Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Karácsony és a budapesti...

A Karácsony és a budapesti polgármesterek nincsenek tisztába a CT kérdéssel vagy mi ez az állandó dobálózás vele?

Figyelt kérdés

Budapesten 33 közfinanszírozott CT van, 1 millió lakosra 19 jut, ennél kevesebb CT jut 1 millió lakosra Franciaországban, Luxemburgban, Írországban, holott az elvégzett CT vizsgálatok számában pont Luxemburg az abszolút csúcstartó.

EU szinten holtversenyben a Britekkel valóban nálunk jut a legkevesebb CT 1 millió lakosra országosan, ugyanakkor ha az elvégzett közfinanszírozott vizsgálatok számát nézzük akkor már az EU26 átlagának a 95%-át érjük el, a 26-os listán a 13. helyet foglaljuk el. Megelőzve a Hollandokat, Finneket, Britekket is holott ezek az országok egyértelműen több pénzből gazdálkodnak.

Ebből nekem az jön le, hogy semmiképp se több CT-re lenne szükség hanem esetleg a CT vizsgálatok finanszírozását lehetne jobban támogatni ha ebben előre szeretnénk lépni.

[link] 185-ös oldal.

[link]

innen vannak a számok

2019. nov. 25. 21:33
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
#10, Bp-n is lett 17 új alpolgármester. A legjobb szakma!
2019. nov. 27. 20:32
 12/18 anonim ***** válasza:
30%

Azt mondod, hogy Karácsony nem ért hozzá, mert 23 kerület van, és 33 CT van, tehát több, mint amennyit kér, így minden okés. Van minden kerületben CT, vagy nincs?!

Szerintem te nem értesz a dolgokhoz. Olykor elég gyorsan van szükség CT diagnosztikára. Egy életveszélyben lévő embert a legközelebbi kórházba kell szállítani, ahol el tudják látni. Nem érnek rá a mentőautóval városnézésre.

Túl sok ember halt meg azért, mert nem volt CT a kórházban, ahova szállították, így nem tudták a szükséges ellátás megadni.

Ha a gyereked/anyád/feleséged kerül ilyen helyzetbe, akkor is azt mondod, hogy a stadion fontosabb, mint az, hogy minden kerületben legyen CT? Biztosan nagy vigasz lesz egy Fradi gól a Fradi - Soroksár meccsen, mert a Fradinak van stadionja, a soroksári csapatnak meg nincs, így bizonyítva lesz, hogy a stadion fontos.

Szerintem még sok más is kéne, szóval szerény követelésről van szó.

Sajnos a Orbán már éppúgy elvesztette a realitásérzékét, mint Hitler, de az is lehet, hogy nem, és teljesen tudatos egészségügyi lerohasztás történik, hogy majd Mészárosnak legyen egy magán egészségügyi rendszere, ami fizetős, de megéri, mert az állami EÜ rendszer csak elfekvőként funkcionál, a kórházi osztályok többségét.

2019. nov. 27. 22:22
 13/18 anonim ***** válasza:
58%

Reméltem, hogy írsz valami választ, esetleg számszerűsítve, hogy hány gól kárpótol téged egy szeretett családtagod elvesztéséért, ha pusztán pénzhiányra visszavezethető ok miatt hal meg.

Ezek szerint nincs ellenérved, ami jó, bár jobb lett volna, ha lenne gerinced ezt felvállalni, és kiírni.

2019. dec. 3. 22:37
 14/18 anonim ***** válasza:
51%

#14, mindenki meghal, tudod?

És tulajdonképpen mindenki pénzhiány miatt.

Orvosilag Shcunaccher is él de a TB aligha finanszírozná.

2019. dec. 3. 23:13
 15/18 A kérdező kommentje:

#12 nem vagyok benne biztos , hogy nekem írtad de válaszolok rá én.

"Van minden kerületben CT, vagy nincs?! ... Olykor elég gyorsan van szükség CT diagnosztikára"

Mekkora egy átlagos kerület? A legnagyobb is 50 négyzetkilométer körül van.

A belső kerületek között van olyan ami 3 négyzetkilométer sincs. Csak mihez tartás végett ez kb. azt jelenti, hogy egy 1500 m * 1500 m-es négyzetbe belefér, most ide tényleg kell CT amikor gyalog is 10 perc alatt kiérsz Lipótvárosból?

Ha feltételezzük, hogy a 33 CT közül van legalább 16 aminek a helyét nem kretének jelölték ki akkor kb. 30 négyzetkilométerenként van 1 CT, ez azt jelenti, hogy egy ilyen terület közepétől való legtávolabbi pontja is kevesebb mint 3 km-re van. Ez 60-as tempóval 3 perc. Még ha beleszámolod, hogy az utak nem légvonalban mennek akkor se lehet több 5-6 percnél. Ehhez csak 16 darab CT kell nem 33.( 33-nál ha területileg egyenletesen lenne elosztva 2 km-en belül lenne CT)

Szerinted Magyarország lakosságának nem Budapeseten élő 80%-ból hányan laknak 5 percre a kórháztól?

Nekem van egy olyan érzésem hogy nem sokan.

Eleve egy CT vizsgálat 5-30 perc között mozog, szóval nehezen hiszem hogy valakit aki a végét járja és nem mindegy neki, hogy 6 vagy 4 perc alatt ér be a kórházba berakják egy CT-be.

Mikor lehet stadionra költeni? Mindig van fontosabb dolog. De ezzel a fáradtsággal akkor te se költhetnél semmire se ami szórakozás, mert tuti költhetnéd ezt a pénzt szegény anyádra, feleségedre, gyerekedre ...

Szerintem te vesztetted el a realitásérzéked. Egészségügyre fejenként 300 000 forint megy, stadionépítésre meg 3000.

2019. dec. 4. 22:58
 16/18 anonim ***** válasza:

Neked írtam.

Egyfelől nincs minden kerületben CT, másfelől annyira egyenetlenül vannak, hogy még csak azt se lehet mondani, hogy minden szomszédos kerületben vannak, így a számításod hibás feltevésen alapszik.

Az érvelésed azért sem ésszerű, mert mentőautónál 60-as tempót emlegetsz, holott egy beteggel haladó mentőautó gyakran 40-nel közlekedik csak akkor is, ha megy a sziréna, mert lehet, hogy egy fékezés sebesség változás árt a betegnek, szóval jobb az egyenletes, de lassabb tempó, meg hát az autósok is olyanok, amilyenek még ilyen helyzetben is.

A másik probléma a felvetésedben, hogy nem számoltál azzal, hogy a mentőorvos nem biztos, hogy tudja, hogy CT-re van szüksége a betegnek, ezért lehet, hogy olyan helyre viszi, ahol éppen nincs CT, de ez csak idővel derül ki, hogy szükség van rá, mert várni kell, míg sorra kerül, stb. és aztán egy másik mentő, ami átviszi...

Saját történet, saját személyes tapasztalat, hogy velem a mentő egyszer egyik kórházból vitt a másikba, mert sehol se tudtak fogadni. ÖT kórház! Tankolt közben a mentőautó, míg én eszméletlen voltam (anyám akkor velem volt, onnan tudom)!

Tudod, az a helyzet, hogy a betegeket gyakran nem tudják fogadni a kórházakban, CT ide, vagy oda, mert túlterheltek. Az ambulancia is. Volt már emiatt fennakadás, mint ahogy konkrét esetek amiatt, hogy CT vizsgálat hiánya miatt haltak meg. Ez tény, ami minden elméletet, és számításodat empirikusan megcáfol.

Emellett nem számolsz azzal, hogy a CT-kre egyenletlen időkben van szükség, előjegyzett betegek is vannak, nem dolgoznak 0-24 órában, és a várólista baromi hosszú, ezért az, aki megengedheti magának, inkább privátban (fizetősen) végezteti el a szükséges vizsgálatokat. Ezt nem mindenki engedheti meg magának, és ezek a gépek is benne vannak ebben a bűvös számban, amit emlegetsz.

És nem kell hogy minden CT mellett legyen diagnosztikai szakorvos, az eredményt interneten is el lehet küldeni, a diagnózist meg vissza, még csak ez sem érv.

"Ha feltételezzük, hogy a 33 CT közül van legalább 16 aminek a helyét nem kretének jelölték ki akkor kb. 30 négyzetkilométerenként van 1 CT, ez azt jelenti, hogy egy ilyen terület közepétől való legtávolabbi pontja is kevesebb mint 3 km-re van. Ez 60-as tempóval 3 perc. Még ha beleszámolod, hogy az utak nem légvonalban mennek akkor se lehet több 5-6 percnél. Ehhez csak 16 darab CT kell nem 33.( 33-nál ha területileg egyenletesen lenne elosztva 2 km-en belül lenne CT)

Szerinted Magyarország lakosságának nem Budapeseten élő 80%-ból hányan laknak 5 percre a kórháztól?

Nekem van egy olyan érzésem hogy nem sokan."

Ebbél istenbizony nem értem, hogy mit akartál kihozni, erre nem tudok reagálni, csak azt, hogy elég zavaros érvelésnek tűnik.

"Eleve egy CT vizsgálat 5-30 perc között mozog, szóval nehezen hiszem hogy valakit aki a végét járja és nem mindegy neki, hogy 6 vagy 4 perc alatt ér be a kórházba berakják egy CT-be."

Igen, ez így van. Van, amikor sokkal hosszabb időről van szó, és annak ellenére nem kerül be CT-be, hogy azért az reális lenne.

"Mikor lehet stadionra költeni? Mindig van fontosabb dolog. De ezzel a fáradtsággal akkor te se költhetnél semmire se ami szórakozás, mert tuti költhetnéd ezt a pénzt szegény anyádra, feleségedre, gyerekedre ..."

Nem azt mondom, hogy egy fillért se sportberuházásra, mert csak EÜ, hanem azt, hogy amíg az EÜ túlságosan alulfinanszírozott, talán nem kéne a látványsportot túlfinanszírozni. A tömegsport támogatás nagyon gáz helyzetben van, csak a stadion, holott a tömegsport támogatásnak van valódi értéke, egészségmegőrzés tekintetében. Ne legyen már egy faluban futbalstadion addig, amíg nincs minden városban tanuszoda, fittpark, futópálya... az uszodákat kéne támogatni, hogy elérhető áron legyen a jegy. Az élsport nem egészséges, és túlfinanszírozott is. A megépített stadionok csak veszteséget termelnek.

Az EÜ-re fordított pénz így is kevés, különben nem termelne mindig annyi adósságot, amit időről időre az állam kisebb nagyobb mértékben átvállal. Ezzel ráadásul az EÜ gazdálkodását is tökön szúrja, mert a sok régi tartozás miatt kevesebb vállalkozás pályázik az EÜ-vel szerződni, mert bizonytalan kifizetők, stb. így az árak irracionálisan megemelkednek, és győznek a Mészárosék rajta hatalmas túlárazással, akiket elsőként fizetnek ki.

"Szerintem te vesztetted el a realitásérzéked. Egészségügyre fejenként 300 000 forint megy, stadionépítésre meg 3000."

A TAO-t is beleszámoltad, ami annak ellenére, hogy elvileg közpénz, mégsem nagyon akartak elszámolni vele? Szerintem nem. De maradjunk a te számodnál!

Az EÜ egyfelől nem százszor fontosabb, mint a stadionok, hanem milliószor, másfelől mivel egy hatalmas intézményhálóról van szó siralmas állapotban, sokkal nagyobb a fenntartási és fejlesztési költsége, mint a stadionnak még akkor is, ha csak ugyanolyan fontos lenne, ezért indokolt.

Egyébként is ebben a remek "érvelésben" te úgy számoltál ilyen látványosan feltételezem, hogy a kiadásokat elosztottad az össz lakosság körében. Vajon milyen szám jönne ki akkor, ha csupán az igénybe vevők között osztanád el a költségeket? Stadionba hányan mennek ki, és hányan mennek kórházba, szakorvoshoz, háziorvoshoz... Így osszál, szorozzál! És a tévé előtt ülő söremelő sportolókat ne számold bele, mert a tévéközvetítést éppúgy közvetíteni lehet egy 1000 férőhelyes pályáról, mint egy felcsútiról, és nyilvánvaló, hogy a sportolók fizetése, a sportpálya színvonala közel sincs arányban azok teljesítményével. A Puskás Akadémiát szarrá verte olyan csapat, amelyiknek nincs stadionja, pénzük is alig. Felelősségük és eredményességük zéró, ezzel szemben az EÜ dolgozók sokkal kevesebbet keresnek, sokkal leterheltebbek, és ha hibáznak, komoly következménye van, és felelősség terheli őket.

Bizony EÜ utánpótlásba (és hazai pályán tartásba) kéne sokkal többet betolni, nem a foci utánpótlásba, mert a pályaelhagyás a túlterheltség és az elégtelen munkaviszonyok és kudarcok stb. miatt egyre többen hagyják el a pályát. Ez így nem okés.

2019. dec. 5. 11:11
 17/18 A kérdező kommentje:

"A főváros 1,75 milliós lakosságából 1,2 millió ember olyan kerületben lakik, ahol van CT, 550 ezer pedig olyan kerületben, ahol nincs."

Egyedül a XXII kerület az aminek nincs olyan szomszédja ahol lenne CT, itt 55 ezren laknak.

Legyen 20 km/h az átlagtempója akkor is 3 km-t 9 perc nem változtat nagyságrendileg azon, a tényen, hogy viszonylag kis időtávolságokra vannak/lehetnének jól felszerelt kórházak.

A mentőorvos nem tudja, de ha lenne még 10-12 akkor se tudná és a legközelebbibe vinne nem oda ahol van CT.

Nem tudják fogadni, mert túlterheltek de ha lenne még 10 CT akkor nem lennének túlterheltek? Azért túlterheltek, mert sok a nem hatékony kórház, kevés az orvos/ápoló.

Kórházakat kéne bezárni csak ez pont annyira rosszul hangzik, mint az hogy nem kell több CT, hanem inkább a vizsgálatok számát kéne növelni ami viszont pénzbe van.(a vizsgálatok számában hozzuk az EU átlagot, holott lényegesen szegényebb Magyarország mint az EU átlag)

"Ebbél istenbizony nem értem, hogy mit akartál kihozni, erre nem tudok reagálni, csak azt, hogy elég zavaros érvelésnek tűnik."

Magyarország 80%-a nem Budapesten lakik, sőt kb. 6 millióan kisvárosokban vagy falvakban ahol tuti nincs olyan kórház ahol lenne CT.

Most ha te Tahitótröcsögén élsz tuti nem lesz 10-20km-en belül CT. Akkor a Budapestieknek miért kell minden kerületbe?

Miért kell több CT ha közfinanszírozott van 33 míg ha az olyanokat is vesszük amit az állam nem finanszíroz akkor már 43 van. Ez magasabb arány mint ami Luxemburgban van, ahol magasan a legtöbb CT vizsgálatot végzik.

"Az EÜ-re fordított pénz így is kevés ..." az egészségügyre fordított pénz mindig kevés, mert bármennyit el lehet költeni. Csak épp exponenciálisan csökken a hatékonysága és eljön az a szint ahol gazdaságilag már nem éri meg elkölteni x milliót pluszba azért, hogy Géza bácsi éljen még plusz 5 évet. Csak nem szexi elismerni, hogy a társadalom számára káros ha mindenkit meg akarunk menteni.

"A TAO-t is beleszámoltad, ami annak ellenére, hogy elvileg közpénz, mégsem nagyon akartak elszámolni vele? Szerintem nem. De maradjunk a te számodnál!"

Te mit számoltál bele? Semmit mert még a nagyságrendekről sincs fogalmad. TAO miatt éves szinten kb. 90 milliárd nem folyik be az államkasszába(A TAO nem csak sportra megy). (Abba az államkasszába amibe amúgy 20 000 milliárd folyik be, a TAO ennek a 0,45%-a lenne)

Stadionépítésre átlagban évente 30 milliárdot költött eddig az Orbán kormány 2010 óta.

Íród, hogy milliószor fontosabb az egészségügy mint a stadion akkor ha maradunk ennél minden évben 3 millió forint mehet stadionépítésre. Ez reális?

"Vajon milyen szám jönne ki akkor, ha csupán az igénybe vevők között osztanád el a költségeket? "

Szabadidővel és sporttal kapcsolatos szolgáltatásokra éves szinten 500 milliárd megy el.

400 ezer igazolt sportoló él ma Magyarországon, egy szezonban NB1-es foci meccsekre kb 400-500 ezren mennek ki, de van még kosárlabda, kézilabda, jégkorong, vízilabda ... szóval azt feltételezni, hogy legalább 400 ezer egyéni látogató lehet sporteseményeken nem hiszem, hogy túlzás. Ha még veszünk 200 ezret aki nem igazolt sportoló, nem is nézi de mondjuk lejár futni vagy úszni a 322 uszoda vagy tanuszoda egyikébe vagy valamelyik futópályára akkor az jön ki, hogy 1 millió embernek(ezzel szerintem messze alá becsütem a valós számot) van valamilyen köze a sporthoz és az ilyen fejlesztésekhez, ez fejenként 500 ezer kiadás.

Most ugyanezt ha nézed egészségügynél és feltételezed, hogy a lakosság fele nem jár orvoshoz ami tűrhető közelítés lehet akkor máris ott az igénybe vevőkért 600 ezeret fizet az állam.

Mennyivel kéne többet beletolni az egészségügybe? 3000 milliárd nem elég egészségügyre de 3000 milliárd + 90 milliárdnyi TAO már igen?

2019. dec. 5. 16:47
 18/18 anonim ***** válasza:

Ne viccelődjünk már a CT-n, nem életmentő berendezés, mint a defiblirátor, vagy a lélegeztetőgép.

Most olvasom, hogy Bp-43 berendezés van, ebből 35-nek van TB finanszírozása, van ember is, frissen képzett is, és a nyugat-Európainál magasabb kihasználtság is.

(orvosi lap, ellenzékiek is olvassák nyugodtan, mert a kormányt hülyézi :) )

Ha Budapesten ez ennyire létfontosságú berendezés, és 525 km2-re 35 finanszírozott gép jut, akkor országosan 6300-nak kellene lenni, különben kihalna a vidék.

(nincs annyi, a százada se)

[link]

2019. dec. 5. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!