Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Milyen volt az 1998 és 2002...

Milyen volt az 1998 és 2002 közti Fidesz? Aki akkor szerette, mit szeretett benne?

Figyelt kérdés
Ne azt írjátok, hogy most miért utáljuk, azt tudom.

2020. jan. 6. 00:43
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
82%

"Ne haragudj, de nem érzek késztetést arra, hogy privátban folytassak diskurzust veled. Az se zavar különösebben, hogy a tények nem befolyásolják különösebben a véleményedet, de azért szó nélkül se hagyhattam, mert esetleg még valaki képes lenne komolyan venni."

Szóval idejöttél ehhez a kérdéshez, elolvastad a hozzászólásom, megkommentáltad, hogy "Hazudsz!" most meg elsétálsz, mert a lényeget ugye már mindenki hallotta.

Nyitott voltam a beszélgetésre és arra, hogy kijavítsam magam, mert 20 év távlatából én is tévedhetek, de úgy tűnik valakinél nagyon savanyú a szőlő.

2020. jan. 6. 12:58
 22/25 anonim ***** válasza:
24%

Nem mondtam, hogy hazudsz, csak rosszul emlékszel.

Csak 1-2 apróság, amin még vitázni is felesleges: nem az 1. Orbán-kormány vezette be az 5 kulcsos adót, 94-től volt 5 kulcsos, és 99-ben, rögtön a fidesz-kormány felállása után váltotta fel a 3 kulcsos.

Az egyfordulós választási rendszert pedig a 2. Orbán-kormány vezette be.

2020. jan. 6. 13:29
 23/25 anonim ***** válasza:
55%

„Elég naívak voltak a kétéves költségvetés ötletével, de még az volt a legkisebb baj.”

Egy ötlet volt amivel megpróbálták beláthatóvá tenni az ország gazdasági jövőjét, hogy a vállalkozóknak, munkavállalkozóknak legyen ideje készólni arra ami következik. Kiszámíthatóságot jelentett volna. Valóban nem vált be, de csak mertr nem volt hozzá meg az elég hosszú idejű kormányzási lehetőségük. Most helyette év elején döntenek a következő évi kötségvetésről – a célt talán jobban segíti, mint a 2 éves, ebben igazad van.

„Szellemiségében a mai fidesznek a kiköpött ellentéte volt. Azt hiszem az első Orbán kormány idején volt a legtöbb adókulcs az Szja-nal 4-5 db, vagy valami ilyesmi.”

Tévedsz. 1998-ban még 5 adókulcs volt (22, 31, 35, 39 és 42%), 1999-tól már csak 3 (20,30 és 40%), Pont a fidesz csökkentette le az adókulcsok számát először.

[link]

„Orbán akkoriban írtó sokat dolgozott, hogy EU tagok lehessünk, nyíltan EU párti volt és liberális (bár pont akkor váltottak a Néppártra, de már akkor is arról ment a duma, hogy az inkább pozícionálás volt egy erősebb közösségbe).””

Orbán most is EU párti, csak most már nem kell küzdeni a bekerülésért mert bent vagyunk. Csak míg Orbán szeretné ha az EU az is maradbna amibe beléptünk, addig az ellenzék és az EU egy része teljesen megváltoztatná. Bocsi, de az ha valaki ragaszkodik ahhoz hogy a közösség aminek tagjai legyünk az maradjon olyan közösség, mint amibe beléptünk és akaratunk ellenére ne változtassák meg benne a játékszabályokat – az nem változás, az normalitás. Orbánék ma ugyanazt várják el az EU-tól mint az első kormányuk alatt – TI akartok mást!

„Azt hiszem akkor még az ülésterembe is bemehettek az újságírók/tudósítók, az egész parlamentet bejárhatták. Most pedig egy 5 négyzetméteres területből a cipőfűzőjük nem lóghat ki.”

Igen. Ez van akkor ha azok az újságírók nem képesek betartani a játékszabályokat és meg kell változtatni a dolgokat, hogy a parlamenti munka nyugodtan folyhasson tovább. Ha neked még nem szóltak akkor most megteszem, a Parlament nem az újságírók munkahelye, hanem a képviselőké. NEKIK kell ott biztasítani a megfelelő munkafeltételeket és nem a sajtónak.

„Mondjuk parádés volt, hogy az Fkgp-t előtte nyíltan kommunistának nevezték és azt mondták, hogy a szövetkezés kizárt, aztán csak nekik hála nyertek a választáson. Persze erről az "árulásról" már senki sem emlékezik meg, mert az Fkgp azóta megszűnt, az Szdsz és Mszp koalíció meg még kitartott egy ideig.”

A fidesz az 1994-es 7%-ról lett akkor 30%-os párt, míg az FKGP 13%-t szerzett. Sehogy másképpen nem lehetett volna kormányt alakítani, mint velük koalícióban. Éppen ti érveltek most az ellenzéki koalíció mellett azzal, hogy másképpen nem lehet kormányt váltani – akkor sem lehetett még kormányt sem alakítani másképpen. Még akkor sem ha a korábbi kormánypártoknak, az mszp+szdsz-nek együtt sem volt 40%-a akkor listán.

„Összességében akkoriban azért szerettük, amiért most kezdik megszeretni az emberek a Momentumot is: más volt. Nem ők voltak a vérkomcsik, akiknek már mindenkinek elege volt egy szint után.”

Ez neked a véleményed. De rengetegen vannak ma a fiatalok között is akik másképpen gondolják.

Attól mert a momentum támogatói többsége a fiatalok között van, még kevesebben vannak sokkal, mint amennyien csak a fiatalok közül támogatják a fidesz-kdnp-t.

2020. jan. 6. 13:41
 24/25 anonim ***** válasza:
100%

A "k"rva" szóhasználatból és abból, hogy a "tények sem változtatnák meg a véleményem" azt hittem hogy csak a beszólás a cél. Elnézést akkor.

Az adókulcsokban tényleg tévedtem.

Az egyfordulós választásnál pedig úgy értettem, hogy akkor még nem értettek egyet a gondolatával. Amikor Horn Gyula hozta fel a témát elzárkóztak tőle. Később igen, ők vezették be.

Másik hozzászóló az eu pártisággal és az újságírók korlátozásával kapcsolatban:

Szerintem nem ezek a valódi okok amiket te felsorolsz, de maradjunk is meg annyiban, hogy nem értübk egyet.

2020. jan. 6. 13:56
 25/25 anonim ***** válasza:
24%
Az egyfordulós dolgot pedig én olvastam félre, abban én tévedtem. Persze abban az időben az akkori kormánytöbbséggel esély sem volt ilyesmit bolygatni, holott gyakran volt téma előtte is a túl nagy parlament, sok képviselő, drága választás.
2020. jan. 6. 14:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!