Szombattól lép érvénybe a kijárási korlátozás. Sétálhatok-e attól a barátommal?
Én 2 hete nem voltam a szüleimnél.
Bevásárlok nekik, felviszem a lépcsőházba, elindulok lefelé és telefonálok, hogy ott van az ajtó előtt.
Sok emberrel futok össze munkanapokon, akkor nem fogom vállalni a felelősséget, hogy a 70 éves szüleimnek én adom át lehetségesen a fertőzést.
Napi 3 órát telefonálgatok. Sokkal több szociális interakcióm van most, mint a járvány előtt.
Nem SOCIAL DISTANCING van! Nem az emberi kapcsolatokat kell megszakítani!
SPACIAL DISTANCING van! Távolságot kell tartani és kerülni az érintkezést.
Ismerősöm lánya Skype-on bújócskázott. (Néha egy 5 évesnek több esze van, mint a felnőtteknek. És példát lehet venni róluk.)
Az idősek kerülése, az teljesen megérthető. Én se mennék hozzájuk, ha idősek lennének.
De mi nem vagyunk idősek.
Meg ha már akármelyikünk elkapta, az valószínűleg a munkahelyéről jött, én itthon ülök egész nap mióta nincs egyetem. Ugyanúgy jött hozzám, ha elkapta akárki is akkor már teljesen mindegy. Más emberekkel meg úgy se nagyon érintkezünk, csak ő a munkahelyén.
Miért más az, hogy te munkahelyről beszélsz, vagy arról, hogy valaki az osztálytársához, barátjáthoz, munkatársához megy el?
Mi a különbség?
Aki "zárt közösségbe" jár, tehát olyanba, ahol nem születik új emberi kontaktus. Azok között a vírus ugyan úgy meg tud állni.
Tömegközlekedés tekintetében ez nem megoldható. Nem mindenki másodpercre pontosan akkor közlekedik és vannak új emberek a járműveken. Ráadásul! A járműre felszáll egy fertőzött. Szuszog, beszél, köhög, akár tüsszent. A levegőbe jut a tüdejéből a levegő, amiben ott a vírus. Az illető leszáll a buszról. A levegő nem száll le a buszról, az ott marad. A levegőben ott marad a vírus is. Az apró részecskék nem esnek le a földre, mert van az a méret, ahol a felhajtó erő nagyobb, mint a gravitációs erő. Télen a busz falára kicsapódik a pára és nem a padlóra - mert a teljes busz telített azzal a párával, amit az emberek kiszuszognak. Most nincs tél. Nincs hideg. Nem látod, hogy kicsadpódik. De a pára ugyan ott van. 1.5 órával a vírusos beteg után felszállsz a buszra és simán bele juthat a vírus a tüdődbe.
Zárt terekben, ahol nincs megoldva a szellőztetés ugyan ez a helyzet. Sőt, ahol megfogdosol olyan dolgokat, amit más is megfog azzal a kezével, amibe bele tüsszögött... tehát trafik, bolt stb., azoknál szintén fennáll az eshetősége a fertőzésnek.
Nagyon fontos, hogy kapcsolatot tudj tartani másokkal. Most talán fontosabb, mint máskor, mert elszigeteltebbek az emberek és szükségük van emberi szóra néha. (még az introvertáltaknak is). Erre nyújt megoldást a rendelkezésünkre álló kommunikációs eszköz had, amivel rendelkezünk.
Remélem így világosabb a dolgo, hogy miért kérik, maradj otthon.
#27: Igen, falun nem veszik annyira szigorúan :)
#24: Azért lett volna fontos, mert ő érettségire készült, hogy felvehessék egyetemre és én voltam a tanára is, de személyesen egyszerűbb is volt tanítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!