Fiatalok (40 alattiak), ti melyik politikai világnézthez sorolnátok magatokat? Liberális (Momentum-MSZP-DK, Macron, Trudeau, Clinton, Juncker, Verhofstadt, Martin Schulz), vagy konzervatív (Orbán, Trump, Putyin, Le Pen, PiS, Salvini)?
Clinton és Merkel meg a többi nem liberális.
Legnagyobb rasszisták
Van amiben az egyik csoport jó, van amiben a másik, illetve szerintem elég nagy átfedések is vannak. Az én világnézetem inkább ilyen liberálkonzervatív. Tehát mindkettőben van valami jó illetve rossz is, de egyikhez se tudnám magam igazán sorolni.
32/F
Ez liberális-konzervatív helyett inkább globalista-antiglobalista felosztás, vagy liberális-illiberális felosztás. A XX. században a nagy politikai ideológiák közül csak a liberalizmus maradt talpon, kiütötte a fasizmust és kommunizmust, és ma mindenki ehhez képest határozza meg magát. Tehát egy "konzervatív", "szociáldemokrata", vagy "liberális" valójában egyaránt ugyanazokban a liberális értékekben hisz (szabad piac, országok együttműködése, alapvető emberi jogok, szabad mozgás), csak egy-két új célt kitűz még, de már nincsenek olyan "világmegváltó" elképzelései, mint a XX. századi politikusoknak.
Na most ezzel SZEMBEN alakult meg az új illiberális kurzus, akinek szintén nincsenek világmegváltó ötletei, csak két dolgot csinál:
1) A liberális csomagból válogat. (Pl. ahogy Trump belföldön teljesen a szabad piacot támogatja, de a nemzetközi porondon egyáltalán nem).
2) A nemzeti / vallási mítoszokba menekülnek, és az "egykor volt jobb kort" akarják restaurálni, amikor még jól mentek a dolgok, amikor még kiszámítható volt az élet. Trumpnál ugye a "make America great again" volt a kampányszlogen. Putyinnál ilyen a cári Oroszország mítosza és az ortodox egyház. Orbánnál meg a Horthy-korszak ideológiája.
Egy szó mint száz, inkább a "liberálisokat" választom kisebbik rosszként.
24/F
Macron, Merkel, Juncker, Verhofstadt nem liberálisok hanem kultúr-balosok.
Nem tudom magam elkötelezni egyetlen szekéftábor mellett.
Fontosnak tartom a liberális eszméket, viszont a neo-liberalizmust ellenzem.
Fontosnak tartom a nacionalizmust, a tradicionalizmust, de ellenzem a rasszizmust, az anti-szemitizmust.
Fontosnak tartom az equrópai integrációt és az európai identitást, de nem magyar identitásom rovására.
Hiszek a szekularizmusban, de nem vagyok ateista.
Fontosnak tartom a környezetvédelmet, néhány dologban egyet értek a Marxizmussal, de alapvetően a baloldali eszmék egy részét vissza utasítom.
Ellenzem a halálbüntetését, pedig tényleg úgy gondolom vannak akik a bűneikért halált érdemelnek.
Ezért mondom, mindből kiragadnék dolgokat amikkel egyet értek, de más dolgokat mindegyikből ellenzek.
22/F
Természetesen liberális, mint minden értelmes ember.
F/29
A 25 felettiek már középkorúak :)
Ezen politikai teszt alapján én középre húzó "ballipsi" vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!