Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért engedi meg a kormány...

Miért engedi meg a kormány azt, ami az oktatásban történik?

Figyelt kérdés
134 ezret keres egy kezdő tanár, abból még egy albérletet sem lehet kifizetni. Nem lesz ember, aki tanítson, össze fog omlani a rendszer.

2019. dec. 6. 00:04
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
34%
Azért a tisztességesség jegyében valaki írja már le nekem - de aktív pedagógus!!-, hogy mennyit keresett nettóban 2010 ben éd mennyit keres most?? Várom....
2019. dec. 6. 11:17
 12/29 anonim ***** válasza:
92%

A pedagógusok bértábla szerint keresnek, így első körben a ledolgozott évektől és a végzettségüktől függ a fizetésük (a jelenlegi bértáblájuk (bruttó!): [link] Ezenkívül pótlékokat is kaphatnak a pluszban végzett tevékenységeikért (bértábla erről itt: [link]

A jelenlegi kormány valóban emelt némileg a fizetéseken, viszont eegyrészt megemelte a kötelező órászámot, másrészt az addig pótlékért végzett dolgok közül egy csomót betett a kötelezettségeik közé. Nem kell túl nagy logika hozzá, hogy átlássuk, ez remek taktika, mert az egyszeri ember annyit hall meg, hogy „emelték a fizetéseiket”, azt már nem, hogy ezért többet is dolgoznak. Ebből adódhat, hogy egyeseknek nemhogy nem emelkedett, de még csökkent is a fizetése.

Itt jó kis grafikonokon nézegetheted, miként távolodott a pedagógusok bére a versenyszféráétól: [link]

Szerintem a helyzet az, hogy a tanárokat (no meg az eü-dolgozókat) nagyon szépen meg kellene fizetni, mivel nagyban rajtuk múlik a népesség fizikai és szellemi épsége. És ha egy klassz fizetéssel versenyképessé tennénk a tanári pályát (tehát nem csak a máshová nem kellők vagy a kamikáze elszántsággal bíró elhivatottak választanák, hanem sok-sok fiatal), akkor lehetne válogatni közülük, hogy csak a legjobbak foglalkozhassanak a gyerekeinkkel. Ha valaki nem látja ebben azt, hogy ez a„nemzet felemelkedése” felé hatna, az sajnos igen ostoba…

2019. dec. 6. 13:38
 13/29 anonim ***** válasza:
18%

"

12# az alábbi egy mai másik kommentemre írt másik kedves hozzászóló válasza, remélem nem bántom meg vele, ha közzéteszem, már csak azért is, mert azt gondolom , hogy ezt nem szabad elbagatellizálni... tehát azt semmiképpen sem szabad kétségbe vonni, hogy az utóbbi Orbán kormányok az utóbbi években komoly erőfeszítést tettek az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok anyagi helyzetének javításáért is:

"2010-2018 között 195 ezerről 320-ra ment fel a bérük, ez 63%-os emelkedés(nemzetgazdaságban 62%-os emelkedés volt). Ez idő alatt 24%-os infláció volt.

Reálértéken ez 32%-os emelkedés.

Csak miheztartás végett 2002-ben az átlagbér az oktatásban 5% volt magasabb mint a teljes nemzetgazdaságban, míg 2010-re ezt az 5%-os előnyt sikerült 2,5%-os hátrányra váltani...

2019. dec. 6. 13:54
 14/29 anonim ***** válasza:
89%

Érdekes válasz, kíváncs lennék a forrásaira. Pl. a 195 ezer és 320 ezer Ft-os bér milyen kategóriában, milyen végzettséggel foglalkozó pedagógusra vonatkozik?

Másrészt nem vagyok biztos benne, hogy a teljes nemzetgazdasághoz kellene viszonyítanunk a tanárok bérét. Egyrészt, mivel felsőfokú végzettséggel betölthető állásról beszélünk, a felsőfokú végzettségű, egyéb foglalkozásban dolgozók keresetéhez lenne érdemes viszonyítanunk – ha már viszonyítunk. De az én értékrendemben a pedagógus egy „kiemelt jelentőségű” közszereplő (szülőként sajnos rengeteg példát látok rá, milyen károkat képes okozni a nem megfelelő ember ilyen pozícióban), így azt is irrelevánsnak érzem azzal összehasonlítani a keresetüket, hogy mennyit keres egy diplomás menedzser. Annyi pénzt kellene keresnie a tanároknak, amennyi biztosítaná, hogy kiegyensúlyozottan, kipihenten tudjank foglalkozni a gyerekekkel (ami lássuk be, baromi idegőrlő tud lenni).

Egyébként nagyon elmentünk a pénz felé, pedig korántsem csak erről van szó. Az egyéb állami szívatások (KLIK, igazgatók központi kinevezése, iskolafenntartás és -működtetés szétszedése, központi tankönyvek, portfóliókészítés, érdemtelen „tanfelügyelők” stb.) pont annyira fontosak abban, hogyan érzik magukat a tanárok.

2019. dec. 6. 14:12
 15/29 anonim ***** válasza:
88%

11# én még gimis voltam 2010-ben, azóta egy évet tanítottam. De nem értem miért lényeges ez?

Hiába keresett teszem azt 100 ezret egy pálya kezdő tanár Gyurcsány idején, most meg 135 ezret, ha más árakat fizet mindenért.

Nincs értelme 10 évvel ezelőtti fizetésekkel dobálózni, ha 10 éve olcsóbb volt az albérlet, a benzin, az élelmiszerek, és a többi szolgáltatás

Már pedig tudjuk, hogy minden drágul folyamatosan, még a kormány sem tagadja az inflációt (legfeljebb kevesebbet mond, mint amennyit érzünk).

Illetve azt is érdemes lenne megérteni, hogy Gyurcsány el lett zavarva, le lett váltva. Szóval túl sok értelme nincs a múlton rágódni. A fidesz azért lett megválasztva, hogy jobb legyen az ország helyzete, jobb legyen az életünk.

Én azért nem fogok vissza menni tanitani, mert Gyurcsány idején rosszabb volt. Most vagyok huszonéves, most szeretnék elköltözni a szüleimtől, független lenni, saját házra gyűjteni, majd családot alapítani. De ezeket nem tudtam havi nettó 135 ezerből megtenni és nem hiszem, hogy ezért Gyurcsány a hibás, nem a tíz éve regnáló kormány.

2019. dec. 6. 15:56
 16/29 anonim válasza:
100%

"Azért a tisztességesség jegyében valaki írja már le nekem - de aktív pedagógus!!-, hogy mennyit keresett nettóban 2010 ben éd mennyit keres most??"

Hála Istennek, nem vagyok tanár. De albérletet én is fizetek. 2010-ben a garzon ahol éltem, 40 ezer + rezsi volt. Most egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakást nem tudsz 120 + rezsi alatt találni. Szóval szerintem mindenképpen romlott a tanárok fizetésének az értéke.

Nem tudom, miért megy egyáltalán bárki tanárnak ilyen fizetések mellett. Nevetséges az egész rendszer.

2019. dec. 6. 15:58
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

#1-es válaszoló... Azt írod, hogy a kormány érdeke, hogy direkt butítsa a népet, mert kellenek a szakmunkások.

Ne sértsük már meg a szakmunkát. Ahhoz is kell tudás. A jelenlegi út, amelyre léptünk, még a szakmai tudás átadására sem elég. Ha egy 10-es gyerek nem tudja a saját nevét helyesírási hiba nélkül leírni, nem tud két törtet összeadni, abból milyen villanyszerelő lesz? Szóval vicces módon cáfolnom kell azt, hogy azért butítja a kormány a társadalmat, mert szakmunkásokat akar...

#11, én nem rég végeztem tanár szakon, aztán egy évet tanítottam, és otthagytam, mert egy cégben helyezkedtem el, ahol konkrétan a háromszorosát keresem a nevetséges kezdő tanári fizetésnek. Fogalmam sincs, hogy az mszp-éra idején mennyit kerestek a tanárok, nem is érdekel. Csak azt tudom, hogy MOST nevetségesek ezek a fizetések, szánalmasnak tartom az egészet, és megélni ebből nem lehet. Mutogathatsz nekem statisztikákat reálbérekről, nemzeti átlagbérekhez képesti kimutatásokat stb., de ettől még 135 ezer forintból NEM LEHET MEGÉLNI. Akármilyen elvakult fideszes vagy, attól még ez így van: a kormány nem oldotta meg 2010 óta az oktatási helyzetet, és MOST a tanárok fizetése szánalmas. Attól senki nem fog jóllakni, hogy 10 évvel ezelőtthöz képest mi volt. És nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az elöregedő tanári társadalmat lehet-e fiatal pályakezdőkkel pótolni? A kormány intézkedései ezirányban szerintem zsákutcába vezettek, és egy csőd az egész. Én nem azt veszem észre, hogy mindenki boldogan kezd el tanítani, és örülhet, hogy ezt a pályát választotta. A realitás pont az ellenkezője: aki teheti, elhagyja a pályát. Ezen gondolkozz el, ne irreleváns összehasonlításokat tegyél a Gyurcsány-korszakhoz képest.

2019. dec. 6. 17:58
 18/29 anonim ***** válasza:
100%
És még egyet írok, ami talán segít a gondolkozásban. Akikkel végeztem a tanári szakot, és tartom még a kapcsolatot, SENKI nem tanít jelenleg főállásban tanárként. Vagy elhagyták egy kis idő után a pályát, vagy el sem kezdték.
2019. dec. 6. 18:04
 19/29 anonim ***** válasza:
100%
Nem fog teljesen összeomlani az oktatás, egyházi iskolákban lehet majd ingyen tanulni.
2019. dec. 6. 19:36
 20/29 anonim ***** válasza:
89%

"Nem lesz ember, aki tanítson,"

Hogyan tudnád kimosni az emberek agyát egy nem létező több száz miliős népvándorlással. Ha tök véletlenül értenének a pszichológiához, szociológiához, gazdasághoz...

Igen a magyar gazdaság az egyik "legfejlettebb" az EU-ban. Aha mivel ? Nő a foglalkoztatottság, csak éppen országos a munakeröhiány.

Jönnek a migráns karavánok amik soha nem érnek ide.

Mert nincsenek migráns karavánok.

Az EŰ-n az egyik "legfejlettebb" csak ment Isten hogy 1X benézz egy Bécsi kórházba.

Teljes a foglalkoztatottság épp csak a lakosság 15%-a kivándorlót.

"Egy hierarchikus rendszer csak a szegénység és a tudatlanság talaján létezhet."

George Orwell

Tetszik érteni hogy mi van.

2019. dec. 6. 21:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!