Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A szavazási korhatárt miért...

A szavazási korhatárt miért nem csökkentik le 16 évre?

Figyelt kérdés

Ezzel lehetne a mérlegen egyenlíteni.

Ugyanis, a mérleg nyelve egyre inkább az idősek fele billen, akik csak a saját rövidtávú érdekeiket nézik.Azt,hogy ki adott csirkefarhátat vagy ki ad Erzsébet utalványt.

Egyébként az,hogy 16 éves kortól lehet szavazni, nem egyedi.A szomszéd Ausztriában, 16 évesen már él a választási jog.

A 16-17 éveseknek is legyen joga beleszólni az oktatásba, ugyanis ők azok, akik leggyakrabban szívnak a közoktatás "reformjai" miatt.

2019. szept. 1. 08:10
 1/10 anonim válasza:
65%
A fiatalok meg még inkább a saját kis érdekeiket nézik... én értelmiségi teszthez kötném a szavazást, kellene egy szint ami alatt nem szavazhat. A szavazásba való beleszólás nem jelenti, hogy bármiféle beleszólásod lehet az oktatásba, alapból a demokrácia is egy csak délibáb.
2019. szept. 1. 08:17
 2/10 anonim ***** válasza:
84%
És onnatól a fiatalok szavazatát is fogják vásárolni 1000 csilliárd életerő ponttal a GTA-ban.
2019. szept. 1. 08:27
 3/10 Balogh Bence 2019 ***** válasza:
81%

Szavazni csak felelős állampolgárok szavazhatnak. Felőlem ez a kor lehet a 16. év, de akkor minden más is menjen le 16-ra.

Az agy egyébként kb. 25 éves korodra "készül el"

2019. szept. 1. 08:33
 4/10 A kérdező kommentje:

"Szavazni csak felelős állampolgárok szavazhatnak"

Akkor a 65 év felettiektől is elvehetik.

Láttatok már idősek otthonát szavazáskor?Viszik a mozgó urnát.A néni kérdezi kire szavazzon, az önkormányzati dolgozók meg mondják neki,hogy kire és ő oda húzza be az X-et.

2019. szept. 1. 08:36
 5/10 anonim ***** válasza:
72%

"A 16-17 éveseknek is legyen joga beleszólni az oktatásba, ugyanis ők azok, akik leggyakrabban szívnak a közoktatás "reformjai" miatt."

Az meg van, hogy a szavazás kicsit többről szól. Amúgy semmi érdemi változás nem lenne, talán egy két képviselőnek inogna a helye és ennyi.

2019. szept. 1. 09:10
 6/10 anonim ***** válasza:
33%
Nem kellene levenni, mert a 16 évesek még semmit sem értenek a politikából (igaz, a felnőttek nagy része sem), viszont én bevezetnék felső korhatárt is 65-70 év körül.
2019. szept. 1. 10:30
 7/10 anonim ***** válasza:
28%
Szerintem is, baromi "jó" ötlet lenne.
2019. szept. 1. 11:00
 8/10 anonim ***** válasza:
0%

Nem jó, magam példája, 16 évesen a félelem miatt a jobbikra szavaztam volna féltem mert suliba mindig bántottak más etnikumú emberek, azt gondoltam, hogy mindez nem lenne ha ők lennének, iskolarendőr meg nagyobb büntetések, de mára rájöttem, gyerekkorban igen is engedni kell kibontakozni a fiatalokat, már visszanézve nem zavar, hogy azért amiért wc-re mentem és zavartam a dohányzó iskolatársaimat megérdemeltem, hogy csikkel kilyukasszák a ruhám és a hajamba nyomják el a cigit, én voltam a negatív mert nem szóltam, hogy nem tanár jön be. Amikor meg iskola előtt megvertek mert nem adtam pénzt, megértettem, gonoszan válaszoltam "neked nem" ezzel lekicsínylő voltam és rasszista. Már beláttam, hogy a demokratikus út a járható, és mióta ír velem Gyurcsány Ferenc meggyőzött, hogy igenis európainak kell lenni , ezért rá szavazok, sok rosszat hallottam róla, meg öszödi beszéd, de az igazság volt és mondjuk igenis kell ingatlanadó pl. szóval nem tartom helyesnek mindezt, lenne inkább 20 év a szavazás.

21/(nem határozom meg a nemem, senkinek semmi köze).

2019. szept. 1. 11:47
 9/10 anonim ***** válasza:
Na mert majd pont érdekli is a 16-18 közöttieket, van ezer jobb dolguk mint ezzel foglalkozni és ez teljesen érthető is.
2019. szept. 2. 00:28
 10/10 anonim ***** válasza:
31%

Ha lenne is ilyen lehetőség, a kérdésed alapján Neked pl. nem adnám meg, mivel van az a prekoncepciód, hogy az idősebbek a saját érdekeit nézik, ami általánosságban nem igaz, általánosítani meg már ott van a meglévő szavazati joggal rendelkező közösség, elég annyi is. E gondolat mellett vajon az almát/krumplit/tésztát osztogatóktól azt elfogadó 30-50-es korosztállyal mi a helyzet?

És van még pár dolog, elég az a vicces tény, hogy csak a polcomon lévő számítógépes játékok 85%-át nem vásárolhatod meg hivatalosan Magyarországon (nem ok nélkül) és választójogot szeretnél.

Azzal, hogy a saját házatok táján fajsúlyosabb befolyásra kellene szert tenni azzal teljes mértékben egyetértek, még akár döntési jogkörrel, vagy vétójoggal is felvértezném az iskolai önkormányzatokat (már ha lennének működők), ezzel hatékonyan gyakorolva a későbbi „néphatalom gyakorlási” tevékenységet, és biztos vagyok abban is, hogy ennek jobb működése nem eredményezhetné azt, hogy olyan szrháziak vannak döntéshozói helyzetben, mint manapság. Ha fiatal korban adunk komolyabb hatalmat (és ezzel együtt felelősséget is, természetesen), ezt a szerzett jogot (és a vele járó kötelességet) később nagyon nehéz lenne csorbítani, és ezt én teljesen jónak tartom.

Persze amennyiben 16 év lenne az a korhatár, amitől az ember saját maga vállal felelősséget minden cselekedetéért és lehetősége van egy független egzisztencia megteremtésére, akkor nincs semmi ellenvetésem. De nem így van, és pont a csirkefarhátas példa szól „ellenetek” is. A 16 éves korosztály komoly hányada sokszoros függőségben él, nagyon könnyen megvehető, megfélemlíthető és befolyásolható, így nagyon komolyan fennáll annak a veszélye, hogy az így szerzett választói tömeget nem a „mérleg egyenlítésére” használná ki a meglévő (és jövőbeni) politikai „elit”.

2019. szept. 3. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!