Meddig gyengülhet még a forint?
Majd amikor az alumínium petákon is normálalakban lesz a címlet, akkor végre át is térhetünk az euróra.
Ja, nem.
Kicsit mindig gyengül minden, most úgy egyensúlyoznak, hogy kis negatív reálhozam legyen a teljesen stabil "befektetéseken" is. Amik inkább tartalékképzésre használatosak, vagyis elejét veszik a tartalékolási kedvnek, amivel a tömegeket vásárlásra, a befektetőket befektetésre sakkozzák. A mutatók jól mutatnak, pörög a gazdaság, letermelődik a sokadik fölösleges bóvli, gazdaságtalanul előállított ételek mennek egyenesen a hulladékba, minden hangzatos törekvés ellenére csak nő és nő az egy főre jutó ökolábnyom, miközben a hely nyilván véges, és az is véges, amit ez a csöpp bioszféra elvisel. Amikor maga a természet dől be, akkor tökmindegy lesz, melyik papírra mit írnak. Ha ténylegesen nem lesz honnan elvenni a napi betevőt tömegeknek, akkor hullani fognak és kész. És az van, hogy ha mától az egész bolygó károsanyag-kibocsátása 0 lenne, akkor is belelendül a hinta egy elég kellemetlen klímaválságba valószínűleg.
" Amik inkább tartalékképzésre használatosak, vagyis elejét veszik a tartalékolási kedvnek, amivel a tömegeket vásárlásra, a befektetőket befektetésre sakkozzák."
Bocs, de nem igazán értem a gondolatmenetedet. Ha nekem kevesebbet ér a pénzem mint mondjuk 1 éve, az miért sarkalna engemet vásárlásra? Az pont az ellenkezőjét váltja ki belőlem, vagyok próbálok minél többet tartalékolni, de ettől még a pénzem értéke rohamosan csökken.. Szóval szerintem az a gond, hogy idehaza sokan nem euróban számolnak, mert úgy valósabb képet kapnának a forint valós értékéről.
Hiába tűnik, úgy hogy emelkednek a bérek, ha a reál érték nem növekszik, külföldön kevesebbet tudnék vásárolni belőle.
Persze lehet mondani, hogy hát akkor költsem el itthon. A baj az, hogy az itthon vett import áruk is folyamatosan drágulnak a gyenge forint miatt, így már egy tévét amit tavaly még 85.000.- ezer forintért vehettem volna meg, már kb. 100.000.-ért tudom. Ez itt a nagy baj. És nem csak az import árukra igaz ez, mert az élelmiszer árak is rohamosan emelkednek, akik gyakran járnak vásárolni azok tapasztalják.
"Ha nekem kevesebbet ér a pénzem mint mondjuk 1 éve, az miért sarkalna engemet vásárlásra?"
Mert ha nem vagy befektető (mert nem viselsz kockázatot, ahogy az emberek nagyon nagy hányada se befektető), akkor fogyasztó vagy. Ha nem éri meg hosszan tartalékolni, akkor max félreteszel arra, hogy elköltsd valamire, amire aztán költheted el a fél életedet jellemzően, mert ugye ház, autó, asszony, gyerekek. Amit te tartalékolásnak nevezel, az is valami befektetés lehet jelen helyzetben, mert ha kimaxolod a tartalékképzési stratégiát a hiperszuper államkötvénnyel, akkor is pici mínusz lesz a vége, és akkora időtávot kell vállalnod érte, amin pár örökzöld márka részvényei kb biztosan jó pluszt hoznak (elvész a rövid távú ingadozás, a grafikonon magasabban ingadozik pár év múlva, és csak azért "kb" biztos ez, mert tényleg nem garantálható semmi, főleg most, hogy állandóan jön valami hoax egy új válságról agyalgatva).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!