A cigányok integrációja Magyarországon, Romániában, Szlovákiában vagy Szerbiában áll legjobban?
Mégis minket szívatnak az EU-ban, hogy nem bánunk velük elég jól. El vannak nyomva szegények.
Egyértelműen nálunk a legkisebb a szegregáció, de ebben az is nagy szerepet játszik, hogy nálunk nincsenek akkora gettók, mint a többi említett országban. A sikertől pedig mindegyik ország még igen messze van. Akkor beszélhetünk sikerről, ha már egy darab gettó nincs, ha minden terülteten a népességarányukhoz mérten azonos mértékben lesznek képesek reprezentálni magukat és megszűnik az, hogy életforma szintjén a társdalom nagy részétől merőben különböző minták alapján élnek nagyobb cigány csoportok. Ha sorrendet kéne állítani, akkor:
Magyarország
Szlovákia
Szerbia
Románia
Svájcban. Ott ugyanúgy dolgoznia kell, mint mindenkinek. Nem is mennek oda...
Amúgy a csehek kb 15 évvel ezelőtt tényleg szépen lerendezték őket, valami miatt lázadoztak, ők meg minden cigánysorra kiküldték a készenlétiseket és végigverték őket, azóta nagyjából rend van. De integráció? Na, az nincs sehol.
Nagyon nehez erre a kerdesre választ adni.
Szlovákiában nyugaton oláhciganyok elnek, akik viszonylag gazdagok és a falvakban/városokban élnek, viszonylag normalisan, de nem mindneki.
Középen vannak a romungrók, nekik kb a 40% uk integrálódott. Keleten meg hatalmas cigany telepek vannak, ahol 2-3 ezren is élnek, kutyát macskát patkányt is megeszik, szerintem ilyen Mo-n nincsen. De azt vettem eszre, hogy a cigany bűnözés Magyarországon magasabb és sokkal nagyobb a pofájuk itt, Sk-ban csendben vanna. Szerintem kb ugyan az az arány Sk-ban us Mo-n, utana jön Szerbia és végül Románia.
Kassán nagyon rossz a helyzet + Eperlyesen is! Nagyon nagyok a gettók. Erdélyben és Románia többi részén is nagyon sok a gettóban élő roma. Bukaresten van Európa egyik legnagyobb cigány gettója. Szerbiáról nem tudok nyilatkozni, arról nem tudok semmit.
Magyarországon igazából csak Borsod-ban rossz a helyzet. De ott sem olyan rossz, mint pl Kassán... Ott rémálom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!