Hogyan vélekedsz Budaházy Edda "Rád is szükség van! " videójára, melyben gyermekvállalásra próbálja ösztönözni a magyar embereket?
Megnéztem a videót és rengeteg érzés alakult ki bennem. Legelsőként azt szeretném elmondani, hogy engem nagyon megdöbbentet. Már rögtön a videó elején meglepetés ért, amikor Budaházy Edda megszólal, be sem mutatkozott. Egy videót azért nem illik így kezdeni, mert tiszteletlennek hat és bizalmatlanságot sugároz a néző felé. Az is meglepett engem, hogy a videó alatt nincs lehetőség kommentálni, nem tudod elmondani a véleményed. Így nagyon egyoldalúnak érzem a kommunikációt: ők elmondhatják a véleményük, de te, mint a néző, már nem.
https://www.youtube.com/watch?v=yFqZuRw_oDI
Nem értek egyet a videó hangvételével. Sértőnek tartom, gúnyosnak, támadónak, cinikusnak, lenézőnek. Nem tetszik, hogy az egész videó a kulturált hangvétel helyett egyszerű pszichológiai trükkre, sima bűntudat keltésre játszik. Nem értek egyet azzal, hogy a videó támadja azokat az embereket akik külföldre költöztek. Én úgy gondolom, rengeteg másik oka lehet annak, hogy valaki külföldre költözik, nem csupán a pénz. (Ez az egyetlen kiköltözési indok, amit a videó említ, pedig 100 millió másik oka is lehet.) Én magam azért költöztem külföldre 4 éve, mert sajnos nem voltam Magyarországon. Kikérem magamnak ezt a cinikus hangnemet.
Nem tetszik, hogy a videó elvitatja az emberektől a személyes félelmeiket, szorongásaikat. Nem érzem, hogy a készítőket érdekli az adott egyén lelkivilága, csak az amit ők maguk gondolnak. Nem értek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a "Létező legegyszerűbb és legboldogabb!" megoldás a gyermekvállalás. Egyrészt, a gyermekvállalás abszolút nem könnyű feladat, kemény munka felnevelni egy gyereket. Másrészt, nem való mindenkinek a gyermekáldás. Rengeteg ember alkalmatlan erre a feladatra, nem vágyik rá. Nem lehet ezt rájuk erőltetni, mert abból csak baj lesz.
Érzek a videó egy erős kettősséget. Az egész videó során lenéznek téged, megvetnek, sértegetnek, de a végén mégis a segítséged kérik, hogy a gyermekáldással segítség a demográfiai helyzeten. Ez szerintem cinikus és arrogáns. Nem azt érzem, hogy személynek tekintenének téged, inkább csak egy eszköz vagy a szemükben.
Elképzelhető, hogy valaki azért nem vállal gyereket, mert sajnos nem találja meg a párját. Ebben a videóban úgy van ez bemutatva, mintha valaki szimpla jókedvéből, unalomból nem találná meg a párját. Pedig párt találni a mai világban iszonyatosan nehéz. Azt is sértőnek tartom, hogy azokat az embereket, akik 30 évük fölött otthon élnek a szüleikkel, meg kell őket alázni. Az őszinte helyzet az, hogy szerintem Magyarországon, a jelenlegi anyagi helyzetben, egy fiatalnak iszonyatosan nehéz elkezdenie egyedül az életét, elköltözni otthonról. Az albérletet is nehéz megoldani, nemhogy egy saját lakást.
Maga a népességfogyás egy komoly probléma, beszélni kell róla. De szerintem NEM ilyen hangvételben, mert ez csak indulatokat vált ki és megsérti az embereket. Ti hogyan vélekedtek erről a videóról?
Nahát, hogy a fasiszták meg akarják határozni a többi embernek, hogy hogyan gondolkodjanak és éljenek?
Ki hitte volna?!
Nyilvánvaló, hogy elfogult vagy és próbálod magad igazolni, mentegetni.
Miért lenne " tiszteletlenség, hogy "nem mutatkozik be"? Ez a videó a Hozz világra még egy magyart mozgalom videója, lehetne akárki, aki kérdez. Mert KÉRDEZ, nem mond, azaz nem kérdez semmi lenézőt, megvetőt, sértegetőt, stb-t, amit írsz. TE hallod bele. A nő -mindegy hogy kicsoda- komoly -a kérdésekhez méltóan-, nem más.
Nyilvánvaló, hogy a videó készítői "nem gondolnak az adott EGYÉN lelkivilágára", hiszen a MOZGALOM videóját csinálták. Gondolsz TE a SAJÁT lelkivilágodra untig eleget, nem szorulsz segítségre a MAGADRA gondolásban. Gondol rád még a fogyasztói társadalom ELADÓi oldala, hogy vegyél, fogyassz, fizess.
Szerintem olyan dolgokat hallasz bele a videóba, ami nincs benne. Te tudod, hogy miért írod mégis. Nyilvánvaló, hogy ha valóban azokat gondolod a videóról, amit írsz, a hiba benned van, ne is haragudj. Amit a nő mond, az első szótól az utolsóig igaz. És nem is a "népességfogyásról" beszél, ahogy írod, tudálékosan, hogy "beszélni kell róla".
Azért arra kiváncsi lennék, hogy SZERINTED milyen "hangvételben" kell beszélni a témáról. Esetleg megosztanád?
De. Lenézően beszél köztük rólam is.
Mondjuk a kutya nem jöhet fel a kanapéra, csak alatta kucorodik, mert nagyon hullik a szőre, de nem azért nem vállalok gyereket huszonévesen mert "bulizni akarok".
Minden vágyam, hogy végre a saját gyerekemet tartsam a kezemben, de osztottam szoroztam, és úgy jött ki, hogy kb 30-35 év mire veszek valami élhetőt Pest(munka - megélhetés) közelében, és az sem olyan ahova három gyereket tudnék vállalni, pedig az a tervem.
Hova szaporodjak? Nem tudok lakást venni, 20 év múlva lehet, hogy elfogy az ivóvíz, amúgy sem bírja már a föld a népességet.
Nem azért nem vállalunk gyereket, mert kényelmesek vagyunk, hanem mert ma egy átlagember csak akkor vállalhat gyereket ha felelőtlenül áll hozzá (majd megoldjuk valahogy), vagy abba az 5%ba tartozik, hogy megteheti, mert örökölt, kapott, megnyerte a lottót.
Én nem akarok úgy gyereket vállalni, hogy mellette 12 órát kell dolgoznom, hogy legyen a gyereknek ruhája, élelme, és közben ott sem vagyok, nem is vagyok az apja, mert dolgozom vagy alszok.
Külföldön lehet, hogy pár éven belül tudnék vállalni, ott 5-10 év alatt össze lehet kaparni egy kényelmes és biztonságos otthonra. Ha itthon azt látnám, hogy tudok 5-10 év múlva kecót venni, akkor már nem védekeznénk a párommal.
5
Hogy te lenézőnek érzed, az sajnos téged jellemez, a te érzésed, mert tárgyilagosan nézve nem beszél lenézően.
Ha valóban "minden vágyad" lenne, hogy gyereked legyen, ott van a lehetőség,
nézz utána, soha jobb lehetőségek nem voltak.
Megtörtént, a konstrukciók nem túl használhatóak, ha csak nincs a zsebedben kiegészítő 20 milla :)
Plusz ha bármivel megbuksz, esetleg nem jön össze a gyerek, akkor kb. földönfutóvá válsz :)
Köszi, de ezt nem.
Kb. annyira vagy értelmes mint Edda.
"Hogy te lenézőnek érzed, az sajnos téged jellemez, a te érzésed, mert tárgyilagosan nézve nem beszél lenézően."
Ezt nem érzem, hanem az emberek 99%.
Érdemes csak az értékelést megnézni a video;) Az hogy a 98%-a az értékeléseknek negatív az már nem csak az én véleményem.
7
Sérelmezed, hogy RÓLAD "lenézően beszél" valaki.
ÉS, amikor másvalaki a témában kifejezi, hogy nem a valaki beszél lenézően, hanem valamiért te ÉRZED annak, akkor a másvalakire azt ÁLLÍTOD a neked írt 2-3 mondata alapján, hogy "kb annyira értelmes, mint Edda".
Q.E.D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!