Trockij megítélése Oroszországban még napjainkban is negatív? Szerepel egyáltalán az orosz történelemkönyvekben?
Figyelt kérdés
Azt tudom hogy még mindig Mexikóban van eltemetve, nem vitték haza Oroszországba hogy ott temessék újra és semmilyen posztumusz kitüntetést nem kapott. Pedig a Vörös Hadsereg megalapítójáról és az 1917-es októberi orosz forradalom vezéralakjáról beszélünk.2019. jan. 5. 14:17
1/2 anonim válasza:
Fogalmazzunk úgy, a sztálini rendszernek volt kényelmetlen. Ma nincs sztálini rendszer (hiszen piacgazdaság van. Vagy egyebekben mégis olyan a rendszer?). Ezért ma nincs "megítélése". Nem érdekes. Nem rossz és nem jó. Csak fölösleges.
2/2 anonim válasza:
Trockij megítélése napjainkban is elég ellentmondásos. Azt nem tudom hogy Oroszországban milyen a megítélése, de valószínűleg negatív mint a többi kommunistáé. A sztálini rendszerben kényelmetlen lett volna Trockijt bármilyen tankönyvbe betenni (hiszen Sztálin legfőbb ellensége volt) sőt, még néhány fényképről is letörölték. Mivel a kommunizmusban itt, Magyarországon is Sztálint dicsőítő tankönyvek voltak, Trockijról nem nagyon lehetett tanulni. Kitüntetést pedig valószínűleg azért nem kapott, mert amíg ő volt hatalmon kb ugyanolyan dolgokat csinált mint Sztálin. Szerintem manapság hatalmas botrány lenne belőle, ha az orosz kormány úgy döntene, hogy posztumusz kitüntetnek egy halott bolsevik vezetőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!