Miért esik rosszul a lány barátomnak, hogy én tudatosan kivonom magam teljes mértékben a politika alól és amennyire lehet kerülöm, illetve hogy teljesen passzív vagyok? 26F
Tudom nagyon jól hogy mennyire fontos számára a politika. Ő rendszeresen elmegy szavazni, minden alkalommal ott volt és mindig szeret erről beszélni másokkal. A lány barátom, aki egyébként a legjobb barátom nagyon rég óta, 28 éves. Egy teljesen politika mentes helyen ismerkedtünk meg, könyvesboltban futottunk össze hosszú évek óta. Azóta majdnem minden nap beszélünk egymással és szeretjük a másikat. Az utóbbi időben valami megváltozott azonban. Félre értés ne essék, én maximálisan tiszteletben tartom, hogy számára fontos a politika. De ami nincs rendben, hogy a barátságunkat kezdi rombolni a dolog. Neki ugyanis nagyon fontos a dolog és a baj az, hogy ő tudja én mennyire kivonom magam ebből az egészből. Én ugyanis 100 százalékban semleges és passzív vagyok a dolog kapcsán. Röviden: soha életemben nem voltam szavazni és nem is szeretnék elmenni. Ha szabad így fogalmaznom, nincs véleményem az ügyben. Illetve hát van, mégpedig az, hogy nincs hitem a dologban. Nem hiszem, hogy a szavazás és úgynevezett demokrácia tényleg rólunk, átlagos emberekről szólna. Szerintem a szavazás egyszerűen csak egy gesztus, egy pótcselekvés és kifogás arra, hogy az emberek azt higgyék, van valódi beleszólásuk a politikus döntéseibe és hogy ne lássák be, valójában enyhe diktatúrában élnek, üres látszat beleszólási lehetőséggel. Ezt a véleményem csak egy embernek mondtam el eddig, Édesanyámnak, neki is csak egyszer. A lány barátomnak azért fáj hogy engem nem érdekel a dolog, mert mindig mondja a különféle érveket, amikre én érdemben nem tudok, illetve nem is szeretnék válaszolni. Annyit szoktam mondani, hogy "Én megértem az érzéseid.", "Tudom hogy ez neked fontos.", "Engem nem foglalkoztat ez a téma, nem érdekel.", "Nem tudok érdemben mit szólni hozzá.", "Nincs véleményem az ügyben."
Olyan dolgokkal szokott érvelni, hogy a demokrácia rólunk szól és hogy azért fontos hogy próbáljam ki legalább egyszer a szavazást, mert mivel még sosem voltam egyszer sem, nem tudom mit hagyok ki. Arra hivatkozik hogy a szavazás joga egy kiváltság és hogy ezért a jogért rengeteg ember adta az életét. Azt mondja, arcon köpöm azoknak az embereknek az emlékét akik 1948-ban és 1956-ban az életük adták a szabadságért. Olyat is mond, hogy bármennyire nem érdekel engem a politika, attól még az életem része, hiszen a döntéseket azok a politikusok hozzák, akiket a nép választ. Hiába nem érdekel a politika, "nem futhatok el előle", mondja. Azt is szokta válaszolni nekem, hogy tudja jól nagyon kedves és udvarias, okos srác vagyok, ezért nem érti hogy miért nem vagyok szociálisan érzékenyebb. Én ezekre az érvekre nem tudok udvarias, közömbös válaszoknál többet mondani és ez elkezdte feldarabolni a barátságunkat. Mit tegyek? Félek hogy a barátságunk tönkre fogja tenni ez a dolog. Márpedig nem vagyok hajlandó elmenni szavazni, nem voltam soha és nem is szeretnék elmenni.
Most ez kérdés vagy csak kérdésnek álcázva sorolod azokat az érveket amik miatt fontos a politikában a részvétel?
A barátodnak tökéletesen igaza van. Ha te meg tényleg azt gondolod amit leírtál, akkor neked meg nincsen.
Ettől még neked jogod van ahhoz hogy ne vegyél részt benne és ne is akarj beleszólni. Érthető ha nem bízol a saját itélőképességedben - hiszen még azt sem ismered fel, hogy a barátodnak van igaza.
Ha tényleg barátok vagytok, akkor ezt nem fogja tönkre tenni. Mond meg neki, hogy te rábízod a döntést másokra, mint a barátod is, aki számára fontos ez a dolog. Hogy te elfogadod, hogy mások döntsenek az életedről helyetted.
Amíg nem szól bele az életedbe a megélhetésedbe az érdekeidbe a politikai helyzet,addig érthető az álláspontod.
Én is elvoltam vagy 30 évig nélküle.
Jelen korban viszont egyre nehezebb lesz kivonnod magad alóla és ahogy egyre szorosabb lesz a lakosságon a póráz,idővel kikerülhetetlen is lesz,hogy ne legyél te vagy a családod is érintett.
Mondd meg neki normálisan hogy inkább ne beszéljetek iylen témákról, ha annyira megszállott, hogy nem tudja a magánéletet és a barátságot elvonatkoztatni a politikától ott baj van.
Én sem foglalkozok vele, nem voltam sose szavazni vagy iylesmi, tulajdonképp ezt a topicot is azért szoktam lesni, mert itt lehet a legjobbakat mosolyogni néha.
Kivonhatod magad nyugodtan. Csak nehogy későn kapjál észbe, hogy bizony mennyire fontos (lett volna) számodra is és az országnak is a te illetve a hozzád hasonló emberek szavazata.
Akkor se siránkozz, ha éppen keresztbe tesz neked a politika és te nem tettél ellene semmit, nem éltél a rendszer legfontosabb fékével.
A politika olyan, mint a környezetvédelem. Nem azon múlik, hogy te részt veszel benne vagy sem. De lehetne az oltásokkal is jönni, társadalmi szempontból ott is mindegy, hogy te személy szerint beoltottad-e magad. Az se gáz, ha te személy szerint nem adsz blokkot stb...
Ne menj el szavazni, mert csak ideges leszel tőle és hamarabb meghalsz szívelégtelenségben! Ne is oltasd be magad és a gyerekeidet se, felesleges stressz, pénzkiadás és időpocsékolás. Ne élj környezettudatos életmódot se, macera, drága is, kényelmetlen is. Az adócsalás is előnyös, mérlegelve a kockázatokat, egy bizonyos határig teljes mértékben jövedelmező.
Vannak olyan szituációk, amikor az individualista döntések előnyösebbnek tűnnek, pedig a nagy képben rendkívül kártékonyak. Benned nincs meg a kollektív gondolkodás, ami nem baj, teljesen normális balkáni színvonal. De nem kell meglepődni, hogy másoknak ez nem jön be.
Az a baj, hogy egyesek vallási szintekre emelik a politikát, és a politizálást. Épp ezért az ilyenekkel nem is lehet beszélgetni, főleg ha nem egy véleményen vagytok. És épp úgy megvannak nála a vallások negatív hatásai, meg akar téríteni, egy igazságot ismer, lenézi a pogányokat akik nem követik az ő vallását.
Mondjuk az sem jó amilye te vagy, hogyteljesen kivonja magát, szerintem 4 évente az a két szavazás nem megterhelő, minimum erre el kellene menned.
Baráti a kapcsolat, vagy partneri?
Kérd meg, hogy a jövőben politikai témát egyáltalán ne hozzon fel előtted. Azt se, hogy miért kéne neked politizálnod. Felnőtt ember vagy, lelkiismereti szabadság van, amibe bele kell tartoznia annak is, hogy nem politizálsz.
Ha nem tartja tiszteletben a kérésedet, akkor meg fejezd be vele a barátságot vagy partnerkapcsolatot. Legalábbis én ezt tenném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!