Berki Krisztiánnak kik és hogyan gyűjötték össze az aláírásokat? És nem fér a fejembe, miféle réteg az, aki aláírt nekik tömegesen?
"Meg lennék lepve, ha az ajánlásainak akár csak a 10%-a is valódi lenne."
Nyilvánvaló, hogy nem az, de nem értem hogyan csinálják. Egy akkor akamu nem derül ki? Szerintem iszonyad gáz ha kiderül, még akkor is ha nem törvénytelen, csak mondjuk a Fidesz gyűjtötte. Egy ekkor akamuhoz sok ember kell és egy sincs közöttük, ahonnan valami kiszivárgott volna?
"Berkit viszont sosem láttam, standokat sem, hírét sem hallottam... Pedig Ő 10,000 aláírást gyűjtött."
Igen én is ezért kérdezem, és jó lenne, ha valai a jelenséget meg tudná magyarázni.
"Nyilvánvaló, hogy nem az, de nem értem hogyan csinálják. Egy akkor akamu nem derül ki?"
Nem bonyolult dolog. Valamikor réges-régen mindenki kapott véges számú ajánlószelvényt (annyit, ahány szavazatot leadhatott), ezt próbálták begyűjteni a pártok és jelöltek. Ez volt az ún. "kopogtatócédula", mert kopogtattak az aktivisták, hogy ugyan tessék már ajánlani azt, akinek gyűjtjük.
Ez megváltozott, most már egy személy akárhány listát, jelöltet ajánlhat. Aláírhatsz akár az összesnek is, senkit sem érdekel. Felveszi a jelölt az ajánlóívet, gyűjti rá az ajánlásokat. Elméletileg tilos lenne arról bármilyen módon másolatot készítenie, de úgyis meg fogja tenni. Fénymásológépet könnyű találni, a kamerás telefon is ott lapul mindenki zsebében, villámtempóban megvan az összes szükséges adat úgy, hogy az ajánlóívet vizsgálhatja ítéletnapig a helyi választási bizottság vagy az NVI, akkor sem derül ki a turpisság.
Vagy mondjuk olyat is lehet játszani, hogy felvesz a jelölt jó sok ajánlóívet, teleíratja mindet és csak annyit ad le, amennyire szüksége van a jelöléshez. Elméletileg a többit is vissza kellene szolgáltatnia, a gyakorlatban viszont ez egyáltalán nem szokás: kiszabnak rá némi pénzbüntetést, befizeti, a hozzá került, továbbiakban követhetetlen sorsú személyes adatok miatt pedig valahogy nincs GDPR-hiszti.
Ott vannak tehát rengeteg választópolgár ajánláshoz szükséges adatai vagy fényképen, vagy fénymásolatban, vagy eredeti ajánlóíven. Ezeket nem nagy műsorszám egy másik ívre átmásolni. Ha a személyes adatokat mindenhol egyforma golyóstollal és kézírással töltötték ki, az magyarázható: az ajánlásokat gyűjtő jelölt vagy aktivista töltötte ki a szükséges mezőket, hogy ne fáradjon vele a tisztelt választópolgár és biztosan olvasható legyen, ne rontson el semmit. Aláírásnak odafirkantanak valamit, ami hasonlít és már kész is a kamu ajánlás. Sosem derül ki, mert az NVI nem fogja minden egyes ajánlásnál ellenőrizni az aláírás eredetiségét. Azt vizsgálják, hogy a választópolgár adatai egyeznek-e azzal, ami a névjegyzékben meg van adva: ha Kis Pista Pusztanagybüdösön lakik, akkor ne ajánljon képviselőjelöltet Biharlópatkón, stimmeljen a személyi száma és az anyja neve, aztán készen is vagyunk.
A rendszerbe bele van építve a csalás lehetősége és sokan ki is használják, elég csak az országgyűlési választások kapcsán "kamupárt" néven emlegetett szervezetekre gondolni. De ez teljesen jó a pártnak: ha valakire rá akarják húzni a vizes lepedőt, csak megy az utasítás az NVI-nek, hogy legyenek szívesek találni néhány hamis ajánlást. Ilyen kuplerájban nem nagy kunszt összehozni őket. Ha meg valahol mégis összejön egy olyan polgármesterjelölt, aki veszélyt jelentheti a helyi fideszes erősemberre, akkor pillanatok alatt össze lehet dobni a szükséges mennyiségű ajánlást egy harmadik jelöltnek, aki megosztja a Fidesz ellen szavazókat.
nem értem, a fénymásolat az meglátszik, az eredetit kell leadni, nem?
az aláírás meg hamisítás, az elég durva dolog, elég egyet kiszúrni
és az is feltűnik, ha az ívek ugyanazok
"Vagy mondjuk olyat is lehet játszani, hogy felvesz a jelölt jó sok ajánlóívet, teleíratja mindet és csak annyit ad le, amennyire szüksége van a jelöléshez."
De az ajánlóíven nem szerepel, hogy kit ajánlok? A fidesznek aláírok és lehet hogy Berki Krisztián adja le?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!