Egyes emberek tényleg azt hiszik, hogy a teljes kijárási tilalom azt jelenti, hogy onnantól senki nem mehet sehova, munkavégzés és bevásárlás céljából sem?
Elég sok ilyen kommentet és kérdést olvasok. Hogy akkor majd mindenki be lesz zárva otthonra, és az égvilágon semmi okból nem mozdulhat ki. És ezt mégis hogy képzelnék el? Akkor onnantól se áram, se internet, se víz, hűtő is leolvad, és aki éhen hal, az éhen hal? Mindazonáltal, ha senki nem dolgozik, akkor a katonák és a rendőrök sem, nemdebár?
És ezt meg páran lecsapják avval, hogy "Hidd el! A magyar kormány képes rá!". Jó, csak ott van a gond, hogy akkor ők is áram nélkül maradnak. Vagy nekik talán létre van hozva egy bombabiztos, generátorral ellátott föld alatti óvóhely?
Úgy érzem, hogy a hollywoodi filmek megteszik a butító hatást.
#11 Igen.
"A kijárási tilalom azt jelenti, hogy a küszöbödet nem lépheted át. Ha te másképpen tudod, a te bajod."
Ez egyértelmű.
"Ma is van ilyen, akik hatósági karanténban vannak, azok bűncselekményt követnek el, ha kilépnek az ajtón."
Ez is egyértelmű, de nekik az önkormányzatnak meg kell szerveznie az ellátásukat. Továbbá akik egy háztartásban élnek velük, ugyanúgy elhagyhatják a lakásukat, mert személyenként van elrendelve, akár ha szimplán belépsz az ország területére a kezedbe nyomják a piros matricát és a határozatot a házi karanténba helyezésről. Tudom, mert eléggé a közelemben volt már rá példa..
"Nyilván, ha szükséges lenne, az nem teljes körű lenne, de a mostaninál sokkal szigorúbb, a sok megengedő rész nélkül."
És mi a szükség ilyen szigorú korlátozásokra? Az alapvető, hogy bezárnak a kulturális, szórakoztatóhelyek, az éttermekben csak elvitelre vagy rendeléssel vásárolhatsz. Alapvető, hogy az iskola, ahova több százan járnak intézményi szinten, bezár. Alapvető az összes eddigi intézkedés ebben a helyzetben. De miért van szükség arra, hogy egy sétálást megtiltsunk a lakóhely környékén? Mert körülbelül az alapvető dolgok vannak most is engedélyezve. Ha ezek közül x darabot betiltanának, mennyire sikerülne lapítani a járvány görbéjén? Szerintem túlzott döntés lenne, és erősen megkérdőjelezhető a hatékonysága is, amikor így is távolságot kell tartanod, feleslegesen most sem mászkálhatsz.
"Le lehet állítani minden olyan céget, amely nem létfontosságú terméket állít elő. Pl. bútorgyártás, autóipar. Minden olyan szolgáltatást, ami nem tartozik a minimálisan szükségesekhez."
És milyen következményei lennének? Igen, az emberélet első tudom. Csak ha leállítunk mindent IS, akkor abból óriási károk lesznek. Elég csak az elbocsátásokra gondolni, vagy kényszerszabadságra. Hány ezer család megélhetése forogna kockán? És igen, az államnak segítenie kéne, de senkinek nincs korlátlan pénze, az államnak sem. Valahol sajnos meg kell húzni egy határt, és ha mindent leállítunk, akkor több százezer, millió embernek kéne az alapvető megélhetését biztosítani. Egyszerűen kivitelezhetetlen.
"Az egészségügyi séta megtiltható, kutyasétáltatás is. A bevásárlások száma korlátozható heti gyakoriságra pl., és csak alapvető élelmiszerekre, és családonként csak egy főre. És így tovább."
Erről már leírtam a véleményemet, erre írtad, végigolvastam-e.. igen. Irreális lenne ilyen alap dolgokat betiltani, épp azért, amiért írtam: nem mindenkinek van kertes háza, ahol a kutyát el tudja intézni. Nem olyan könnyű kocsi nélkül egy hétre sem bevásárolni, maximum ha valaki parizert meg kenyeret akar enni egész héten. Lehet durva hangnemben írtam, nem személyeskedni akartam, szimplán rávilágítani arra, hogy vagyunk "páran", akik lakásban laknak, és bizony ki kell lépnünk az utcára, ha például sétálni akarunk egyet, vagy a kutyát akarjuk sétáltatni. Azt nem lehet elvárni senkitől sem, hogy akár hónapokig egy "lyukban" töltsön napi 24 órát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!