Mely nyugat-európai országban mennyit lehet túlórázni törvényesen?
Németországban ez elég flexibilis, heti 48 óra engedélyezett munkaidő viszont ez nem fixált mint nálunk. Dolgozhatsz egy héten 72 órát is csak 24 héten át nem lépheti túl a maximum óraszámod (24x48óra) az 1152 órát.
Azért írom így egybe az egészet mert náluk a túlóráért nem jár extra bónusz, normál bérként kezelik.
A többi országban nem tudom
" heti 48 óra engedélyezett munkaidő viszont ez nem fixált mint nálunk. "
Nálunk sem fixált. Eleve 48 óra csak a 8 órás munkarendre vonatkozik a 12 órás munkarendre heti 72 óra és ezt is csak éves (most már 3 éves) átlagban kell hozni.
Piros Kalapács: nekem is német tapasztalatom van, kiváncsi lettem volna, hogy mi a helyzet Svájctól franciákig akárhol máshol. Ahol én megfordultam, mindenhol azt mondták, hogy a napi 10-et törvényesen tilos túllépni. Persze ezt sehol sem tartották be, még ott sem ahol ig-metall(szakszerv.) volt. Ugyanez a havi 48 órára, az is tilos volt, de volt hogy a nyári leállás alatt fejenként kb. 100 óra tólóra 3 hét alatt, persze ez szét lett kenve a következő hónapokra.
A mostaninál senkit sem érdekel, hogy mikor jövök, mikor megyek, bizalmi alapon mindenki írhatja magának, max 180-ig lehet gyűjteni, és -20-ig lemenni. Csak azzal törődnek, hogy reggel 6 előtt ne menj be, és 20 után ne legyél ott.
Érdekes lett volna a többi országról is némi tapasztalati infó, ha valaki másfelé jár.
"Nálunk sem fixált. Eleve 48 óra csak a 8 órás munkarendre vonatkozik a 12 órás munkarendre heti 72 óra és ezt is csak éves (most már 3 éves) átlagban kell hozni."
Nálunk a heti 48 óra az a maximum és fixált(a heti normál munkabeosztás 8 órás műszakoknál 40 óra, 12 es műszaknál heti 36 óra azaz hetente egy nap túlóra engedélyezett) egyetlen esetben lehet ennél több amikor a munkáltató rendkívüli munkavégzést rendel el, de ez nem tarthat tovább 7 napnál évente.
Kivételt képeznek a készenléti munkakörben foglalkoztatottak (tűzoltók, rendőrök mentősök, honvédség) náluk ez lehet akár heti 72 óra (és a napi megengedett maximum 12 óra is túlléphető).
Amiről te beszélsz az a 3 év az a túlóra törvénynél lévő túlórák kifizetése (én sem értem miért vitték fel 3 évre)Ha a munkahelyeden ezen törvény szerint vagy felvéve az annyit jelent hogy a jelenleg megengedett 250 fel lett húzva 400 ra, az annyit tesz hogy évente 19 alkalommal többször mehetsz túlórázni
7
Akik munkaidő keretben dolgoznak tehát a gyári bolti dolgozók 90%-a is kivétel, nekik is csak a munkaidőkeret időtartama alatt átlagban kell honi a 48 illetve 72 órát ami most már 3 év szóval simán kidolgoztathatják a beled hónapokig akár évekig is mert 3 év alatt simán vissza lehet hozni az átlagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!