szabad elnézni semmiféle bűncselekményt vagy csalást, akkor sem ha azon az oldalon követik el amelyikkel egyetértek.
A jelenlegi kormánypártok 3 cikluson keresztül már bizonyítottak korábban. Az államháztartási adatok éppen úgy tények, mint a ballibek 3 ciklusának "eredményei". Ahogyan tények azok is amiket tettek vagy éppen nem tettek, pedig kellett volna. Ezeket kellene ismerni a fiataloknak is. Akkor a tények és nem a mesék alapján döntenének.
A tények pedig megmutatják, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzék alkalmatlan az ország vezetésére és semmi mást nem lennének képesek tenni, mint amit 3 ciklusban már tettek és mindhárom alkalommal csak rontottak az ország és a benne élők helyzetén.
A fidesz közel sem tökéletes és a parlamenti ellenzék totális alkalmatlansága miatt nincs is ami visszafogja. A jobbik azért volt jó 2010 után, mert tudott egy erős jobboldali korlátot szabni. Ez ment a kukába a jobbik ballikká válásával.
Első körben az alkalmatlan és lejáratott ellenzéket kellene kidobni és olyanokat helyettük előtérbe hozni, akikről még legalább nem tudjuk biztosan hogy csak rosszul tudnák vezetni az országot. Aki be akarja magyarázni hogy egy 10 milliós országban csakis olyan pártok létezhetnek akik gyurcsánnyal összefogva kormányoznának, az önmaga is alkalmatlan a döntésre. Ha lenne egy jó ellenzék, akkor lenne alternatívája a fidesznek. Most nincsen.
Most olyan a helyzet, mintha a családalapításhoz választanod kellene egy prosti meg egy olyan feleség között aki házsártos, meg vannak a maga dilijei és elvárásai, nem is top modell, de szeret téged és veled akar gyerekeket, akiket fel is tudna jól nevelni. Lehet hogy a prosti első blikkre jobban néz ki, de csak a pénzedet akarja és hazudik neked arról is hogy szeret meg ő lesz álmaid asszonya, csak megszerezze és ugyanígy hazudik mindenki másnak is egyszerre.
9: és honnan tudod, hogy te jól tájékozott vagy? És ki a tájékozott? Aki nem tudja, hogy ki az innovációs és technológiai miniszter az nem tájékozott eléggé és nem mondhat véleményt, hogy melyik pártra szavaz? Vagy aki tudja, hogy ki az a Bajer Zsolt, Puzsér Robert az tájékozott? Vagy mi alapján dől el, hogy ki tájékozott és mondhat véleményt?
A fideszesek és az ellenzékiek is meg vannak róla győződve, hogy ők mindent jól tudnak és amit a másik mond az nem úgy van vagy nem igaz.
Továbbra is azt mondom, hogy itt az a kérdés, hogy melyik párt a szimpatikusabb és nem kiselőadást kell tartani, nem kell tényekkel alátámasztani. Ráadásul a tények se annyira egyértelmúek: pl. a fideszesek azt mondják, hogy amit a kormány tett a gazdaság és az emberek helyzetének javításáért a vírus miatt, az tökéletes, sőt, jobb mint bárhol máshol a világon (igen, itt a gyk-n olvastam olyat, aki ezt állította), miközben az ellenzék meg azt mondja, hogy töketlenkedtek és nem elég amit tettek. Ki dönti el, hogy kinek van igaza? Egyik felet se hiszem, hogy meg tudnád győzni bármilyen tényekkel.
Ráadásul a szavazók min. 60-70%-a nem tájékozott a napi politikában, csak hírfoszlányok vagy másoktól hallottak, esetleg az alapján döntenek, hogy nekik mi a jó és nem hogy mi az országnak a jobb. És nem kell kitölteni egy tesztet szavazáskor, hogy elég tájékozott-e az illető, mégis van véleménye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!