Miért tanulnak itt irániak, ha nem is itt fognak dolgozni?
Miért tanulnak itt külföldiek (irániak), ha nem is itt fognak dolgozni?
Jelen esetben a koronavírussal bent lévő iráni hallgatók is az országban tanulnak. Feltehetően nem is itt fognak munkába állni, mert még sokuk magyarul sem beszél.
Orvos hiány van így is Magyarországon, miért tanulhat mégis sok külföldi itt, úgy hogy nem is nagyon maradnak az országba amint végeznek az egyetemmel?
(Nem igazán külföldi diák üldözés lenne, csak kíváncsi vagyok, hogy ez miért jó 1-1 országnak.)
Általában államközi egyezmény keretében a kormány létszámkeretet biztosít a magyar egyetemeken és kifizetik a tandíjat.
Számomra inkább az a kérdés, hogy miért a mi adóforintjainkból tanulnak azok a magyar orvostanhallgatók akik egyetem után elhúznak az országból.
1. Elöször is igen sok nem-magyar egyetemista a diploma után MO-on fog dolgozni, eszükben sincs visszamenni az eredeti országukba.
2. Egy egyetemen az tanulhat, aki sikeresen felvételizett és teljesítenit tudja az anyagi és elvi követelményeket.
3. Külföldi diákok elég sokat fizetnek azért, hogy itt tanulhassanak - tehát az egyetemnek is jó.
4. MO-on nem azért van orvoshiány - magyar orvosokból - , mert nem képeznek eleget, hanem mert akik végeznek, azok utána elmennek más országokban, ahol rendesen meg is fizetik öket.
5. Hiába nem tanulhatnának itt külföldiek, attól egyrészt az egyetemeknek lenn kevesebb bevétele, másrészt nem maradna több orvos itt.
" a mi adóforintjainkból tanulnak azok a magyar orvostanhallgatók akik egyetem után elhúznak az országból."
Ezt már megoldották, csak akkor fizetik a tanulmányt ha x évet pl 7 évet aláír állami intézményben végzett munkára. Ha mégis elmegy utólag időarányosan ki kell fizetnie.
Érdekes sok külföldi diák is ugyanígy tanul itt. Ott nincs vagy nincs jó egyetem és a jó képességű tanulóikat ideküldik és kifizetik az itteni egyetemet. Aztán persze előfordul hogy valaki itt is marad. (Nyilván hazafelé ilyenkor ki is kell fizetnie amit ráköltöttek!)
De pl van hogy nem, mert nekem is volt olyan (afrikai) tanárom aki azért nem ment már haza mert közben ott forradalom lett.
#4 1000 beteg? Már sokkal előtte be fog fuccsolni a rendszer.
Azt már leírták hogy a külföldiek elég sokat fizetnek, hogy itt tanulhassanak (nem csak orvostudományi karokon). Viszont ezek szerint a kérdező nem túl gyakran jár magyar egészségügyi ellátóban (szerencsére), mert szinte minden nagyobb kórházban, klinikán, szakrendelőben stb. lehet találni külföldi származású (pakisztáni, iráni, nigériai...) orvost.
Én jó sok külföldit tanítok egy vidéki egyetemen, 1 millió felett van a féléves tandíjuk, szóval mondjuk 10 kollégámmal együtt hozunk 150 millió pluszbevételt. Ebből egy ideig hozzánk vágták pár százezer forintot, ma már azt se.
Szóval nagY biznisz az egyetemnek, még a rektor környezetének.
Három havonta utaznak "piacot építeni". Ilyen egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!