A Magyar embernek tényleg alap csalás/lopás?
Többször is figyeltem, hogy sokan akkor érvényesítik a jegyet a tömegközlekedésen amikor megjelenik egy ellenőr ergo ha csak teheti bliccel.
Nemrég olvastam itt egyik kérdésnél, hogy ha valaki minden hónapban bérletet vesz az életképtelen lúzer, vagy a szomszédom is büszkén meséli, hogy a Kádár rendszer milyen jó volt mert aki ügyes volt az a munkahelyről tudott szerezni ezt azt.
Hogyan alakult ez így ki, illetve külföldön is így van?
Nem tudom, hogy hol kezdődött, de már Ady is erről írt a századfordulón. Olvasd el tőle a Panama és anarchia c. írását.
Az ügyeskedés a magyar kultúra egyik alappillére.
Mondjuk tolvajtól (bkv) lopni nem lopás, mindenesetre én a magamrészéről inkább elkerülöm a "szolgáltatást" amit nyújtanak.
Mondjuj így is kapok egyfajta antiszolgáltatást, mert ott mozognak a buszok, villamosok és ellenőrök a KÖZterületen. Meg össze síneznek mindent.
Ha arra lehetne bérletet venni, hogy ezek tűnjenek el, akkor vennék.
Ha ez megnyugtat, nem csak a magyarokra jellemző.
Dublinban elő ismerősöm egész jól megél abból, hogy többnyire "áfa-mentesen" dolgozik. De sorolhatnék egyéb példákat is
Nem kell meglepődni a politikusainkon, a magyar emberek többsége ugyanazt csinálja csak kicsibe. Ahogy Orbán az ország urának képzeli magát, úgy a buszsofőr a busz urának, a házmester a ház urának, a WC-s néni a WC urának, a bizti őr az őrzött terület urának, stb.
Ugyanúgy korrupt a vidéken jegyet nem adó, pénzt zsebre rakó sofőr, az üzemi szarkák, a papírt hazalopó vagy az irodában nyomtató irodista, a fusizó melósok.
Fejlettebb társadalmakban kinézik azt, aki az irodában nyomtat vagy hazaviszi a papírt.
Igen,sajnos úgy vannak vele,hogy nem baj,hogy az állam jól megadóztat,majd "megoldjuk okosban".
Ezért nézik el a korrupciót is.
Tisztességes rendszert nem tudják elképzelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!