Szeretnék pár személyes/felmenőktől hallott vagy ismerősöktől hallani mit is éltek meg mikor bekövetkezett Trianon. Családi életükbe hogyan nyilvánult meg, a munkahelyükön, az élet többi területén (oktatás, hivatalok, stb), esetleg sikerült-e visszatérni Magyarországra, ha igen hogyan, a határokon történő ellenőrzések voltak-e, milyen módon, hogyan bántak az emberekkel ha olyat tett ami nem tetszett a másik nemzetiségnek? A válaszokat előre is köszönöm!
Aki akkor született az ma 100 éves. Aki akkor már érdemben felfogta a dolgokat az mondjuk 110 lenne. Nekik már a gyerekeik is 80 év körül járnak...
2020. febr. 5. 12:56
6/12 anonim válasza:
Az én nagymamám apukája német állampolgárnak vallotta magát az első világháború után. Felvidéken éltek Pozsony környékén. Világháború után a felvidéken nem volt biztonságos sem németnek sem magyarnak lenni, igyhát az anyaországba menekültek Zala megyébe sok százezer honfitarsunkkal együtt. Itt Zalában ismerkedett össze a papám és a mamám, összeházasodtak, családot alapítottak.
A lényeg, ha nincs vesztes világháború nincs Trianon, nem találkoznak a nagyszüleim, nem születik meg az apám, azaz én sem lennék. Érdekes az élet/sors/ Isten akarata kinek hogyan tetszik.
2020. febr. 5. 13:12
7/12 anonim válasza:
Nagyon nehéz lesz erre választ találnod mert 1. Az emlékek torzulnak.2.Nem élnek már azok akik igazán elmesélhetnék.
Érdekes, a tábori emlékek sosem torzulnak, még hetven év után sem, azok szent és úgy történt dolgok
2020. febr. 5. 13:15
8/12 anonim válasza:
Dédpapám segített a román szocializmus alatt magyar falvakat rombolni, dózer gép kezelő volt, ismertebb nevén nehézgépkezelő.
2020. febr. 5. 13:28
9/12 anonim válasza:
Az én Trianonnal kapcsolatos történetem, hogy egy rakás trianonos kérdést látok itt tök értelmetlenül.
2020. febr. 5. 13:33
10/12 anonim válasza:
Felvidéki magyarként írok. Elszakítottak minket az anyaországtól. Szlovákia történelméről nem kell és nincs is mit írni. Viszont, a mai napig gyűlölnek minket, itt élő magyarokat. Ott van Malina Hedvig esete. Nyitrán nem érdemes magyarul telefonálni. A lányom Pozsonyba járt egyetemre. Magyarul beszélt az évfolyamtársával az utcán-leköpték. Ezek a dolgok is trianon hozadékai.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!