Mi értelme elengedni a nyelvvizsga kötelezettséget 75 ezer embernek? Mi a véleményed erről?
Ennek mi értelme? Nyilván valami olyasmire gondolhattak, hogy többen munkába állhassanak, a gazdaságot élénkítve, de nem hinném, hogy ez reális lenne. Egyrészt aki tényleg komoly szakon végzett, nem hinném, hogy gondja lenne a nyelvvizsga megszerzésével, mert sokszor egyetlen vizsga is nehezebb, mint az egész nyelvvizsga(mérnök, orvos stb.).
Másrészt nemrég az egyetemi felvételihez akarták kötelezővé tenni. Akkor most mi van? Nem beszélve arról, hogy nagyon sokaknak már felvételikor megvan a nyelvvizsga, mert egy középfokú nyelvvizsgát nem nehéz megszerezni, nagyon könnyű nyelvvizsgák is vannak, külön iparág épül erre.
Megfontolandó lehet az is, hogy ezzel tovább csökken az egyébként sem túl értékes magyar diploma értéke. A nyelvtudás annyira alapvető már minden területen, hogy szegény megboldogult Vekerdy bácsit idézvén a nyelv egy olyan univerzális tudás a 21. században, ami már az asztalostól a professzorig mindenkinek szükséges.
De a nyelvvizsga elengedése helyett akár szervezhetnének valami online tanfolyamot, valami könnyített nyelvvizsgával. Hiszen így olyan is diplomát kaphat, aki egy szót nem beszél idegen nyelven, ami elég gáz. Legalább egy alapfok lenne kötelező, az is több, mint a semmi, értitek.
De ha már elengedik a nyelvvizsgát, akkor már miért nem rögtön azt mondják, hogy ezután nem lesz kötelező a nyelvvizsga? Miért kivételeznek?
Nézd, a helyzet az, hogy az ember aláír egyetemre kerüléskor egy hallgatói szerződést, amelyben benne van feketén-fehéren, hogy mit vállal. Mindenki tisztában van vele, hogy aktuálisan mik az elvárások a diplomához. Aki nem teljesíti bármelyiket, nem kaphat diplomát, én ezt jogosnak tartom.
Nekem a mostani utolsó vizsgáim után lenne 12 hét szakmai gyakorlatom és fogalmam sincs, hogy ilyen helyzetben hol fognak vállalni engem és még nagyon sok társamat. De ezzel a kutya nem törődik, pedig időben végezni kell vele, mert ősszel már államvizsga, stb. Mint ahogy azokkal az érettségi előtt állókkal sem, akiknek már megvolt az időpontjuk a nyelvvizsgára és fontos is lett volna a plusz pont az egyetemi felvételihez. Vagy azokkal, akiknek már csak fél évük van hátra az egyetemből és most ugrottak volna neki a nyelvvizsgának. Még csak felkészítő kurzusokra sincs lehetőségük járni és nem is fogják nekik elengedni. Szóval sok emberrel szemben igazságtalan ez a döntés.
#31 Várjuk ki a végét. Ahogy a digitális oktatás bevezetése előtt sem gondoltam hogy pár nap alatt meg lehet csinálni, de még csak azt sem, hogy kitalálják - vagy pont ezen nyelvvizsga elengedését sem hiszem hogy bárki is feltételezte volna, éppen így lehetséges hogy azokra a problémákra is sorra meg fogják hozni a választ.
Az érettségiknél is eddig azt gondoltam, hogy ragaszkodni fognak annak megszervezéséhez, hiszen alapja a teljes felvételi rendszerünknek és mindenki számára határpont a középiskola végén, aztán mégis arról van már hír, hogy csak az írásbelik lesznek megtartva. Hogy mindenből lesz írásbeli, szóbeli helyett vagy elmaradnak a szóbelik, azt sem tudhatjuk még. Pedig éppen úgy fontos a felvételihez, hiszen előírás az emelt szintű érettségi sok helyen.
Ki fognak rá valamit találni. Nem lesz teljes értékű és igen, sok érdeket sért, sok visszásságot okoz, hiszen ami elvárható - mint írtad, aláírta mindenki a hallgatói szerződését - de nem tudja betartani.
Meglátjuk. Szinte percenként hoznak meg olyan döntéseket, amik alapjaiban változtatják meg a helyzetet. Szerencsére nem egy háborúban kell megtapasztalnunk hogyan működik egy válsághelyzet, de akkor is nagyon nehéz.
# 32/32
Teljesen egyetértek veled, annyi különbséggel, hogy akinek már évek óta beragadt diplomája van, annak nem a veszélyhelyzet miatt nem lett meg idén, tehát én semmiképp nem terjesztettem volna ki rájuk, csak az idén végzőkre és valóban várjuk ki a végét, mert már azt pedzegetik, hogy az írásbeli érettségi sem lesz megtartva, hanem majd az év végi jegyeik alapján kapják meg a végzősök az érettségi jegyeiket. Ha így lesz, akkor ennek is lesznek vesztesei és nyertesei.
Magam részéről nem drukkolok annak, hogy töröljék el a kötelező szakmai gyakorlatomat, inkább teremtsék meg hozzá a feltételeket, hogy végigcsinálhassam és időben, mert az a legfontosabb.
A nyelvvizsga intézménye amúgy is egy semmitmondó papírfecni. A z egészet csak pénzszerzés céljából hozták létre és nem tükröz valós tudást (kb olyan mint egy ECDL vizsga :D ).
Már most is csak ebben az országban veszik komolyan az egészet.
Teljesen mindegy. Maga a dpiploma s csak egy papírfecni, és szó szerint!
Adott egy vállalt feltétel. Teljesítsék. Lusta disznók.
33-as, 34-es!
Akár én írtam volna. Big like.
Még egy dolog. Meglépték ezt a semmi értelme bicskanyitogató dolgot és rákontráztak azzal, hogy most meg lehetővé teszik az online nyelvvizsgázást. What?
33: " csak az idén végzőkre "
Én még rájuk se. Van lehetőség Online nyelvvizsgát tenni. Aki akarja és tudja megcsinálja, aki nem az nem. Rengetegen mondták, hogy most ment volna nyelvvizsgázni. Ment volna a fenét. Nem ment volna. Szakdolgozat, vizsgák, államvizsgára készülés közepette úgysem megy senki nyelvvizsgázni aki eddig nem csinálta meg.
Így van. Ez a rablóbanda most egy dilettáns, pancser, ámokfutást végezk most. Szerncsére akik most és jövőre érettségiznek, 2022-ben már választópolgárok lesznek!
Arról persze kus van, hogy a nyugdíjból élőket magasról leßarják, meg úgy általában mindenkit, csak a kirakatot cicomázzák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!