Az MNB-nél mikorra várható tisztújítás, esetlegesen új elnök kinevezése? Mi ennek a módja?
Az utóbbi években egyre inkább elégedetlen vagyok a nemzeti bank döntéseivel, lépéseivel, elsősorban ami a forint árfolyamát illeti. Az előfordul néha a valutáknál, hogy kibillennek az egyensúlyi állapotukból, de a forint már évek óta lejtmenetben van. Annyival pedig nem lehet elintézni, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja és akkor ezzel le is van tudva. Még ha nincs is árfolyamcélja, miért kell ezt hirdetni, ezzel is serkentve a gyengülést?
Euró bevezetésére van reális esély belátható időn belül?
Jelenleg ,nem tudni.
Indoklás:
A holnapi nap 0 órától, rendeleti kormányzással irányítja a kormány Magyarországot.
Ennek okán-a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében- az MNB vezetőjének a cseréje kizárólag a magyar kormány döntése.Minden eddigi, a tisztújításra és elnöki kinevezésre vonatkozó szabály felfüggesztésre kerül.
A miniszterelnök jelöli és a köztársasági elnök fogadja el, 6 évre szól a mandátuma ha jól tudom.
Az hogy te nem vagy vele elégedett kb. semmit se jelent. Én se vagyok elégedett az Arsenal edzőjével mégse fogják lecserélni a kedvemért.
A forint meg az alacsony alapkamat illetve most a várható gazdasági pánik miatt gyenge/gyengül de ennek vannak előnyei is nemzetgazdasági szinten. Szóval a forint folyamatos leértékelése nem a véletlen műve.
A döntés már korábban megtörtént.
"Újra Matolcsy Györgyöt nevezi ki a Magyar Nemzeti Bank elnökévé – a miniszterelnök javaslatára – Áder János köztársasági elnök – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.
A közlemény szerint Matolcsy Györgyöt, az MNB eddigi vezetőjét március 4-ei hatállyal hat évig terjedő időtartamra nevezi ki a köztársasági elnök....
... A gazdasági bizottság kormánypárti képviselői egyhangú támogatásával, 10 igen és 5 nem szavazat mellett támogatta Matolcsy György újbóli jelölését az MNB elnökévé."
Az MNB vezetőségének tagjait sorban nevezik ki, ahogy a korábbi mandátum lejár vagy valamelyik tag visszaadja azt és kell helyette egy új. Nem a kormány hatásköre.
"Valamennyi tagot a köztársasági elnök nevezi ki 6 évre. A tagok mandátumuk lejáratát követő három évben nem nevezhetők ki újra." (wikipédia)
Köszönöm a válaszokat.
Néhány megjegyzés:
"Az hogy te nem vagy vele elégedett kb. semmit se jelent. Én se vagyok elégedett az Arsenal edzőjével mégse fogják lecserélni a kedvemért."
Nem is gondoltam, hogy a kedvemért leváltják, annak, hogy nem vagyok vele elégedett csak abban volt jelentősége, hogy feltettem ezt a kérdést.
"A forint meg az alacsony alapkamat illetve most a várható gazdasági pánik miatt gyenge/gyengül de ennek vannak előnyei is nemzetgazdasági szinten."
A várható gazdasági pánik máshol is jelen van, de valamiért nálunk még a környező országok valutáinak többségénél is jobban gyengül. Nem vitatom, hogy vannak előnyei is, de összességében több hátrányt látok benne. Ha jelenleg a verenyképességet csak úgy tudjuk fenntartani, hogy a külföldiek számára minél olcsóbbak legyünk, akkor el lehetne gondolkodni egy másféle hozzáálláson szerintem.
#5 az alacsony alapkamat illetve a nyitott gazdaság miatt gyengül most jobban a forint mint mondjuk a lej vagy zloty. (ha nagyobb a kockázat és kevesebbet fizet mégis miért venne valaki forintot?)
Ha te több hátrányt látsz benne akkor majd 2022-ben olyan pártra szavazz aki másféle gazdaságpolitikát folytat. (gondolom ahhoz valamilyen szinten kell majd az MNB is igazodjon)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!