Egyetértetek, hogy nyugdíjreformra lenne szükség?
A Fidesz politikája gyakran,ellentmondó.
Például a felsőoktatás magánosítása vagy részben magánosítása teljesen rendben van a részükről.
Viszont a nyugdíjak terén görcsösen ragaszkodnak a mostani rendszerhez.
Két lépcsős nyugdíj rendszer kellene.
Állami+magán kombó.
Az állami nyugdíj ne legyen több, mint a mindenkori minimálbér ez egy fix összeg lenne minden nyugdíjasnak.
A másik fele pedig kötelező magánnyugdíj, ezt privát nyugdíjbiztosítók rendeznék.
Ebből adódóan a járulékfizetés, adózás is rugalmasabb lenne.
A mostani aktív dolgozói réteget megfojtják ezek a nagy járulékok.Visszafogják a fogyasztást, ami pörgetné a gazdaságot.
Ez lenne, igazi jobboldali politika, de mégsem "vadkapitalista", ahogy szokták mondani.
Anyám mesélte, hogy anno lehetett választani, hogy valaki marad teljesen az állami nyugdíjnal, vagy fele fele fizet: állami + magán. A legtöbben ezt választották, ha az állami nem is biztos, a magán tuti.
Erre mi történt? Ellopta az állam a magannyugdijakat.
(Az idősebbek majd pontosabban leírják)
#12 Miért kell hülyeséget írkálni? Miért nem lehet előbb a tényeket megnézni?
Az első 1-2 évig lehetett választani - én megtehettem, az utánam munkába állók már nem. Onnan kötelező volt a mnyp. Akkor is ha előre biztos volt hogy nem lesz jó neki.
És nem volt jó a kötelező nyugdíjpénztári rendszer, ez tény. Az egyének sem jártak jól vele, az államnak meg 13 év alatt 3000 milliárd hitelfelvételt okozott.
Semmit nem loptak el, mindenki még fogja kapni a teljes nyugdíját érte.
Utolsó!
Ez majdnem igaz,de mégsem.Nekem még a nyugdíjig van 18 évem,ha nem emelik addig a korhatárt.Keresek netto 200-at,a kalkulátor jelenleg 105.000 Ft nyugdíjat számolt ki nekem,míg anyósom 140.000 Ft-os fizetését beírva(jövőre megy nyugdíjba),többet hozott ki neki.Tudom,ezer dologtól függ a nyugdíj összege,ez csak egy hevenyészett számítás volt,de máris mutatja,hogy mennyivel szarabb helyzetben van az én korosztályom és épp elég távol vagyunk a nyugdíjtól ahhoz,hogy addig még annyit változtassanak,hogy még szarabb legyen.Szóval akárhogy is,de nekem(és gondolom nem vagyok egyedül vele),elég nagy megnyugvás lett volna azt a pár millió Ft MANYUP-os pénzt megkapni 65 évesen.Nekem több mint 2millió Ft volt benne csak addig.
Azt is megnézted hogy KI az aki azt a nyugdíjkalkulátort odatette neked? Az aki szeretne téged rávenni hogy NÁLA fektess be pénzt és tegyél HOZZÁ a jövedelmedből még jó sokat, jó sokáig a nyugdíjadhoz.
Ez a nyugdíjkalkulátor egy átverés, pontosan arra szolgál hogy téged behülyítsenek.
Vedd a fáradtságot és töltsd ki rendesen a nyugdíjbiztosító valódi, saját kalkulátorát és akkor azt fogod látni hogy valójában mennyi nyugdíjra számíthatsz! Ne egy ilyen egyszerűsített kalkulátort fogadj el, mert az egyik ilyen oldalon pl. ez a szöveg áll: "Sajnos minél távolabb áll valaki a nyugdíjkorhatár elérésétől, annál kevesebb nyugdíjra számíthat és annál jelentősebb a csökkenés a mostani nettó jövedelme és a várható nyugdíja között." Ami nettó baromság.
Emlékezz vissza, már 1990 óta ezt a mesét hallhatod hogy itt nem lesz nyugdíja az embereknek már a következő években, blablabla. Ehhez képest a nyugdíjak most, 30 évvel később is ott vannak, senkit nem fogsz találni akinek kevesebb lett a nyugdíja annál mint amit évekkel korábban jeleztek neki a ledolgozott évei vagy a keresete alapján. A nyugdíjaknak csak akkor csökkent az értéke amikor a ballib kormányok alatt az infláció magasabb volt mint a nyugdíjemelés mértéke és amikor Bajnai kormánya alatt nyugdíjba mentek az első kötelező mnyp tagok - mert nekik a nyugdíjpénztári tagságukkal kisebb lett a nyugdíjuk, mint amit a befizetéseik alapján kiszámoltak nekik. Ezért kellett Bajnainak rendeletben megengedni akkor az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépésüket.
Olyan jövővel riogatnak téged aminek akkor van lehetősége ha visszaengeded a hatalomba azokat akik a kötelező mnyp tagságot kitalálták, akik majdnem csődbe vitték az országot és akik alatt az 1 millió minimálbéres országa lettünk. Akiknek minden intézkedése a gyerekvállalás ellen hatott.
Tegyél róla, hogy ne ők határozhassák meg az ország gazdaságát, a te életedet és vele a nyugdíjadat! Akkor majd születik több gyerek és a gazdaság elég stabil és jó lesz ahhoz, hogy ne kelljen a nyugdíjad miatt aggódnod! Mellette pedig - ahogyan kell - ha van rá lehetőséged akkor tegyél félre külön is a nyugdíjas éveidre, akár azzal hogy saját ingatlant szerzel, akár kiegészítő nyugdíj megtakarítással!
Oké,lehet hogy így van,de megmondom őszintén akkor sem igazán bízom abban,hogy nekem olyan nyugdíjam lesz,amiből megélek.Mégis miből fogják finanszírozni,mire oda kerül a sor?Én tettem a népességnövekedésért,mert 3 gyerekem van,de az én korosztályomban(hiába vagyunk sokan a '70-es évek szülötteiből),kevesen mondhatják el magukról.
Saját lakásom van,de azért jobb szeretném,ha azt a gyerekeim tudnák majd megörökölni és nem nekem kellene eladni a saját megélhetésem érdekében.
Nem keresek túl sok pénzt,de szoktam félretenni.Egyik éven nyaralni megyünk belőle,máskor a lányom lagziját finanszírozom,stb. Annyi többlet kell még a mindennapi élethez és ahhoz,hogy ami van,élvezni is tudjuk,hogy nem vagyok hajlandó a nyugdíjas éveimmel foglalkozni.
Nem akarok úgy járni,mint sok öreg,hogy egész élete arról szólt,hogy minden pluszt tegyen félre,hátha történik valami és ott van 80 évesen 8 millió Ft-tal a dobozkájában,nulla élménnyel az életében.
Inkább dolgozok addig,míg bírok és tudok,aztán dögöljek meg,ne legyek senki nyakán kolonc.
Mivel a nyugdíj egy fix összeg, amit egyszer megállapítanak és utána nem növekszik csak követi az inflációt az értéke - ha jó a kormány - természetes hogy nem ugyanazt adja mint a munka utáni jövedelem. Hiszen ott ha jobban, többet dolgozol vagy más állást keresel, akkor jobb lehet a fizetésed.
Ma közel fél millióval vagyunk kevesebben, mint a rendszerváltáskor és míg 1960-ban még 150 ezer, addig 1990-ben 125 ezer gyerek született, 2010 óta csak évi 90 ezer. A nyugdíjakkal még sincsen gond. Nem azt mondom hogy ne lenne baj ha nem foglalkoznának a dologgal - hiszen láthattad a rendszerváltás után hogy mennyit vesztettek a nyugdíjak az értékükből. Azt mondom hogy megoldható - HA olyan kormányra bízod a megoldását aki képes jól csinálni. Sajnos ma két választás van, vagy az ellenzéki összefogásra bízod, akik 1994-1998 között és 2002-2010 között már bizonyították hogy alkalmatlanok és csak rontanak az ország helyzetén - vagy Orbánékra, akiknek mindkettő után kín keservesen kellett visszaküzdeniük a gazdaságot először a szakadékból.
Most nő a jövedelmünk évről évre, amit korábban nem lehetett elmondani, mert a január mindig azzal kezdődött, hogy mit mennyivel emelnek meg és mekkora lesz a luk a fizetésemelés és az árnövekedés között.
Neked már nincsen nyugdíj maximumod, a teljes fizetésed után vonnak járulékot. Sok ellenzéki éppen amiatt sír hogy egyre többen kapnak magas nyugdíjat és vissza kellene hozni a korlátot mint régen. Pedig most vagyunk a mélyponton, hiszen a nyugdíjak reálértéke még nem nőtt annyit hogy elérje a rendszerváltás előtti szintet, rengetegen kapnak még alacsony nyugdíjat.
Lesz majd egy hullám, amikor azok mennek tömegével nyugdíjba, akik a minimálbér adómentessége miatt évtizedig a valós bérük helyett minimálra voltak bejelentve és zsebbe kapták a többletet. Náluk még tényleg alacsony lesz a nyugdíj értéke - hiszen a járulékuk alapján az fog kijönni. De ennek semmi köze nem lesz a gazdaság akkori állapotához, az a következménye lesz annak hogy amikor kellett volna, akkor nem a nyugdíjukra figyeltek.
Soha nem lesz könnyű nyugdíjasnak lenni nálunk, mert itt nincsenek akkora bérek. De javul a helyzet, neked és nekem van esélyünk rá. Ha el nem rontják mások és megint vissza nem hozzák a hatalomba azokat, akik korábban is csak elqrni tudták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!