Milyen módokon lehetett volna megakadályozni a második világháborút, s kiknek?
"Ez egyáltalán nem igaz."
Nem én mondom. Ferdinand Foch marshall, a versailles-i bizottság egyik előkészítő tagja mondta az I. vh-t lezáró békére, hogy ez "Ez nem béke, hanem fegyverszünet 20 évre."
Szavait több francia és angol politikus belátta, miután meghúzták a határokat.
Hitler nem tudom, hogy jön ide. Szóba se hoztam, de ahogy látom, te nagyon szerelmes lehetsz belé, hogy abban is őt vizionálod bele, ahol szóba se került.
Töriszakon mi egy kicsit bővebben tanultunk a II. világháború és az I. világháború közötti diplomáciai és politikai összefüggésekről, mint amit ma a standard törianyag gimiben. Több összefüggés volt, amit érdemes látni, de szívesen ajánlok szakirodalmat, akit érdekel.
Kezdhetjük mondjuk Kissinger Diplomácia c. alapművével, őt aztán nehezen lehet Hitler-barátnak nevezni... :))
"Ez a kompromisszum bebizonyította, hogy a wilsoni tizennégy pont nem szentírás, és megnyitotta a sorompót számos olyan határmódosítás előtt, amelyek az önrendelkezés elvének teljesen ellentmondtak, anélkül, hogy javítottak volna a régi erőegyensúly-politikán vagy egy új egyensúlyt hoztak volna létre. (...) Így történt, hogy a minden háborúnak véget vető békéből kizárták Európa két legerősebb nemzetét – Németországot és Oroszországot, amelyek együtt Európa népességének jóval több mint felét adták és a legnagyobb katonai erővel rendelkeztek. Már ez a tény önmagában is elég lett volna ahhoz, hogy a versailles-i békét kudarcra ítélje."
Nem kell vele sem egyetérteni, de sok problémát lehetett volna tompítani egy igazságosabb, nem "büntető jellegű" békeszerződéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!