A magyar politikusok a földesurak leszármazottai?
Én is egy földesúr leszármazottja vagyok, aztán nem vagyok (még) dúsgazdag. Megbukott az elméleted.
(Egyébként a komcsik kisemmizték őket.)
felkapaszkodott prolik
ez az előző rendszer legnagyobb hibája hogy hagyta hogy a fekália a felszínre ússzon
A mostani politikusok többnyire egyszerű sorból felemelkedett emberek, akik a szocializmus és a rendszerváltás utáni időszak során tollasodtak meg. Ez a folyamat ma is tart, lásd a M. Lőrinc féle gazdasági csoda vagy Borkai meggazdagodása.
Szóval a régi elitnek legfeljebb szellemi utódai lehetnek, de a régi nemesek vagy azok mai leszármazottai ezt kikérnék maguknak.
A nemességet, a hagyományos elitet kisemmizték a háború után, a régi földesurak mai leszármazottai közönséges átlagemberek, sokan közülük értelmiségiek. Több ismerősöm is nemesi leszármazott, max a családnevük árulkodik erről.
A régiómban(Gy-M-S megye) magas volt a birtok nélküli nemesek aránya(15% körül), ugyanis a török elleni harcban nyújtott szolgálataikért rengeteg egyszerű embert megnemesítettek. Viszont a nemesi irataikon(kutyabőr) kívül sokaknak semmilyen vagyona nem volt, sima parasztok vagy polgárok voltak csak éppen nem kellett adózniuk. Szóval nem is volt minden nemes ,,földesúr".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!