Miért oktattak a Kádár-rendszerben nyugati nyelveket?
A Kádár-rendszerben az orosz mindenki számára kötelező volt, ezen kívül ha jól tudom, még a német volt népszerű nyelv, hiszen annak alapból nagy hagyományai vannak Magyarországon, ráadásul az NDK baráti ország volt.
Az én régi gimnáziumomban viszont már a '60-as évektől kezdve volt angol, olasz, spanyol és francia emelt tagozat. Mit tudtak kezdeni ezekkel a nyelvekkel a Vasfüggöny által elzárt Magyarországon az emberek? Hogyhogy egyáltalán lehetett tanulni ezeket a nyelveket, ha az átlag magyar úgyse utazhatott nagyon Nyugatra?
Nos, lássuk, mit tudsz erről írni.
*15
Na, akkor tisztázzuk:
Ad1: nem vagyok Fidesz-szavazó, nem tudom, honnan sikerült ezt levezetni
Ad2: az egyetlen, ami a Kádár-korszakot 'életben' tartja, az a fiatalkor iránti nosztalgia és a felemás rendszerváltozás. Ha szőröstül-bőröstül vissza akarnák hozni, nem bírnák tovább pár hétnél, mert ma már nem azok az igények, amik 90 előtt voltak -akkor is igazából azzal kellett megelégedni, amit a (nem túl bő) választékban meg lehetett találni.
*13
Ha valaki a való életben megkér valamire, arra is ilyen kioktató hangnemben reagálsz?
17
A "nos, lássuk, mit tudsz erről írni", az MEGKÉRÉSnek minősül?
Ugyan már.
A Nos, lássuk mit tudsz írni -féle kekeckedésre nem is kellett volna válaszolni, nemhogy venni a fáradságot a becsatolásokra.
*18
Tévedés, ez nem kötözködésből íródott, hanem puszta kíváncsiságból. Szerintem nem főbenjáró bűn, ha tudni szeretném, a másik mit mond x témáról.
19
Bizony hogy kötözködés volt. Aki "kiváncsi" -ahogy írod, azt azt írja, hogy kiváncsi vagyok -ÉN-, szeretnék erről többet tudni -ÉN-; és nem azt, hogy NOS, lássuk mit tudsz -TE- írni erről.
HA magyar az anyanyelved, pontosan tudod te is, velem is kötözködsz, most is. Lelked rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!