Miért ilyen alacsony a minimálbér Magyarországon?
Azt áruld már el nekem, hogy esetleg azon elgondolkoztál már, hogy nem minimálbérben kellene gondolkodni.
Hihetetlen, hogy mennyire proli a kérdező.
Engem nem érint a minimálbér összege.
Pontosabban de, mert minél alacsonyabb, annál többet ér az én pénzem.
Fiam, egy olyan országban, ahol mindenki minimálbérben gondolkodik, úgy is fognak élni az emberek, mint akik minimálbéren vannak.
Ez ennyire egyszerű.
Majd ha a magyar paraszt hajlandó képezni magát meg dolgozni, akkor majd jó világ lesz, de addig marad a tengődés.
Kezdjünk egy gazdasági alapozót, nemrég tanulta gyerekem kilencedik osztályban gazdasági órán, a GDP-t, és hogy miből áll(hat) össze valaki fizetése.
Nézzük csak meg mennyi GDP-t termelnek meg a nyugati jóléti országok. Többszörösen többet, így ergo nagyobb keret áll rendelkezésre a fizetésekre. Bonyolult cucc, tudom.
Ha ma valaki megduplázná a minimálbért, mert interneten nagyon egyszerű ezt követelni, az kapásból megbukott józan észből. Van 15 ezer dolláros átlag GDP-nk, meg egy nyugatihoz képest elmaradt iparunk meg egy rosszul szervezett, kevés pénzt termelő KKV-nk, szolgáltatóiparunk Rengeteg olyan vállalkozás van ahol így is nehéz egyes dolgozók munkabérét kitermeli, akkor is ha az minimálbér, de még is szükség van a munkájára. (közigazgatás, kertészek, portások, recepciósok, meg mindenféle segédmunka) Tehát gyakorlatilag ész nélküli minimálbér emeléssel elméletileg nagyon jót teszel sok-sok embernek, gyakorlatilag viszont veszélyeztetted az állásukat, ha ész nélkül megemeled a minimumot. Mert bármilyen fájó is nem azért keres valaki minimálbért ÁLTALÁBAN mert gonosz a főnöke,(van kivétel) hanem mert egyszerűen ennyit ér a munkája, de általában ez igaz a bérminimumra.
Ha annyira fizetéseket akar egy kormány emelni/emeltetni, nem a minimumokon emel elsősorban, hanem segíti a gazdaságfejlesztést, befektetőket von a piacba, és támogatja a magán vállalkozásokat. Nem kényszeríteni kell a vállalkozókat, hanem segíteni, innovációkat végrehajtani.
Lehet mondani hogy bezzzzzzzzzeg a románok hogy emelik, és a kerítés is aranyból is.
Elfelejtünk 2 dolgot: A románokból arányában nagyon-nagyon sok fő keres minimálbért, (van olyan régió ahol a dolgozók harmada) és ezzel nagyon aranyosan fenékbe vágták a kisvállalkozásokat, ezzel pedig néhány ipar nélküli megyét. A régi 5-10%-os gazdasági növekedésük idén végére stagnálás is lehet, de tavaly is már nagyobb mértékben emelkedett a magyar gazdaság, és pont azért mert ész nélkül vállaltak olyan emeléseket -nyugdíj, minimálbér- amit nagyon nehezen fog a román gazdaság kitermelni, mind az állami mind a magánszektor.
Senkit nem érdekel a minimálbér, mivel senki nem keres annyit..
Több országban nincs is minimálbér.
Egyébként minél alacsonyabb én annál jobban örülök hiszen annál többet ér a magasabb fizetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!