A szavazati korhatárt miért nem csökkentik le 16 évre?
Több szempontból is hasznos lenne.
Ellensúlyozná a sok nyugdíjast.
A másik, a politikusok a fiatalokért is dolgoznának, lenne motiváció, hogy fejlesszék az egyetemeket, oktatást.Így több szavazatot kapna az adott párt a fiataloktól.
Nem a korhatárral van a gond, hanem az intelligencia szinttel!
Az lenne a legjobb ha 4-5 rövidke kis kérdés lenne a szavazócédulán pl. Mi Magyarország fővárosa? I. István vagy I. Mátyás uralkodott előbb? stb. stb.
Ha ez így lenne akkor az ilyenek egyből kihullanának:
1, Kiskorú. Szellemileg nem érett, és 18 év alatt csak szülő a felelős érte és engedélyezhetnek dolgot neki.
3, Fizikailag és testileg is 18 éves korára fejlődik ki mindenki.
2, Lehetséges most is 18 év alatt szavazni: "Nagykorú (18. életévét betöltötte vagy 18 év alatti, de házasságkötéssel nagykorúságot szerzett)"
"Az lenne a legjobb ha 4-5 rövidke kis kérdés lenne a szavazócédulán pl. Mi Magyarország fővárosa? I. István vagy I. Mátyás uralkodott előbb? stb. stb."
Ne spóroljunk azokkal a kérdésekkel. Szorzás, osztás, alapvető biológiai és informatikai kérdések ... stb. Bár akkor már egyszerűbb, ha érettségihez kötjük és akkor tényleg kiszűrjük a sleppet.
"Szorzás, osztás, alapvető biológiai és informatikai kérdések ... "
Ezeknek nincs közük az állampolgári ismeretekhez.
Én is elvetem az általános választójogot. Szerintem ezt az értéket állampolgári és történelmi ismeretekhez kötném.
Persze akkor sok párt megroppanna.
"Ellensúlyozná a sok nyugdíjast.
A másik, a politikusok a fiatalokért is dolgoznának, lenne motiváció, hogy fejlesszék az egyetemeket, oktatást.Így több szavazatot kapna az adott párt a fiataloktól."
Ezért utálni fognak, de én meg hasonló okokból jövedelem utáni adózáshoz vagy nagykorú, de aktív tanulói jogviszonyhoz kötném a szavazást. Illetve mégis csak arról döntünk, hogy az adófizetők pénze hova kerüljön...
"Ezeknek nincs közük az állampolgári ismeretekhez."
Ma a bolygón a technológia és a gazdaság határozzák meg az emberi életet. Ha hatékony részvételi demokráciát akarunk, ahhoz olyan emberek kellenek, akik átlátják ezeknek a folyamatait. Igenis képben kell lenni a különböző tudományterületekkel minimális szinten! A mérnöki tudományoknak meg a közgazdaságnak meg az az alapja, hogy tudj számolni.
Valahol meg kell húzni a határt. A nagykorúság határa 18 év. Ekkor már nem csak szavazati jogai vannak egy fiatalnak hanem kötelességei is több. Pl egy példa a hadkötelesség háború esetén.
A szavazati jog kötelességekkel is jár amit nem lehet még egy 16 évesre rászakítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!