Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi van már tényleg ezzel az...

Mi van már tényleg ezzel az egészségüggyel?

Figyelt kérdés

A minap voltam önkéntes véradáson Budapesten, bár ne tettem volna. Kezdjük azzal, hogy az utóbbi időben hallottak alapján már egy ideje tartok mindenféle egészségügyi intézménytől, de úgy gondoltam, ha három emberen ezzel segíthetek, akkor egy évben egyszer csak kibírom valahogy. Amikor odaértem felvették az adataimat, vizsgálat, majd odamentem az egyik ágyhoz, ami külön volt a többitől, egy másik helyiségben, ahol egy idősebb nővér volt, jóval ötven fölött. Nem akarom bántani, de szerintem vagy másnapos volt vagy fáradt lehetett, de úgy kezdte, hogy az ampullàkat szétszórta a földön, nekem kellett segítenem össze szedni azokat. Viszonylag fájdalom mentesen megszúrt, viszont egész idő alatt sóhajtozott és a gépet nézte. Kérdeztem, hogy minden rendben van, erre valami felületes választ adott, utána elment, lehet, hogy meg is szakította a vérvételt, nem tudom. Közben megnéztem a gépparkot, hát mit is mondjak ősrégi volt, látszott a címkézésen, hogy húsz éve írhatták rá a számokat, az egész teljesen retró érzést keltett.

Utána vissza jött, szintén sóhajtozott, viccesen meg is kérdeztem, hogy kezdjük esetleg előről, erre csak zavarodottan mosolygott és mondta, hogy nem kell. Közben a folyosóról egy nő jött vissza vérző karral, mert nem fogta rendesen annyi ideig a szúrás helyét, ameddig kell. A lényeg, hogy azóta nem vagyok jól. Aznap még ügyeket kellett intéznem és sokat járkáltam, de semmi bajom nem volt. Ittam is és ettem is szóval nem hinném, hogy ez lehetett a baj. Este viszont olyan fokú szorongás tört rám, hogy az valami borzalmas. Napokig bennem volt még a dolog és már több mint egy hete történt, de még mindig érzem a hatását, néha előjön kisebb nagyobb mértékben. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mikor jutunk már el oda, hogy normális egészségügyi ellátás legyen Magyarországon? Hogy arra alkalmas személyzet dolgozzon, elegendő mennyiségben és az arra megfelelő eszközökkel? Félre értés ne essék, véradásra nagyon is szükség van, nem akartam senki kedvét elvenni attól, hogy segítsen, de úgy éreztem ki kell írnom magamból a tapasztalataimat, hátha az is segít jobban lennem. Eddig soha nem volt hasonló, mindössze vérplazma adáson lettem egyszer rosszul, mert ott pedig folyamatosan állítgatta a kisasszony a szívás sebességét. Bocsánat, ha túl hosszú lett, de ezt meg kellett osztanom veletek. Szerintetek mi kellene ahhoz, hogy rendes ellátást kapjon a magyar ember a saját hazájában?

2019. dec. 20. 11:03
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Most dióhéjban annyi történt, hogy láttad a régi gépeket (aminek a működéséről nem írtál panaszt) meg egy nővért, aki sóhajtozott. Utóbbinál arra nem gondolsz, hogy esetleg azért, mert hullafáradt 12 óra után, netán beteg (mert nincs, aki helyettesítse, szóval be kell jönnie)? Nem mondom, hogy nincs igazad abban, hogy a magyar eü-vel gondok vannak, de ennyire lehúzni elég durva azt a szerencsétlen nővért. Inkább tiszteletet érdemelne minden szakember, aki még tartja a hátát.
2019. dec. 20. 11:12
 2/13 A kérdező kommentje:
#1 Látom átment a lényeg. Nem lehúzni akartam a nővért, de ha mondjuk maradandó károsodást szenved valaki, ha mondjuk egy olyan dolgozó van egy helyen, akinek mondjuk már nyugdíjban lenne a helye vagy más kevésbé felelős munkakörben, akkor más lenne a vélemény. Az eszközök pedig nem csupán régiek voltak, de ahogy leírtam fentebb, nem működtek megfelelően. Ennél pontosabban már tényleg nem tudom leírni.
2019. dec. 20. 11:23
 3/13 anonim ***** válasza:
88%

Köszönjük, hogy megosztottad a történetet. Néhány sorban summáztad is a magyar egészségügy helyzetét. Amíg nem lesznek rendszerszintű reformok, addig nem várhatunk javulást. A személyzet nem megfelelően képzett (nyugathoz képest, EÜ-s ismerőseim közül jó néhányan külföldre mentek és ők mesélték, hogy az eljárások nagy részét újra meg kellett tanulniuk, mert nyugaton fényévekkel fejlettebb a technológia, eszközök, tudomány, módszerek stb. Amit el is tudok hinni.). Életveszélyes agyonhajszolt, fáradt dolgozókra bízni az emberek életét. A te eseted szerencsére csak egy enyhe eset, azt kell, hogy mondjam. Nem akarod tudni, hogy az ismerőseim milyen rémtörténeteket meséltek az EÜ-ről (el se mondom milyen gyomorforgató dolgok esnek meg nap, mint nap). Az eszközök elavultak, a higiénia borzalmas. A színvonal körülbelül a 80-as években ragadt le. A dolgozók teljesen belefásultak a megbecsültség hiányába. Ezek a körülmények a dolgozók életkedvét is elveszik és emiatt egyesek bizonyos lehúzott idő után teljesen közönyössé, érzéketlenné, a munkájukat rutinként végző robottá válnak. Teljesen megértem a szorongás érzésedet, mert embertelen a közeg, szinte az ellenségemnek se kívánnám a magyar színvonalú ellátást. Nyugaton még a börtönök EÜ ellátása is jobb, mint itt a keményen dolgozó becsületes embereké, akivel megesik, hogy megbetegszik, mert szerencsétlen emberből van.

De hát mit várunk... már a román egészségügy is jobb lassan. [link]

Ez egy viszonylag hiteles statisztika, ha talán-talán ennyire nem is rossz a helyzet, azért jól mutatja, hogy a rangsorban a magyar EÜ színvonala siralmas.

- Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mikor jutunk már el oda, hogy normális egészségügyi ellátás legyen Magyarországon?

- Kérdezd meg a politikust. Bár őt nem érdekli, mert úgyis a macskáját is Los Angelesbe viszi kezelésre, a magyar ember meg dögöljön meg.

2019. dec. 20. 11:30
 4/13 anonim ***** válasza:
64%

Semmi konkrét problémát nem említettél. Annyi, hogy nem mosolyogtak rád. Nem kérdeztek meg, "hogy érzi magát, fiatalember"? Eleve rossz érzéssel mentél oda és azt vetítetted ki a dolgozókra.

Amúgy elég sokat gályáznak az eü dolgozók, vedd figyelembe

Szerintem is gáz az egészségügy. De ebben pont nem volt semmit kézzelfogható :)

2019. dec. 20. 11:32
 5/13 anonim ***** válasza:
30%
Odamentél, okoskodtál, ez miért is az ő hibájuk? Semmi probléma nem volt, attól, hogy te szorongó, beteg ember vagy, ez nem az ő hibájuk
2019. dec. 20. 11:41
 6/13 A kérdező kommentje:

#4 Konkrét probléma kell? Azóta epizód szerű szorongások törnek rám és nem vagyok ugyanaz az ember. Nem tudom meddig tart ez, de az ellenségemnek sem kívánom. Volt, hogy napokkal utána hallucinàltam, az első szorongás mint írtam borzalmas volt, azóta is attól rettegek, hogy újra rám tör ugyanaz. Valamennyivel már jobban vagyok, de messze a jótól. Az elején eljesen magamba fordultam, most próbálok valahogy többek között egy csomó vitaminnal helyre jönni.

Attól, hogy nem szúrták át a vénám, ami biztos "kézzelfogható" lenne, még nem vagyok jól.

Nem rossz kedvvel mentem, hanem segítő szándékkal és kipihenten.

A kedvességgel nem volt baj és igen, megkérdezték, hogy hogy vagyok, de akkor még nem éreztem rosszul magam. Viszont a kedvesség nem pótolhat sem szakmai felkészültséget, sem megfelelő eszközöket.

Sajnálom ha még ezek után is úgy tűnik, hogy nincs ebben a történetben semmi kézzelfogható.

Ne tudd meg milyen úgy várni az ünnepeket, hogy vajon a a vendégek érkezésekor tör rám a szorongás vagy esetleg utána.

2019. dec. 20. 11:52
 7/13 anonim ***** válasza:
74%
Hát igen. Az a fránya egészségügy. És még utána hallucináltál is. Teljesen rendben van az egészségügy. A pszichopaták irányítják. Mit gondoltál?
2019. dec. 20. 11:54
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Ne haragudj, de a saját mentális problémáidat ráfogni egy egyszerű véradásra, ahol még csak a higiéniával sem volt gond (legalábbis nem írtad)...nem egészen normális.

Neked pszichológusra, vagy inkább pszichiáterre lenne szükséged, mert egyáltalán nincs rendben a beteges szorongás, a hallucinációk meg végképp.

Nincs rendben az eü (efelett valahogy elsiklottál, holott leírtam az első kommentben), de itt semmi olyan probléma nem volt a leírásod alapján, ami ilyen tüneteket okozhatna.

2019. dec. 20. 12:12
 9/13 anonim ***** válasza:
6# Látod, még jó fejek is voltak veled. A kedvesség ritka az egészségügyben, becsüld meg
2019. dec. 20. 12:14
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező

Te vérADÁSON voltál. Ott TE semmit nem kaptál, semmi nincsen ami neked bármiféle kárt, betegséget vagy akármit is okozhatna. Nem kezeltek, nem kaptál gyógyszert és nem csináltak veled semmit, csupán steril eszközökön keresztül KIfolyt belőled 4 deciliter vér.

Mégis miképpen lehetne bármi kapcsolat aközött hogy te utána napokkal rosszabbul vagy? Főleg a szorongást hogyan akarod összekapcsolni azzal hogy vért ADTÁL?

Amit leírtál aszerint semmi baj az egészségüggyel, azon kívül hogy régi eszközök vannak - amik működnek - nem egy virgonc tini nővérke volt ott hanem egy idősebb.

Mi az ami ebben neked nem volt rendes ellátás? Odamentél vért adni - megfelelő módon levették tőled azt a vért, megköszönték. Mit akarsz még?

2019. dec. 20. 12:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!