Mit szóltok hozzá hogy már Románia is kezdi elszívni a magyar munkaerőt?
Ausztria, Szlovénia, Szlovákia már jó néhány éve szívja el a nyugati és északi határról az embereket. Szlovákia esetében ez főként Győr környékére igaz, mert kelet Szlovákia nem túlságosan fejlett ( középen pedig Pest van ).
Mára Románia is sikeresen felzárkózott: a bérek közel ugyananolyanok, mint nálunk* , de ingyen kiviszik az embert.
Ezt a magyar cégek nem teszik meg, és ha a bérlet elviszi a fizetés harmadát-negyedét, nincs is értelme bejárni. Saját példa, Miskolctól kb 40-45 km-re lakok, év elején munkaváltás miatt több céghez beadtam az önéletrajzom. Miskolcról hívott néhány nagyobb cég, minimálbér ( nettó 90 ezer forint ), 100-120, legmagasabb ajánlott bér 150 ezer forintért. Utazási költségtérítés és cafateria egyik cégnél se volt. Ha nekem meg kell venni a miskolci bérletet ( 7000 forint ) + a távolságit, 45 km-re ( 32 ezer forint ), elmegy összesen 39 ezer**. Magyarul ha felvesznek egy "jobb" helyre, megkapok 150 ezret, amiből kapásból elmegy 40 bérletre.
Most én is hülye lennék azt mondani hogy nem utazok napi 1-2 órával többet ezért a +40 ezer forintért ( vagy többért ).
Tehát a kérdés röviden: mit szóltok hozzá, hogy mostanra már Románia is elkezdi elszívni a keleti határ mellől a munkaerőt?
20 ezelőtt pont azért költöztek ide Romániából az emberek, hogy jobb életük legyen, erre néhány év múlva lehet visszamenni?
*egyes helyeken! Az átlag egyelőre még elmarad a magyar átlagtól. Ezt megbízható forrásból tudom, kint élő rokonok Székelyudvarhely környékén még mindig csak 100-120 ezer forint körül keresnek. De jó néhány helyen már megkapni ott is 140-170 ezer forint körüli összeget.
**Aki nem hiszi, nézzen utána: [link]
Cikk is túloz azért. Próbálja beállítani, mintha mindenki oda járna dolgozni ki már. Onnan Aradról megéri kimenni, mivel ez ugyanolyan, mint ahogy anyám is bejár dolgozni 140-150 ezerért Ózdra dolgozni. Ez viszont meszeáll még attól, hogy kezdi elszívni a magyar munkaerőt.
Nálunk a tisztelesünk felesége Szatmárnémetiből származik, így van rálátása a magyar meg a kinti helyzettel kapcsolatban. Egy ideig nem kell félni, hogy elkezdi elszívni a magyar munkaerőt, mivel a cikkben szereplőknek is csak az ingyenes utaztatás miatt éri meg. Nem lenne az nem járnának át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!