Lenin ha élt még volna amikor fel szabadították a szovjetek Magyarországot akkor jobb állapotban lenne Magyarország most?
Ad1: a szovjetek senkit nem szabadítottak fel
Ad2: ne hidd, h Lenin különb lett volna Sztálinnál
A szovjetek nem szabadítottak fel senkit. Még önmagukat sem.
Lenin sem volt kisebb mészáros, csak nem volt annyi ideje bizonyítani.
'Magyarország jó állapotban volt'
Kérdés, mikor volt az?
Komolyan elgondolkoztam azon, amit írtál. A "két Nagy" között voltak különbségek, de amennyire meg tudom állapítani, mindkettő az egyszemélyi vezetés híve volt. Lenin talán kevéssé voltparanoiás, de ez az idők során változhatott.
1945-re Lenin 75 éves lett volna. Az azért már a politikusoknál is túl van a csúcsponton, azonban a játék kedvéért tételezzük fel, hogy tökéletes szellemi és testi állapotban lett volna.
Lenin a politikáját folyamatosan igazította a kényszerek és a lehetőségek szerint. Egy ekkora birodalmat egyben tartani nem lehet "határozott kéz" nélkül.
Amiben szerintem lehetősége lett volna eltérni a sztálini irányvonaltól:
Nem végzi ki a háború előtt szinte az egész tisztikart, ezzel a háború első hónapjaiban jelentős előnyre tesz szert. A front talán Moszkvától pár kilométerrel távolabb torpan meg.
Talán kevesebb tudós kerül pozícióba "pártvonalon", kimarad a Liszenko nevével fémjelszett időszak, kevesebben halnak éhen, a háborút egy kevésbé legyengült ország kezdi meg.
Ha technikai vonalon a titkolózás kevésbé eszetlen (mindent titkosítottak, amit fegyvergyártáshoz használtak, ezzel a fejlesztéseket lebénították), a hidegháborúsorán a "keleti blokk" kevésbé marad le technikailag.
A háború (felszabadulás/szovjet megszállás) után szerintem hasonlóan történtek volna az események. Talán kevesebb (vagy több) koncepciós perrel. Talán a demokratikus látszatokat kicsit jobban betartva.
A helyzet az, hogy nagy eltérések nem lehettek volna, mert a hatalom megtartásának egyik technikája, a megfelelő ellenségkép, illetve a riválisokkal való leszámolás. Ennek egyik módszere a koncepciós per, illetve a "váratlan baleset"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!