Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek tényleg felemelik...

Szerintetek tényleg felemelik a nyugdíjkorhatárt 70 évre?

Figyelt kérdés
Én egyetértenék vele, mert így megoldódna a nyugdíjkassza problémàja részben, fenntarthatóbb lenne a rendszer

2019. nov. 12. 08:06
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
Inkább úgy mondanám. kénytelenek lesznek felemelni. Nem holnap. Arról van szó, hogy amennyiben tovább romlik a gazdaság, akkor még tovább romlik a többség megélhetési lehetősége, aki teheti elmegy, a színvonal és ezzel a fizetés csökken, be fog következni az a pont, mikor a nyugdíjakat nem tudják kifizetni. Ez persze előre számítható, és a nemzetközi botrányt megelőzendő, nyugdíjkorhatárt emelnek. Lehetne gazdaságot is javítani, de az nehezebb és lassabb.
2019. nov. 12. 16:59
 22/24 A kérdező kommentje:
Egyszerűen a politikusoknak nem kellene annyit lopni, urizálni az adófizetők pènzéből. Máris jobb lenne a helyzet.
2019. nov. 12. 18:30
 23/24 anonim ***** válasza:
47%

#20 "A nők kedvezményes nyugdíjának törvényi kerete

2018-ban is a TB nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. § (2a)-(2d) bekezdései szabályozzák a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának alapfeltételeit, de 2018. július 26-ától kikerült a feltételek köréből a biztosítási jogviszony megszüntetésének kötelezettsége:

(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel, vagy ezekkel egy tekintet alá eső, 1998. január 1-jét megelőzően szerzett szolgálati idő."

[link]

Szerintem alapvetően tévedsz a kedvezményes nyugdíj szolgálati idejét tekintve, mert bizony beleszámít a gyes-en töltött idő.

"Igen tudom, én is kaptam pár tízezer forintot. És onnantól az addig befizetett pénzem ment a levesbe. Nincs egyéni számla, nem látom, mennyit fizettem be, mennyit várhatok, csak elnyelte a nagy kalap. És mivel az alkotmányt átírták és a nyugdíj már nem állampolgári job, csak TÖREKSZIK rá az ország, így lehet, hogy 65 évesen majd azt mondják, hogy "bocsi, nem kapsz egy fillért se, mert nincs miből fizetni". "

Szépen felsorolod az ellenzék által terjesztett hazugságokat. Amit megkaptál az csupán a TÖBBLET amit kitermelt neked a pénztárad - ebből kellett volna neked azt a fene nagy többlet nyugdíjat fizetniük. Ha ennyit kaptál az pontosan mutatja hogy értelmetlen volt az a rendszer, hiszen nem jártál volna vele jobban. A többi meg nem ment a levesbe, hanem megkapod érte a nyugdíjadat. Ahogy előtte, utána és bármely féle nyugdíjrendszernél a tőled levont pénz után. Leírtam neked hogy van ahol látható a befizetésed és meg tudják neked mondani hogy mire számíthatsz nyugdíjasként. Az hogy nincs egyéni számla az csak annyiban igaz, hogy nem elkülönítettek kamatoztatják a pénzedet. De pontosan, fillérre meg van hogy mennyi járulékot fizettél be a nyugdíjkasszába. Nem örökölhető ez a befizetett összeg mert a nyugdíjrendszer nem egyéni befizetéseken alapul, hanem társadalombiztosítás rendszerű. Vagyis az örökölhetőség HELYETT van az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a rokkantsági járulék és a túl kevés szolgálati idővel rendelkezőknek a méltányossági nyugdíj. Az alkotmányból nem azért lett kivéve az a kitétel, hogy elvehessék a nyugdíjadat - hanem hogy ne járjon alanyi jogon olyanoknak is akik semmit nem tettek érte. Ha van szolgálati időd, befizetésed akkor nem elvehető, nem vitatható a nyugdíjad, mert ez szerzett jogosultság.

"Az, hogy az én mostani járulékomból a mai nyugdíjasokat fizetik, de mire én odajutok, nem lesz aki az enyémet kitermelje. Ha magamnak gyűjtöm, egyéni számla van, akkor legalább tudom, mire számítsak."

Nem, nem tudod. A nyugdíjbiztosítók úgy működnek mint a bankok, egyéb biztosítók is - addig életképesek és addig tudnak fizetni amíg van aki BEtesz hozzájuk pénzt. Amikor csak kivenni akarnak, akkor csődbe mennek - és eltűnnek a pénzzel. Láthattad az elmúlt 100 évben rengeteg ország rengeteg nyugdíjbotrányánál, hogyan tüntették el emberek százezreinek az élete megtakarításait ilyen módon. Ha nincs új ügyfél akkor hiába van saját számlád, a nyugdíjbiztosító nem tudja fenntartani magát. Ezt láthattad a visszaállamosításkor é az utána levő években, amikor egy kritikus szám alá csökkent az ügyfelek száma akkor a biztosító már nem tudott működni tovább. Akkor ott marad az állam, üres nyugdíjkasszával, hogy még azoknak is adjon nyugdíjat akiknek a pénze addig sem oda folyt be.

"Az emberek döntö többsége NEM tud takarékoskodni, mert olyan alacsonyak a bérek, hogy örül, ha nullára kijön hó végére."

Így van. Pontosan ezért számít az hogy minden forint valóban a nyugdíjra menjen és ne egy biztosító marketing tevékenységére meg a tulajdonos nyereségére. Nem kell találgatni, hiszen ott van ami MEGTÖRTÉNT, a nyugdíjpénzek hiánya államadósságot, hitelfelvételt és romló gazdasági teljesítményt hozott. Pontosan emiatt fontos hogy a KÖTELEZŐ járulék ne közvetítőkön keresztül legyen állampapírba fektetve, hanem azonnal. Ugyanis azzal hogy a nyugdíjkasszába megy be, te KÖZVETLENÜL vásároltál vele állampapírt és ami hasznot az állam termel az megy a te nyugdíjad értékállóságának megteremtésére.

"Ha a nyugíjjárulékomat félre tudnám tenni magamnak, na abból lenne!"

Nem, nem lenne. Próbáld ki nyugodtan, nézd meg mennyit vontak le tőled az előző adóévben és próbáld meg bármelyik banknál te elhelyezni. nem fogod még azt sem megkapni utána amivel az inflációt utoléred, mert bizony egyéb költségeket is levonnak amire ki akarnád venni. Ráadásul mindezért cserébe te nem meghatározott ideig kapod a nyugdíjadat, hanem életed végéig. Ha 40 évig, akkor addig - míg az egyéni számládról lehet hogy 12 év alatt elfogyna a pénz. Számolj nyugodtan utána, hogy ha az éves járulékodat összeadod 40 éven keresztül, akkor hány havi nyugdíjra futná belőle! A kötelező nyugdíjjáruléknak pontosan az a lényege, hogy a legtöbb ember nem tud takarékoskodni - pláne nem ennyire előre és ilyen sok időnyi pénzt, hanem mindig elkölti azt amije éppen van neki. Mert mindig van ami fontosabb, mint a majd valamikori nyugdíj a távoli jövőben.

És nem, nem azok nyugdíját fizeted akiknek te nem akarsz adni - te a saját nyugdíjadat fizeted be most előre. Csak a nyugdíjkassza ezt a befizetésedet úgy kezeli, hogy nem részvényt meg állampapírt vesz belőle, hanem abból fizeti az épp aktuális nyugdíjakat. Cserébe a későbbi befizetések meg a tiédet fogják fedezni. És hiába hiszed másképpen, egy magán nyugdíjbiztosító is pontosan ugyanezt teszi, csak nem ez szerepel a papírokon. De ha nincs befizetője akkor neked sem tud kifizetni - mert nincs aki a működését finanszírozza.

2019. nov. 12. 21:35
 24/24 anonim ***** válasza:
60%

"Leírtam neked hogy van ahol látható a befizetésed és meg tudják neked mondani hogy mire számíthatsz nyugdíjasként."

Igen, az ahogy MOST számolnák. De 28 év múlva, mire én mehetek nyugdíjba már sokkal kevesebb befizető lesz, így nyilván nem fogok ennyit kapni, csak sokkal kevesebbet. Míg egy egyéni számlánál világosan lehetne látni már most is, hogy mennyi az annyi...

"Az alkotmányból nem azért lett kivéve az a kitétel, hogy elvehessék a nyugdíjadat - hanem hogy ne járjon alanyi jogon olyanoknak is akik semmit nem tettek érte."

Mese habbal! Tök ugyanolyan húzás, mint mikor járuléknak neveznek el egy adót, csak hogy az EU ne köthessen bele. Mivel már nem garantált a nyugdíj, mint olyan, egy tollvonással elvehetik és nem tehetünk semmit ellene... Nem azt mondom, hogy meg is fogják tenni, mert abból bármelyik kormány azonnal belebukna, de ha nagyon szoros a nadrág, akkor megtehetik!

"Csak a nyugdíjkassza ezt a befizetésedet úgy kezeli, hogy nem részvényt meg állampapírt vesz belőle, hanem abból fizeti az épp aktuális nyugdíjakat."

Pontosan. Éppen ezért nincs normális nyereség rajta, mert az aktuális befizetések elköltésre kerülnek, nem befektetésre, ami kamatot termelne. Ergo jó ha az inflációt követi a befizetés.

És azzal tisztában vagyok, hogy egy magán nyugdíjbiztosításnál fix összeg van és az elfogyhat, míg az államiban életem végéig kapom a pénzt. A probléma ott van, hogy ha nem emelik addig a korhatárt, akkor 65 évesen eljövök nyugdíjba. Kiszámoltam a kalkulátorral az eddigi befizetéseim alapján, 44 év szolgálati időre kapok havi 160 ezer forintot (ha egyáltalán követni fogja az inflációt), ami épp csak tengődni elég, de azt kapnám akár 110 éves koromig is. Ezzel szemben ha a nyugdíjjárulékomat mind befektetném, meg megkapnám azt a pénzt is, amit a manyup lenyúlt, akkor kamatokkal együtt olyan 45 millió gyűlne össze. Ez (átlag 4%, tehát MAGAS inflációval számolva) akkori értéken kb 15 millió volna. Nyilván esélyem sincs 110 évig élni, sokkal valószínűbb, hogy megpusztulok 70 éves korom körül, pláne ilyen vacak egészségügy mellett. Akkor arra a kemény 5 évre kapnék havi 250 ezer nyugdíjat, amivel már lehet is kezdeni valamit.

Az állami nyugdíj csak annak éri meg, aki a nyugdíjkorhatár után még vagy 20 évig él. Az meg az emberek elenyésző része...

2019. nov. 13. 10:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!