Csak ellenzékiek! Miért szükséges egy közös lista? Miért nem elég csak az egyéni választókerületekben koordinálni?
# 25/32 Időpont tegnap 21:26
2014-ben a Fidesz listán 44,87%-ot ért el és a listás mandátumok 39,78%-át kapta meg.
2018-ban a Fidesz listán 49.27%-ot ért el és a listás mandátumok 45,2%-át kapta meg.
Önkörmányzati választásokon a Fidesz nagyjából 56%-át kapta meg a leadott voksoknak.
Szerintem ezekből a számokból jól látszik, hogy nem igaz, amit mondasz illetve az is, hogy jelentős % önkormányzati választásokon átpártolt a Fideszhez.
Részlet az általad linkelt hvg cikkből
"A Fidesz-KDNP vezette kormányzat alkotmányozásánál jóval nagyvonalúbb volt Horn Gyula kormánya 1995-ben, mondhatni, odafigyelt az ellenvéleményekre. Az MSZP-SZDSZ koalíció akkor arról állapodott meg az ellenzékkel, hogy az alkotmánytervezet szövegezésében szabad kezet kapó alkotmány-előkészítő bizottság csak olyan javaslatokat emelhet be a készülő törvénybe, amelyekre legalább öt párt rábólint. Erre utalt nemrég a Wittner Máriával szócsatába bonyolódó jobbikos Novák Előd is, amikor arról beszélt, hogy Horn Gyuláék komolyabban vették a nemzeti együttműködést, mint most a Fidesz, mert önmaguk kétharmados többségét korlátozva beemelték a négyötödös szabályt az alkotmány előkészítésébe."
Pontosan erről beszéltem, de ne zavartasd magad, örülök hogy sikerült engem igazolnod.
"Az összes kormánynak és parlamentnek kötelessége lett volna új alkotmányt írni 1990 óta, csak nem sikerült. az 1994-1998-as mszp-szdsz ciklusban teljes titokban készült új alkotmány tervezet, ami a két párt közötti egyeztetésen is túl volt miközben senki nem szólhatott bele, senki nem látta rajtuk kívül. Csak azért nem került az akkori 2/3-os parlamenti többségük által elfogadásba mert a ciklusuk végére még ők is összebalhéztak egymással - más kérdésben, és az szdsz nem szavazta volna meg."
Ez tényszerűen nem igaz. Világos céljuk volt az alkotmánymódosítás és erre 1995-ben külön bizottság is volt. Amiért pedig pláne nem tudták elfogadtatni az elképzelésüket az az önkorlátozásuk volt, miszerint az ellenzéki pártok hozzájárulása is kellett volna. Ez volt az úgynevezett 4/5 szabály. Kár, hogy csak a saját kormányzásukra tették hatályossá.
"Szóval ennyit a nagy meséről, hogy itt csak a fidesz írt bármiféle alkotmányt."
Ahogy az fentebb is látható, kevered a mesét a valósággal. Ami cikkeket pedig később belinkeltél, pont nem téged igazolnak, legközelebb jobban olvass utána. Horn Gyulát lehet nem szeretni, de olyan demokrata volt, amiből 20 éve már elég nagy hiány van.
"Talán, ha jól értem amire gondolsz.
A győzteskompenzáció csak egy kifejezés arra hogy a kompenzációs számítás megváltozott"
Akkor az egész egy f"szság. Eddig is így gondoltam, de csak azért beemelni egy "kompenzációs" rendszert, mert az eddig nem kedvezett a győztesnek (nyertes egyéni jelölt pártjának)...És neharagudj, az egy hamis érvelés, hogy "ha a dk jelöltje nyer, akkor ő is megkaphatja ezt", mert a veszteskompenzációnál is, ha a fidesz jelöltje vesztett, akkor ő is megkaphatta a töredékszavazatait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!