Hogyan lehetséges megváltoztatni a vidéket?
Vidék alatt a 20 ezer főnél kisebb településeket értem. Itt lakik Magyarország lakosságának, több mint fele.
A rendszerváltás után először az MDF és a Kisgazdák tudták megszólítani és begyűjteni a vidéki kisvárosok, falvak szavazatait. Ezek meggyengülése után a Fidesz örökölte őket.
Mszp a legjobb korszakában (1994, 2006) sem tudta maga mögé állítani a vidékieket, de azért sok helyen szorossá tudta tenni az eredményt. Az öszödi beszéd és 2010 után már minden vidéki városban fideszes vezetés vált a természetessé, hogy van ez a párt, a többi meg a Gyurcsány és a "kommunisták".
2014es önkormányzatin a jobbik itt ott ért el eredményeket, de országos szinten 53%on volt vidéken a Fidesz.
Idén pedig 57%ot kaptak, tehát úgy látszik folyamatosan erősödnek, és ebbe benne van Szentendre, Budaörs és több nagyobb város is, a tényleges arány 60% felett lehet, ha ténylegesen a falvakat és a legkisebb településeket nézzük. Ha ezen nem lehet valahogy változtatni, a Fidesz még 2038ban is nyerni fog.
Ha jönne valami normálisabb új párt, akkor sem lépné át a 25-30%ot, mert a vidékieknél sosem lesz befutó.
Mielőtt írnátok, én is vidéki, Veszprém megyei kisvárosi vagyok, nem belpesti komcsi/libsi panelproli...
Kérdező, te is fordítva ülsz a lovon.
Nem a vidéknek kell megváltoznia hogy az mszp vagy másk ellenzéki párt ott népszerű legyen, mert nem a vidékiek vannak a pártokért - hanem fordítva.
A politika, a politikus és a pártok dolga az emberek KÉPVISELETE. Azt kell képviselniük amit az emberek akarnak, olyan célokat kell megvalósítaniuk amiket ők fontosnak tartanak és nem fordítva. nem a politikus, nem a párt szabja meg a helyes irányt és veszi rá az embereket hogy ahhoz igazodjanak, azt akarják.
maradjunk a normális felállásánál - a vidéket képviselni akaró párt legyen olyan, ami tetszik a vidékieknek. Pont.
Nem a vidéknek kellene megváltoznia, hanem az ellenzéki pártoknak.
Vidéken gyakorlatilag egyedül csak a Fidesz van jelen illetve tevékenykedik, tehát értelem szerűen rájuk szavaz a lakosság, nem egy ismeretlen, hirtelen előrángatott MSZP-s jelöltre. Ez az indoka annak, hogy az önkormányzati választásokat a kisebb településeken rendre az állampárt jelöltjei nyerik, vagy függetlenek, akik mögött nem áll egy párt sem.
A fővárosban azért van komoly ellenzéki réteg, mert ott történik a politika, ott látnak egy fejlődési irányt, amit a Fidesz képvisel, illetve egy másik oldalt, amely egy alternatívát próbál kínálni, így van választási lehetőség, amelyet egy X-el ki is tudnak örömmel nyilvánítani.
Vidéken viszont (vegyük például az országgyűlési választást) mégis miért szavaznának mondjuk egy MSZP-s vagy DK-s jelöltre? A regnálásuk alatt be volt fagyasztva a vidék, minimális volt csak a fejlődés, a Fidesz alatt viszont folyamatosak a fejlesztések (az már egy másik dolog, hogy háromszorosan túlárazva készülnek, és Mészáros Lőrinc, de legalább van fejlődés meg közmunka, ez a nézőpontjuk)
Miért szavaztak volna egy Momentumra? Azt se tudták a legtöbben, hogy mi az, hisz akkoriban csak a fővárosban voltak jelen, igaz, EP választáson behúzták a csalódott ex jobbikos és LMP-s szavazókat, és így jött ki nekik országosan 10%.
Tehát összességében: Az ellenzéki pártoknak nem kellene lemondaniuk a vidéki szavazókról, és mindenhol saját, a helyi kis települések életében egész évben aktív csoportosulásokat kellene létrehozniuk, a parlamentben a vidéki lakosságot segítő intézkedéseket kellene tenniük, illetve nem le vidéki prolizni, bunkózni őket a választások után, mint ahogyan azt általában tenni szokták a bal-liberális médiumok.
(egyébként én is vidéki vagyok, egy 8000 lakosú kis településről)
6os
Nem emeltem ki egyik pártot sem.
Természetesen Mszp/Dk nálam se bejövős.
De 1990 óta a Fideszen (és az előd párt MDF/kisgazdák) kívül nem volt olyan párt, amire a vidékiek szavaztak volna.
Jobbik legjobb idejében 25-30%ra volt elég vidéken, a többi még ennyire se.
Komolyan azt gondoljátok, ha jönne egy olyan párt ami "foglalkozik" a kistelepülésekkel, akkor rá szavaznának?
Szerintem a Fideszt még 20 évig lehetetlen lesz vidéken megverni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!