Ha a szüleim Romániából ki akarnának költözni ide Magyarországra, akkor kapnának valamilyen támogatást?
3-an vagyunk tesók, de mind nagykorúak, így gondolom a csók nem játszik.
Az egyik bátyám még Romaniaban van egyetemen 1 évet. Én és a másik tesóm itt vagyunk Mo-n már több éve, rokonokhoz bejelentett lakcímmel.
Ha anyuék kiköltöznének kapnának valamilyen támogatást? (Erdélyi magyarok vagyunk, már 8 éve állampolgárságunk is van)
Tulajdonkeppen nem is ertem.
Romania, Bulgaria hogy a pcsaba lett EU tag? :D
Kérdező
A támogatás annyi, hogy magyar állampolgárok lehettek ti is a testvéreitekkel és a szüleid is anélkül, hogy előtte itt kellene élnetek és minden feltételt teljesítenetek mint másoknak, akik magyar állampolgárok szeretnének lenni.
Támogatni a határon túli magyarokat és az ottani életet támogatja a jelenlegi kormányzat, mert szeretnék ha a magyar testvéreink a saját szülőhelyükön is megfelelő vagy legalább kicsit jobb életet élhetnének, ami sok helyen a támogatás nélkül nem valósulna meg.
Azonban ha mint magyar állampolgárok ide költöztök, akkor onnantól tényleg ugyanolyan magyar állampolgárok lesztek mint akik már itt élnek. Vagyis mindazt meg fogják a szüleitek kapni amit egy itt élő magyar állampolgár megkap, de mást nem. Nekünk sem ad az állam támogatást azért hogy egyik városból átköltözünk a másikba.
Ha olyan helyre költöznek szüleitek, akkor a helyi önkormányzatnál esetleg lehet némi segítséget kérni vagy előzetesen meg lehet kérdezni a konzulátuson, hogy tudnak-e valamiféle támogatást adni, de ez csak egyedi eset lehet és nem hallottam még ilyenről.
Ha viszont szüleid munkát is vállalnának, akkor a cégtől lehetne kérni némi segítséget akár a költözéshez, akár a lakhatáshoz utána. De ez tényleg a cégen múlik, hogy akar-e így munkaerőt vagy sem. Ebben az állam nem tud segíteni.
Jöjjenek a szüleid, szeretettel várjuk őket - ne foglalkozz azokkal a bunkókkal aki eddig olyan módon nyilvánultak meg. Azonban ha jönnek, akkor mint magyarok jönnek, tehát többlet támogatásra ne számítsanak.
Kérdező ne törődj a rosszindulatú megjegyzésekkel, a többség nem ilyen :) Az meg hogy érdeklődtök a lehetőségekről és a lehetséges támogatásokról, teljesen normális. Ha innen megy valaki például Angliába, akkor az illető is valószínűleg előtte érdeklődik az esetleges segítségekről, nincs ezzel semmi baj.
Ami pedig a románozásokat illeti, ők csak így élik meg a frusztrációjukat. Nem kell rájuk haragudni, inkább csak sajnálni, mert jó eséllyel eddig nem vitték sokra az életben, így másban keresnek bűnbakot.
Rémlik nektek "szopósok" egy bizonyos tüntetés, hogy "mondjon le"? Meg 56', öszödibeszéd, úgy 2006-ban?
Akkor jobb volt?
Pillanatnyilag azért van Orbán-kormány, mert nincs ellenzék. Illetve ami van, az nem nevezhető annak. Liberálisnak nevezett pride-bulikat szervező biciklivel járogató pojácák, meg egyesek akik mozaikszerűen színesre festik a járdákat. Ez nem elég egy ország vezetéséhez, különösen akkor, ha egy olyan ország, amit az Eu 97%-a utál, legszívesebben megsemmisítene, beolvasztana.
Pillanatnyilag nincs jobb.
Kérdező: nem kapsz semmilyen támogatást, elveszíted azt, amit ott kapnál (pl.magyarigazolvány). Erdéliy vagyok, Pest megyében élek, és hidd el, nem jobb, mint ott. Egyedüli ok amiért kijöttem: nincsenek medvék és színvonalasabbak a klasszikus zenei koncertek.
Ezeken kívül élhetetlenebb az élet. Nincs olyan, hogy valamit elintézel pálinkával vagy valaki könyörületes veled szemben. Hideg, frusztrált, pükhendi bürokrácia. Szóval fontoljátok meg. Át lehet utalni a nyugdíjukat onnan, de az sem ingyen lesz. Azonkívül itt vannak a gyűlölködők is, akinek a hőn szeretett anyaországban büdös román leszel.
Hidd el, tanügyben dolgozom, nagyobbat szívok mint ti a 130000 ft-os fizetésemmel (mesterfokkal).
#28: Én soha senkit nem románoztam le, ahogy a környezetemben mástól sem hallottam ilyet, így valószínűleg nem a legjobb társasággal veszed körül magad.
Ha nem érzed itt jól magad, akkor a medvék elől költözhettél volna pl Nagyváradra is, ahol még filharmónia is van.
Kedves tőled, hogy senkit nem románoztál le.
Itt arról van szó, hogy a hivatalokban megnézik az útlevelem/személyim, azonnal kötekednek, gúnyolódnak, mikor meglátják a születési helyemet. Olyanokkal, akik a saját fajtájukat gyűlölik csak azért, mert elcsatoltak egy országrészt a múlt évszázadban, nem barátkozom.
Sokat kirándulok, éltem már nyugatabbra is, és nem az számomra a kirándulás, hogy kimegyek a helyi McDonaldshoz, hanem nyakamba veszem az erdőt, hegyeket. Ezt csináltam Erdélyben, amíg nem találkoztam rengeteg derékig érő, falkában járó csobánkutyával, valamint egy bocsos medvével.
És köszönöm szépen, hallottam a nagyváradi filit, többször, és nem elégít ki, mert magam is zenész vagyok.
Vegyük csak a múlt hetet: az Aldiba bejött egy alak, és elkezdte kiabálni, hogy "egy liberális f_sz vagyok"! Folyamatosan ordítozott, és folyton rám nézett, pedig sztem nem látszott rajtam, honnan jöttem.. Az aluljáróban a pofámba bújik egy leharcolt figura: te zsidó vagy igaz, zsidó vagy? Mocsok zsidók stb stb. Azért Bukarestben is jártam, ott semmi hasonló tapasztalatom nem volt, csak kedvesen odajött egyszer segíteni egy idős bácsi, mivel térképpel álltam a kezemben, angolul megkérdezte, segíthet-e.
Nem fogom elmesélni az összes negatív élményem. Kapcsolat miatt maradtam itt, az élettársam is látja, milyen a hely, pedig ő pesti.
A mentalitással van probléma. Romániában meg azért vertek (iskolában, máshol pedig csak hátrányos megkülönböztetés), mert magyar vagyok. Szóval tkp. tökéletesen igaza van a románoknak, akik minket erdéliyeket bozgornak-hazátlannak-neveznek.
Megértem a csalódottságodat és sajnálom a rossz élményeket, de azért változatlanul állítom, hogy a többség nem ilyen. Próbálj azokkal foglalkozni, akik nem ilyenek. Nem szabad, hogy visszahúzzon az az egynéhány ember, aki ilyen. Máskülönben a liberálisok közül sem mindenki ilyen, ne tévesszen meg. Jómagam is annak tartom magam, de eszembe nem jutnának ilyesmik, amiket felsoroltál.
Azt az ügyintézőt, aki emiatt gúnyolódik pedig nyugodtan bepanaszolhatod. Például a kormányablakokban lehet észrevételeket írni, így majd az illetőnek is lehet egy kellemes beszélgetése a főnökével. Vagy ha ehhez nincs is kedved, akkor legalább figyelmeztetheted, hogy ha nem fejezi be akkor annak következményei lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!