Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha 2015 óta 90 ezer család...

Ha 2015 óta 90 ezer család élt a CSOK-al, és egy hónapban 100. 000 lakás/ház cserél gazdát akkor hogy a fenébe verte fel az árakat a CSOK?

Figyelt kérdés

Már csak azért is, mert 10 milliós CSOK-ot csak és kizárólag újépítésűre lehet igényelni.

És miért van az, hogy ott a legnagyobb az áremelkedés, ahol tipikusan nem épülek új lakások?

2019. dec. 30. 17:22
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%

Hát egyrészt a lakásárak a béka segge alól emelkedtek ekkorát. Én 2007-ben kényszerültek eladni 56 m2, Budapest, Zugló: 7,7 millióért, azután jött a válság.

Bp-n a vevők negyede külföldi, olyat is olvastam ingatlanos portálon, hogy a vevő meg se nézte a 60 milliós lakást.

Ezek szerintem erősebb hatások, mint a CSOK.

2019. dec. 30. 19:06
 12/27 A kérdező kommentje:

"És igen, mivel kiterjesztették a támogatásokat, az "ingyen" hiteleket használt ház vásárlásra is, ezért oda is beleköpött a levesbe a CSOK."

ez továbbra sem igaz

2019. dec. 30. 19:08
 13/27 anonim ***** válasza:
42%

Nem önmagában a CSOK és egyéb támogatások verték fel az árakat, annak is köze van hozzá, hogy bizony megjelentek a külföldi vevők (pláne, hogy áruljuk a magyar, vagyis az EU-s állampolgárságot) és nem volt értelmes befektetési alternatíva az új állampapírig, mert szánalmas a jegybanki alapkamat, miközben infláció bőven van.

Csak nem gondolod komolyan, hogy ha "ingyen" pénzt öntesz a piacra, akkor nem mennek fel az árak? Addig te is eljutottál, hogy az eladott házak/lakások nagy részére nem vehettek fel CSOK-ot, ezért az eredetileg csak egy piaci szegmensben verte fel az árakat. Viszont azzal, hogy ott felmentek az árak, a támogatással nem rendelkező ingatlanvásárlók "lejjebb" csúszatak. Már nem 120 négyzetméteres újat akartak venni, hanem egy 80 négyzetméteres 20 éveset. Így ott is felmentek az árak, így onnan kiárazódtak az "eredeti" vásárlók, így ők már beérték a 60 négyzetméres bármivel, onnan is kiárazódtak sokan stb stb... Aztán ez végiggyűrűzött szépen az egész lakáspiacon.

2019. dec. 30. 19:28
 14/27 anonim ***** válasza:
50%

#13 A hiba ott van az érvelésben, hogy az árak pont azért mentek le, mert nem volt fizetőképes kereslet. Nem volt pénze az embereknek, Bajnaiék megszüntették a szocpol-t is, korábban a támogatott forint hiteleket és a devizahitelek sem voltak már alternatívák. Ha megnézed, akkor 2009 előtt is magasak voltak az ingatlan árak, pont azért mert az emberek felvették a hiteleket rájuk.

Egy olyan állapotot nézel kívánatosnak, amikor pont azért volt alacsony az ingatlanok ára mert nem volt aki megvegye és a devizahitelesek tömegével akarták olcsón is eladni, csak ne árverezzék el. EZÉRT volt alacsony az áruk, és a támogatások, hitelek ahhoz kellettek hogy ismét legyen aki tud vásárolni.

Hiába volt 2010-ben sokkal alacsonyabb a lakások ára, akkor nem tudtad megvenni, mert nem volt hitel, nem volt támogatás, nem volt munka és nem emelkedtek a bérek.

2019. dec. 30. 19:35
 15/27 anonim ***** válasza:
29%

A babaváró hitelt (10 millió) bármire fel lehet venni, ha megvan a 3 gyerek, akkor ingyen pénz. A falusi CSOK bizonyos településeken (nem csak falvakban) lévő HASZNÁLT ingatlanok vásárlására felvehető támogatás, 3 gyerek esetén ez is 10 millió.

Az eladók nem foglalkoznak vele, hogy csak bizonyos településeket érint és hogy 3 gyerek a követelmény, szerintük ez INGYEN pénz és követelik belőle a jussukat, ami a ház értékétől függően bizony 4-5 millió többlet költséget is jelenthet a vásárlónak! Azért mert csak! Vagy azért mert CSOK?!

Ja és honnan tudom ezt? Csak onnan, hogy ezt TAPASZTALTAM, ugyanis az elmúlt 2 évben szerettem volna használt családi házat venni a kuporgatott kis pénzemből, de mivel csak 1 gyerek van és nem is lesz több, ez a "támogatás" bizony keresztbe tett. Láttam, ahogy növekedtek ugyanazon ingatlanok árai pár hónapon belül milliókkal. Beszéltem tulajdonosokkal is, ők is ezt mondták. Inkább hirdeti évekig, de nem adja ugyanazon az áron, mert "INGYEN" pénzt kapunk.

Cáfold meg okostojás!

2019. dec. 30. 19:42
 16/27 anonim ***** válasza:

"#13 A hiba ott van az érvelésben, hogy az árak pont azért mentek le, mert nem volt fizetőképes kereslet."

Én nem nyilvánítottam ki, hogy az áremelkedés rossz vagy sem. Pont letojom Bajnait is meg Vikit is, én szimplán okokat soroltam fel az áremelkedésre.

Mindig akkor mennek fel az árak, ha a kereslet nő a kínálathoz képest.

Valójában a kínálat stagnál az építkezések ellenére, a kereslet pedig nő. Mindenki (bel)városba akar költözni, de a hely elfogyott és az alacsony kamatok miatt olcsók a hitelek egyrészt, másrészt akinek pedig van pénze nem tudja máshová tenni, mint ingatlanba.

Plusz egyes helyeken rengeteg külföldi vásárló jelent meg, akik korábban nem voltak. Szinte komplett új házakat vesznek meg ázsiaiak. Ha időd engedi nézz szét az újépítésű házak környékén, rengeteg üresen áll, mert nem lakhatási célra vették meg az új tulajok, csak parkoltatják benne a pénzüket.

Meg hát a kínálatot az is erősíti, hogy mesterségesen torzítják a piacot és pénzt pumpálnak puszira.

2019. dec. 30. 19:43
 17/27 A kérdező kommentje:

"Cáfold meg okostojás!"

nem kell össze-vissza hazudozni

használt lakásra továbbra sincs semmiféle 10+10 millió

a babaváró hitel pedig idén júliusban születettekre igényelhető először

tehát az, hogy te ezt évek óta tapasztalod mindenféle kovácsnékkel meg szabókkal kapcsolatban az nem igaz

2019. dec. 30. 20:17
 18/27 A kérdező kommentje:

arról nem is beszélve, hogy az összes hitelhez hitelképesnek kell lenni

tehát messze nem arról van szó, hogy 10 millió babaváró hitelt meg 10 millió hitelt a CSOK mellé csak úgy hozzávágnak mindenkihez

2019. dec. 30. 20:19
 19/27 anonim ***** válasza:
29%

"a babaváró hitel pedig idén júliusban születettekre igényelhető először"

Oh nem kedves barátom, azt is be lehet vállalni, akár 0 gyerekre is. Csak a törlesztés az első gyerek születésétől függesztik fel x időre.

És egy szóval nem mondtam, hogy 2 évvel ezelőtt tapasztaltam az érték ugrást, jelenleg is nézem a házakat, a használt házakra az utóbbi fél évben tapasztaltam ugrást, de valami furmányos módon az újépítésű CSOK is nyomta felfelé a használt lakás árakat IS. Talán azért, mert a tulajoknak fingjuk sincs arról, hogy mik a követelmények, csak azt fogták fel, hogy 10+10 millió INGYEN pénz?! Nem gondolod, hogy ez lehetséges? Konkrétan 2 helyről is ezt a választ kaptam, amikor rákérdeztem, hiába használt házakat néztem...

"hogy az összes hitelhez hitelképesnek kell lenni"

Szerinted ez érdekli Kovácsnét meg Szabóékat?! Csak azt látja, hogy lesz olyan ember, aki ki tudja majd csengetni neki ezt a pénzt a támogatásokkal együtt, így megéri várni a +4-5 millióra. Egyszerű matek. Őt nem érdekli, hogy a vevő mit ír alá ehhez.

Veszettül látszik kedves kérdező, hogy mostanában nem akartál házat venni, illetve neked sincs eladó, nagyon nem érted ezt a logikát!

2019. dec. 30. 20:28
 20/27 A kérdező kommentje:

persze csak a CSOKosok nagyságrendje nem stimmel, meg az, hogy a valóságban nagyon kevesen hitelképesek 20 millió forint adósságra

szóval mit várnak olyan pénzre ami nem létezik?

2019. dec. 30. 21:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!