Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért oktattak a Kádár-rendsze...

Miért oktattak a Kádár-rendszerben nyugati nyelveket?

Figyelt kérdés

A Kádár-rendszerben az orosz mindenki számára kötelező volt, ezen kívül ha jól tudom, még a német volt népszerű nyelv, hiszen annak alapból nagy hagyományai vannak Magyarországon, ráadásul az NDK baráti ország volt.

Az én régi gimnáziumomban viszont már a '60-as évektől kezdve volt angol, olasz, spanyol és francia emelt tagozat. Mit tudtak kezdeni ezekkel a nyelvekkel a Vasfüggöny által elzárt Magyarországon az emberek? Hogyhogy egyáltalán lehetett tanulni ezeket a nyelveket, ha az átlag magyar úgyse utazhatott nagyon Nyugatra?

2019. okt. 17. 22:31
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
93%
10! Egy kis történelmet tanulj arról, miért is bukott meg.
2019. okt. 18. 11:17
 12/20 anonim ***** válasza:
71%

Nos, lássuk, mit tudsz erről írni.

2019. okt. 18. 11:34
 13/20 anonim ***** válasza:
75%

12!

Nehogy én írjak már, inkább te olvass!

[link]

[link]

[link]

stb. angol wikipédia jó barátod ha a világ és a magyar történelem érdekel s 80-as évekből.

2019. okt. 18. 14:12
 14/20 anonim ***** válasza:
73%
Az orosszal sem nagyon tudtak mit kezdeni az emberek, mert nem nagyon lehetett külföldre menni, nem volt még Internet, és nem voltak nemzetközi nagyvállalatok sem, nemzetközi dolgozói közösséggel, ahol egy közvetítőnyelven kellett volna megértetniük magukat. Az embereknek nem nagyon volt szükségük arra, hogy nyelveket beszéljenek.
2019. okt. 18. 19:03
 15/20 anonim ***** válasza:
71%
10:11! Mára már sokan megbánták hogy a Kádár rendszert leváltották, Kádár alatt az országosan megtermelt nemzeti vagyon nagyrészét a dolgozók kapták a mostani kormány regnálása alatt meg a megtermelt nemzeti vagyon nagyrészét azorbán veje, barátai, és a strómanjai, kapják, egy kis hányadát alamizsnaként odalöki azorbán a szegényeknek meg a nyugdíjasoknak. Ez aztán az "igazságos" kormányzás ezt akartátok mikor megszavaztátok a fideszt???
2019. okt. 18. 21:51
 16/20 anonim ***** válasza:
78%

*15

Na, akkor tisztázzuk:

Ad1: nem vagyok Fidesz-szavazó, nem tudom, honnan sikerült ezt levezetni

Ad2: az egyetlen, ami a Kádár-korszakot 'életben' tartja, az a fiatalkor iránti nosztalgia és a felemás rendszerváltozás. Ha szőröstül-bőröstül vissza akarnák hozni, nem bírnák tovább pár hétnél, mert ma már nem azok az igények, amik 90 előtt voltak -akkor is igazából azzal kellett megelégedni, amit a (nem túl bő) választékban meg lehetett találni.

2019. okt. 18. 22:19
 17/20 anonim ***** válasza:
23%

*13

Ha valaki a való életben megkér valamire, arra is ilyen kioktató hangnemben reagálsz?

2019. okt. 18. 22:21
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

17

A "nos, lássuk, mit tudsz erről írni", az MEGKÉRÉSnek minősül?

Ugyan már.

A Nos, lássuk mit tudsz írni -féle kekeckedésre nem is kellett volna válaszolni, nemhogy venni a fáradságot a becsatolásokra.

2019. okt. 18. 22:35
 19/20 anonim ***** válasza:
36%

*18

Tévedés, ez nem kötözködésből íródott, hanem puszta kíváncsiságból. Szerintem nem főbenjáró bűn, ha tudni szeretném, a másik mit mond x témáról.

2019. okt. 18. 22:48
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

19

Bizony hogy kötözködés volt. Aki "kiváncsi" -ahogy írod, azt azt írja, hogy kiváncsi vagyok -ÉN-, szeretnék erről többet tudni -ÉN-; és nem azt, hogy NOS, lássuk mit tudsz -TE- írni erről.

HA magyar az anyanyelved, pontosan tudod te is, velem is kötözködsz, most is. Lelked rajta.

2019. okt. 18. 23:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!