Csak ellenzékiek! Miért szükséges egy közös lista? Miért nem elég csak az egyéni választókerületekben koordinálni?
#20: "A választás nem arról szól hogy ki ne legyen kormányon, hanem arról hogy ki legyen az akire rábízzátok az életetek alakítását."
Pontosan, és normális ember nem akarja a fideszre bízni ezt az országot.
# 15/23
Lista nem úgy működik, mint az EP választás. Töredékszavazatokat arányosan osztják szét (listán). Másfelől meg jóval több mandátum sorsa dől el, mint EP választás esetén. Itt már a DK undor nagyobb tényező, mint az az 1-2 töredék szavazat.
#24: A listás mandátumok szétosztása pont úgy működik, ahogy az EP-választáson, nyilván azzal a különbséggel, hogy a listára leadott szavazatok és a listára leadott töredékszavazatok összege alapján osztják szét. És mivel jóval több mandátumot osztanak szét, ezért jóval többet is lehet bukni a külön listákkal.
DK undor? Igen, biztosan van sok embernek. Másoknak meg Jobbik undora van. De akkor kire fognak szavazni? A Fideszre? Az önkormányzati választás pont az ellenkezőjét mutatta. Egy politológust hallottam az eredményeket elemezni, szerinte még a DK és a Jobbik szavazói között is 90% körül lehetett az átszavazás, ha a másik párt jelöltje volt a közös ellenzéki jelölt, a többi ellenzéki párt között meg még magasabb. Szóval értem én, hogy sokaknak nem szimpatikus Gyurcsány (személy szerint nekem se annyira, bár én nem is démonizálom annyira, ahogy a fideszesek teszik), attól még az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége simán szavazna egy olyan közös listára, aminek része a DK is, főleg ha nem Gyurcsány vezeti. Az emberek nem hülyék, az egyéni kerületekben úgyis együttműködés lesz, akkor ezt nem kell takargatni a külön listákkal, nagyon jól tudja mindenki, hogy a Jobbik és a DK is egy csapatban focizik már a Momentummal meg a többivel együtt, és a Fidesz az ellenfél.
#19 "Röviden összefoglalva ezt a részt, azért kell győzteskompenzáció, mert van veszteskompenzáció is, igazam van?"
Talán, ha jól értem amire gondolsz.
A győzteskompenzáció csak egy kifejezés arra hogy a kompenzációs számítás megváltozott és már nem csak azokat a szavazatokat veszik figyelembe amikkel nem nyertek mandátumot, hanem azokat is amik nem kellettek a mandátum megnyeréséhez.
Pl. a budapesti 5.sz választókerületben a dk-s Dr. Oláh Lajos nyert 20 598 szavazattal, második lett a fideszes Dr. Bajkai István 16 687 szavazattal. Eddig a kompenzációs számításba csak a fideszre leadott (és a többi vesztesre) szavazatok kerültek be, most meg már a dk részére odakerült a 20598-16687-1=3910 szavazat IS. Mert megnyerte volna a mandátumot a 16688 szavazattal is, hiszen csak többet kell szerezni más jelöltnél. EZ a győztes kompenzáció, hogy ez a szavazatszám IS bekerül a fideszes 16687 szavazat mellett a kompenzációs számításba.
#23 Szerintem inkább kicsit nézz utána a valóságnak, mert nagyon hülyének látszol ha ilyeneket írsz le!
"na meg ugye Rákosi óta a fidesz volt az első, ami egypárti alkotmányt írt (ennyit arról, hogy az ellenzék vagy a fidesz a komcsi)"
Az alkotmány IDEIGLENES volt, ugyanis azt még az állampárt alatt írták meg és az állampárt parlamenti képviselői szavazták meg. Azért kellett így csinálni, mert kellett a törvényi felhatalmazás az ELSŐ szabad választás megtartására. Az összes kormánynak és parlamentnek kötelessége lett volna új alkotmányt írni 1990 óta, csak nem sikerült. az 1994-1998-as mszp-szdsz ciklusban teljes titokban készült új alkotmány tervezet, ami a két párt közötti egyeztetésen is túl volt miközben senki nem szólhatott bele, senki nem látta rajtuk kívül. Csak azért nem került az akkori 2/3-os parlamenti többségük által elfogadásba mert a ciklusuk végére még ők is összebalhéztak egymással - más kérdésben, és az szdsz nem szavazta volna meg.
Ahogyan ugyanígy készült alkotmány tervezet a 2002 utáni mszp-szdsz kormány alatt is, arról sem olvashattál semmit sehol, mert nem kérdezték a véleményed. az el sem jutott magasabb egyeztetésig, mert még a közelében sem voltak az alkotmányozó többségnek.
Szóval ennyit a nagy meséről, hogy itt csak a fidesz írt bármiféle alkotmányt.
Nekik sikerült el is fogadtatni, ennyi.
Ja most látom hogy azt írtad hogy a Horn-kormány alatt született egy alkotmánytervezet, amit nem láthatott senki.:DD Na hazudozzál máshol, narancskomcsi.
Ha valakit a valóság is érdekel: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!