Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi értelme elengedni a nyelvvi...

Mi értelme elengedni a nyelvvizsga kötelezettséget 75 ezer embernek? Mi a véleményed erről?

Figyelt kérdés

[link]

Ennek mi értelme? Nyilván valami olyasmire gondolhattak, hogy többen munkába állhassanak, a gazdaságot élénkítve, de nem hinném, hogy ez reális lenne. Egyrészt aki tényleg komoly szakon végzett, nem hinném, hogy gondja lenne a nyelvvizsga megszerzésével, mert sokszor egyetlen vizsga is nehezebb, mint az egész nyelvvizsga(mérnök, orvos stb.).

Másrészt nemrég az egyetemi felvételihez akarták kötelezővé tenni. Akkor most mi van? Nem beszélve arról, hogy nagyon sokaknak már felvételikor megvan a nyelvvizsga, mert egy középfokú nyelvvizsgát nem nehéz megszerezni, nagyon könnyű nyelvvizsgák is vannak, külön iparág épül erre.

Megfontolandó lehet az is, hogy ezzel tovább csökken az egyébként sem túl értékes magyar diploma értéke. A nyelvtudás annyira alapvető már minden területen, hogy szegény megboldogult Vekerdy bácsit idézvén a nyelv egy olyan univerzális tudás a 21. században, ami már az asztalostól a professzorig mindenkinek szükséges.

De a nyelvvizsga elengedése helyett akár szervezhetnének valami online tanfolyamot, valami könnyített nyelvvizsgával. Hiszen így olyan is diplomát kaphat, aki egy szót nem beszél idegen nyelven, ami elég gáz. Legalább egy alapfok lenne kötelező, az is több, mint a semmi, értitek.

De ha már elengedik a nyelvvizsgát, akkor már miért nem rögtön azt mondják, hogy ezután nem lesz kötelező a nyelvvizsga? Miért kivételeznek?

2020. ápr. 7. 13:08
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
100%
#5, 12: Azt valahogy kiegyensúlyozatlannak érzem, hogy nekünk szükségünk van a nyelvvizsgára, nektek viszont nincs szükségetek akár emelt matekos érettségire, akár hasonló nehézségű egyetemi matekvizsgára. Ez nem ér... Aki fel volt mentve, annak a diplomája pedig az egyetem vezetőségétől függne, ahogy a diszlexiás hallgatóké is a TTK-n.
2020. ápr. 7. 17:33
 22/46 anonim ***** válasza:
82%

Egyszerű populista húzás. Nyertek 75 ezer szavazatot. Ennyi. Nem kell túlragozni.

Gazdaságra nem lesz hatással.

Diploma eddig se ért sokat.

Igazából, csak az interjúztatóknak lesz nehezebb, mert most már nincs ez az előszűrés.

2020. ápr. 7. 18:38
 23/46 anonim ***** válasza:
77%

"#3 "A magyar fiatalok egy része egyszerűen képtelen nyelvvizsgát tenni." Ezután kapásból 3 olyan szakmát említesz, amikhez nagyon is szükséges a nyelvtudás."

Pontosan "NYELVTUDÁS" szükséges és nem NYELVVIZSGA!

2020. ápr. 7. 19:59
 24/46 anonim ***** válasza:
75%

Az a véleményem, hogy nem kivételezni kellene, hanem végleg eltörölni a nyelvvizsga-kötelezettséget és akkor legalább tényleg fer lenne, mert az kvára nem fer, hogy akik eztán diplomáznak, azoknál meg követelik.

VÉGKÉPP ELTÖRÖLNI !!!

2020. ápr. 7. 20:11
 25/46 anonim ***** válasza:
76%
Eltörlik végképp, akkor mi lesz? Ugyanugy höbörögnek azok akiknek lekellett rakni, ahogy most is höbörögsz, de ha eltörölnék már csöndbe maradnál, mert akkor neked se kell nyelvvizsgáznod.... tipikusan magyar mentalítás. örülj inkább más örömének, megérdemlik a diplomát. Ismerősöm sem kapta meg a diplomát, de már egy nagy multinál van vezető pozicióba és önmagától érte el. Na ennyit ér a nyelvvizsga.
2020. ápr. 7. 20:15
 26/46 anonim ***** válasza:
100%

Sztem is a nyelvtudás kell, nem a vizsga...

Amelyik szakmában erre szükség van, ott ennek hiánya miatt az évek során úgyis lemorzsolódik a hallgató (szakcikkek nem értése miatt, stb), és nem az utsó utáni pillanatban letett nyelvvizsga fogja ebből kihúzni. (Hiszen akiket ez most érint, számukra ez az lenne.)

Vagy ha bent marad és lediplomázik, és valóban szüksége lenne a nyelvtudásra, akkor a munkából esne ki igen rövid időn belül, ha egyáltalán valahova fölveszik.

Szóval sztem nem olyan szörnyű ez az intézkedés, tök helyénvaló.

Lehet rájönnek így, h a nyelvvizsgára tényleg nincs szükség, és majd véglegesen eltörlik...

Az is lehet, hogy kiderül egyszer csak, h igenis számít az a papír...

Az is lehet, h x szakon eltörlik végleg, y szakon meg visszahozzák a követelménybe.

Sztem ezen rugóznunk tök felesleges, főleg ha nem mi vagyunk az a 75000 ember:)

2020. ápr. 7. 21:12
 27/46 anonim ***** válasza:
100%

# 12-es!

Ez úgy baromság, ahogy van.

Középfokút letettem még középiskolában, a felsőfokú nemzetközit meg most utolsó évesként mérnöki szakon úgy, hogy 4,5 lett az átlagom a szemeszterben. Még csak külön tanárhoz sem jártam. Aki erre egyetemistaként képtelen, az nem való az egyetemre és pont.

2020. ápr. 11. 07:24
 28/46 anonim ***** válasza:
100%

#27 Igazad van abban hogy aki nem képes a nyelvvizsgát megcsinálni a diplomáig az magának köszönheti, nem mást kell okolni érte - elvégre tudta hogy ez követelmény.

De ha már te is megcsináltad középiskolában, akkor tudod hogy ezt más is meg tudná csinálni, ha már a bemenetkor követelmény lenne, ahogy tervezték, nem? Akkor onnantól nem kellene ezen görcsölni, lehetne egy másik nyelvet tanulni, azt a nyelvet ami szükséges, azt használni és valódi, hasznos nyelvtudást kialakítani. Ami neked is kellett a szakmai tudásodhoz mérnökként, nem?

Te tudod a legjobban, hogy voltak féléveid, ahol 1-1 vizsga volt olyan nehézségű, mint amilyen a középfokú nyelvvizsgád volt egyedül. Egyikhez sem csak 2 hónapi tanulás vezetett, azoknál is a sok előző évi ismeretre tették rá az új tárgy tudásanyagát - ahogy egy nyelvvizsgára is sok évig tanulsz, de az utolsó időszak ami felkészít magára a vizsgára.

Azt nem értem miért baj ha nem kell az egyik nyelvből nyelvvizsgát csinálni az egyetem alatt - mert már előtte meg kellett csinálni? Hiszen ahogy te is írod, erre minden egyetemistának képesnek kell lennie. ha 8 év iskolai tanulás nem elég hozzá, akkor mi az a plusz amithez az kell hogy egyetemre járjon éppen?

2020. ápr. 11. 10:40
 29/46 anonim ***** válasza:
100%

"Azt nem értem miért baj ha nem kell az egyik nyelvből nyelvvizsgát csinálni az egyetem alatt - mert már előtte meg kellett csinálni?"

Ezt a részét nem értem. Jelenleg (sajnos), nem feltétel az egyetemre kerüléshez a nyelvvizsga, ugyanis visszavonták ezt a rendelkezést. Én azért csináltam meg, a gimiben, mert láttam, hogy a nővéremnek sokszor este 6-ig volt órája az egyetemen, gondoltam, sokkal töb időm van középiskolásként felkészülni, meg persze plusz pontot ért. A felsőfokú nemzetközi meg azért kell, mert Németországban tervezek mesterszakra járni jövőre és ez a feltétel. Itt az egyetemen elég lett volna csak az a középfokú, ami már megvolt.

De egyébként teljesen igazad van, 1-1 vizsgára, prezentációra felkészülés is van olyan komplex, mint egy nyelvvizsga. Már ha az ember komolyan veszi. De azok, akiknek évek óta bentragadt diplomájuk van, jó részük biztosan nem feszült meg a vizsgákon sem, hogy a tudása legjavát adja és akkor most finoman fogalmaztam.

2020. ápr. 11. 17:26
 30/46 anonim ***** válasza:
100%

#29 Igen.

De van olyan is akire nem igaz. Van rokonom aki tényleg tanult az egyetemen, mellette kénytelen volt dolgozni is, mert otthonról tényleg egy fillért nem tudtak neki adni, még a hazautazásra sem, és 3 éve bentragadt a diplomája, mert a nyelvvizsgája nem sikerült.

Valóban erőt vehetett volna magán, volt is diplomamentő program amit kihasználhatott volna, csakhogy közben gyereke született és nem tudta megcsinálni. Okos lány, az általánosban végig kitűnő volt és a középiskolában is az egyik legjobb, majd az egyetemen is jó eredményei voltak. Mégis ott állt teljesen képzettség nélkül. Egyik részről nem tartom jogosnak, hogy neki ne kelljen azt megcsinálni amit a vele együtt tanulóknak kellett - más részről viszont tudom, hogy a diplomája nem éppen csak átcsúszott vizsgákkal és minimális tudással lenne meg, ha diplomásként dolgozhatna és nem éttermi felszolgálóként, mint most, azzal sokkal több hasznára lenne mindenkinek.

2020. ápr. 11. 20:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!