Konkrétan mit ártott nekik a Trianoni békeszerződés?
Itt is olvastam, meg máshol is
Egyesek teljesen letörve, kétségbeesve írnak Trianoni békeszerződésről (továbbiakban tb)
Meg hogy majd lejár, mert eltelik 100 év....
Meg mindent vissza
Meg mikor elmondja pl az "ott ahol zúg az a négy folyó" verset/dalt, szinte sírva fakad
Nem értem
Konkrétan mit ártott nekik a tb?
20-60 évesek
tehát: vegyük 40nek
2019-40=1969
a szülei mondjuk 30 évesen "csinálták"
2069-30=1930
tehát akik panaszkodnak, azok legalább már a harmadik generáció a tb óta
Tudnak írni konkrét dolgokat?
Mert pl. aki Kecskeméten lakik, azt nem értem milyen hátrány érte. Mármint az anyjának az anyját, esetleg annak az anyját.
Akik rokonai a határmódosítáok miatt költözni kényszerültek, értem, hogy sokmindent hátra kellett hagyniuk, de aki konkrétan panaszkodik, azt már nem érinti közvetlenül, mert ő ebbe született bele. Tehát már eltelt 40 év, mire ő megszületett.
Köszke
A mai napig is árt sőt. Biztosan nem jártál még Kolozsváron, vagy csak a határon túl de ahogy megtennéd azonnal rájönnél hogy neked mit árt Trianon.
Tegyük fel például hogy szembetalálkozol egy románul beszélő emberrel az utcán és kedvesen érdeklődik tőled az anyanyelvén merre van a pizzéria mert nagyon éhes.. Te erre lehülyéznéd, illetve gyomorszájon vágnád őt? Ugye nem.
Na, most ez konkrétan megtörténhet veled Kolozsváron mert magyar vagy, illetve hogy magyarul mertél megszólalni. Minket például ki se szolgáltak egy élelmiszer üzletben. Sorban álltunk mint a többi vásárló és a román eladó figyelmen kívül hagyott és a következőre mutatott hogy mit kér. Mi pedig ott álltunk csodálkozva, picit felháborodva mire az eladó már kacsintott a biztonságiakkal hogy mikor kell közbeavatkozni és kirúgni bennünket az üzletből.
Családokat szakítottak szét egy határvonallal.
A rokonom Romániába került, a nagyapám nem láthatta a testvérét évtizedekig!
Aki Kecskeméten lakik, azt elválaszthatták a szerelmétől. Lehet, hogy már nagyon öreg, de akkor is így volt.
Kérdező, te nagyon éretlen és ostoba vagy, érdemes lenne olvasnod!
Ajánlom figyelmedbe Tvrtko írását: [link]
Az ország iparát szétzilálta. Egy esetleges háború kitörése esetén a kulcsfontosságú stratégiai pozíciókat is elvesztettük, az ország védtelen. Ezeknek hatására a külpolitikai érdekérvényesítő képességünk is csökkent. Nem lehet Erdélybe utazni anélkül, hogy belénk ne kössenek, ha belénk kötnek, hiába teszünk feljelentést.
Mondom, hogy az elefántcsonttoronyból úgy tűnik, hogy rád személy szerint semmilyen hatással nincs, pedig de. Ha pedig képtelen vagy legalább annyira empatikusnak lenni, hogy belegondolj olyanoknak a helyzetébe, akik nincsenek az elefántcsonttoronyban, akkor nem tudom miért fogalakozol a politikával, nem tudsz kollektíven gondolkozni.
Konkrétan az a múltbéli esemény tönkretette a jelen- és jövőbeli lehetőségeinket: az ország kicsi, gyenge, kiszolgáltatott lett geopolitikailag és gazdaságilag, ezért pl. nem tud fenntartani egy csomó iparágat, tengerpart híján nem tud úgy részt venni a nemzetközi kereskedelemben, mint egy azzal rendelkező ország, több mindent kell behoznia külföldről, stb.
Nem lehetsz tengerészgyalogos, mert nincs már tengerünk, meg hegyivadász sem, mert hegyvidékünk sincs már.
"de aki konkrétan panaszkodik, azt már nem érinti közvetlenül, mert ő ebbe született bele."
Az téged nem érint, hogy rosszabb helyzetbe születtél?!
Az téged nem érint, hogy rosszabb helyzetbe születtél?!
Wat?
Hatvanakárhány évvel később születtem. Nem tudom mi volt most már lassan 100 évvel ezelőtt. Nem éltem át a háborút. A válságot. A 2. háborút. 56ot.
Most élek.
A 100 évvel ezelőtti dolgon nem tudok változtatni.
Most kell boldogulnom.
Rágodjak azon, mi lett volna ha?
Mi érek vele?
Semmit
Én is vertem anno a nyálam, higy mocskos Trianon, meg mindent vissza.
Csak rájöttem, hogy semmi értelme.
Mindazonáltal fszságnak tartom.
De most kell élnem, boldogulnom.
Trianon megtörtént. Megváltoztathatatlan.
A trianoni diktátum szétszakított egy nemzetet és ez máig érezteti a hatásait.
Persze azokat én sem értem (határon túliként sem), akik a földet siratják gyakorlatilag, az elvesztett "területeket".
Nem a terület számít, hanem az EMBER. A trianoni diktátum következtében minden harmadik magyar ember az ország határain kívül rekedt, szétszakadtak családok, stb.
A határon túli magyarság kollektív jogai máig nem biztosítottak korrektül, a szülőföldjükön (pedig ez volt az ígéret).
"Trianon megtörtént. Megváltoztathatatlan."
Megváltoztathatatlan, mint Csehszlovákia, Jugoszlávia, Szovjetunió, Koszovó, Krím-félsziget. Csak hogy a legközelebbieket említsük. De nem ez volt a kérdés, hanem hogy milyen hátrányokat szenvedtünk el Trianon miatt. A válaszokat nem fogadod el, helyette eltereled a beszélgetést egy másik irányba. Az az érzésem, hogy te csak kötekedni akarsz.
A válaszokat nem fogadod el,
Ez így nem igaz
Aki eddig válaszolt, általánosságban válaszolt. Pl elvették a területeket, szétverték a gazdaságot, szétszakítottak családokat.
De senki nem írta, hogy neki, személy szerint neki mit okozott.
Pl a tb miatt Romániához csatolták a falut, de a nagyszülők Magyarországon akartak élni, ezért fájó szívvel otthagyták amit muszáj volt, házat, kertet, földet. Nagyon nehéz volt ujra kezdeniük, mert ujra kellett, és persze nem tudtak ugyanakkora földön gazdálkodni. Igy a megélhetés veszélyben forgott. A gyerekek (valamelyik szülőm) persze segített. Szóval ha nincs a tb, nem itt tartanánk
Ilyesmire gondoltam
De eddig semmi hasonló nincs a válaszok közt.
De nem ez volt a kérdés, hanem hogy milyen hátrányokat szenvedtünk el Trianon miatt
Igen
Konkrétan Te milyen hátrányt szenvedsz?
Ez volt a kérdés
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!