Mit gondoltok arról a nézetről, hogy Izrael egy "Villa a Dzsungelben", egy civilizált ország egy barbár régióban?
Pl. Izraelben demokrácia van, magasak az életkörülmények, lehet inni a csapból, vannak nyíltan meleg emberek, sőt melegfelvonulások, egy hadsereg, ami megvédi az országot.
Ez sok környező arab országban nincs így.
Nem irtam olyat, hogy "ha Izraelnek lenne olaja".
Es nem magyarazkodtam.
Szerintem ez a self-projecting jelensege volt.
"Ha az arab orszagoknak lenne gazdasaga... ha..."
Ha lenne, mar nem letezne Izrael.
Latom, hogy mas irta kozben.
Hiba...
Az olaj egy jo dolog - ha mukodo gazdasagnak jon be extra income-ként.
Amugy pedig... nagyin sokra megy Kuwait az olajbol nyert penzevel.
Annyira sem vitte, mint Luxemburg, mikozben akarmelyik Europai orszagnak annyi olaja lenne, mar lekorozte volna Luxemburgot...
Irtam korabban-ne csak a penzt nezzetek, hanem a fejlettseget is.
Nemetorszag azert vitte tobbre az osszes arab orszagnal, mert bar kisebb a per capita GDP-je, a gazdasagi fejlettsege reprezentalja az anyagi helyzetet.
A gazdag arab orszagok gazdasagi fejlettsege egyeblo a szegenyekével.
Bem reprezentalja a vagyoni helyzetuket a gazdasagi fejlettseguk, alapvetoen keptelen ennyi penz megtartasara es a ketto osszeferhetetlen egymassal. Sgy rakas szamadatot lehef mutatni amik a vilaggazdasagbol valo kizarasukat, az export termekek egyfeleseget es a gazdasagi inkompetenciajukat mutatjak meg.
Izrael es Nemetorszag es nagyjabol az egesz nyugati vilag Amerikaval es a kistigrisekkel egyutt nem nutat ilyen inkompatobilitasokat. Konkretan a vagyonos arab orszagokat egyes adatok alapjan anonim felmereseken normalis kozgazdaszok kiertekelhetnek nyomorgo orszagoknak.
Harmadik vilagbeli orszagok csomo penzzel. Kb mintha egy cigany nyerne a lotton. Na ennyit er az arabok penze.
Izraelnek nincs olaja. Egy csepp se. Tehát a kérdésednek csak feltételes módban van értelme.
Sajnos nincs, így aztán jópár arab ország megelőzte.
Másféle ásványkincsei sincsenek sajnos, úgyhogy e tekintetben se tud sokat felmutatni.
Az nem jelent semmit, hogy egy arab országon belül nem azonos fejlettségű minden terület. Az USA-ban bőven több a nyomornegyed, putriville, mint mondjuk az Egyesült Arab Emirátusokban. Tehát akkor az USA is koldusszegény...
Az ugye megvan amúgy, hogy Kuwait úgy 20 hellyel van előrébb a GDP-listán, mint Luxemburg? De tényleg semmit nem ér az a vacak olaj.
Nem mellesleg, ha az arabok annyira hülyék lennének a pénzükhöz, már ötször csődbe ment volna & idegen megszállás alatt lenne az összes olajtermelő ország. Maximum Venezuelával kapcsolatban lehetne igazad, de hát ott sajnos nem arabok laknak.
47%-os nem ertesz semmit az egeszbol!
A termeszeti kincsek, azok VELETLENEK! Az vagy van, vagy nincs, vagy elfogy. Nem eletbiztositas, csak ideiglenes segitseg.
Ami meghatarozo egy orszag szamara, az az EMBER! Az ember tanultsaga, a kulturaja, gondolkodas-modja.
Es ezert tud a semmi termeszeti kinccsel rendelkezo Izrael jobb atlag-eletszinvonalat biztositani a lakosainak, mint az olajtendereken ulo muszlim orszagok tobbsege.
Mellesleg, az utobbi idoben kiderult, hogy Izraelnek is jelentos gaz-lkelohelyei vannak, es 1-2 even belul ennek hatasa is be fog aramlani az izraeli gazdasagba,. Ami csak meg erosebbe teszi.
Izraeli gáz: Egyiptomnak adtak el az elso adagot, mar latszik is a GDP-n. Mar 40 000 pluszos a per capita GDPje.
USA koldus-szegeny: erre nem reagalok, aki a gazdag arab orszagokat kepes fel mondatban is az USAval egy szintre emelni, az nem normalis. Comfirmation bias. Arab vagy? Mert akkor normalis vagy csak elkapott a bizonyitasi vagy. Inkabb menj haza szepen es kezdj el dolgozni az orszagodnak aztan tiz ev mulva ujratargyaljuk az arab orszagok gazdasagi teljesitokepesseget. De jelenleg kuka.
Luxemburg fejenkenti GDP-je nem kisebb, mint Kuwaité. Csak szolok, hogy Kuwaitban jelenleg valsagpolitila van ervenyben kb 2012 (?) ota (utananezhetek neked), amikor is az olaj ara visszaesett. Na mar most, ha egy olajareses erre kepes, szerimted mi lenne olaj nelkul? Eltalaltad. SEMMI. Nezd meg Jordaniat: azzal egyenlo Kuwait, csak (okosan irta valaki) a nyugati gepjarmuvek es az okostelefonok azok, amik elvalasztjak a kozepkortol.
Es amig diktaturak maradnak, igy is lesz.
Szoval irtal e margasagot egy uzenetben, lassan hianyzik Miss Jihad mert az legalabb ekkora marhasagokat nem irt.
#24, nekem inkább úgy tűnik, te nem akarod megérteni a dolgokat. Vadkapitalizmusban nem számít az ember, sokkal inkább a profit. Rengeteg ország van, ahol sok ember él, és mégis általános a mélyszegénység. Ha Izraelnek olyan jelentős gáz-lelőhelyei vannak, akkor mi tartja őket vissza a kiaknázásuktól? Azt hittem minden vágyuk, hogy betartsanak az araboknak, és lenyomják a földgázprofitjukat.
Kedves #25 barátom, az arab országok is egy ország. Az USA is egy ország. Országot országgal pedig teljesen korrekt összehasonlítani. Akkor is, ha nem bírja a gyomrod. A felvetés mellesleg az volt, hogy a júeszéj területén sem általános a jólét, bőven akad szegénynegyed, és rengeteg nincstelen él ott is, aki mellesleg GDP-t se termel, csak viszi. Erre írtam, hogy hasonlítsd össze a nincstelenek, mélyszegények arányát a két országban (úgyse fogod megtenni, mert olyan isten nincs, hogy egy arab ország bármiben is jobb legyen).
Semmi közöm az arabokhoz, szóval a szalmabábozással akár le is állhatsz. Köszipuszi.
Luxemburg-Kuwait vitához itt a GDP-lista:
Ennyit arról szerintem, ki ír itt orbitális marhaságokat.
A fantáziálgatásokat arról, hogy mi lenne, ha Kuwaitban nem lenne olaj, szintén mellőzd, ugyanis itt a valóságról van szó, nem elképzelt forgatókönyvekről meg fikciókról. Igen, ha nem lenne Kuwaitban olaj, akkor nem lenne semmi. A probléma csak az, hogy van olajuk, innentől fogva az egész okfejtésed az Ezotéria rovatba való.
A diktatúra és a jólét között pedig egész pontosan nulla összefüggés van. A mínuszt pedig kaptad is.
A tudatlanság és elfogultság magasiskolája a válaszok nagy többsége. Lényegtelen, de főleg hamis dolgokról való vitatkozás.
Írt egy meglehetősen jól informált zsidó újságíró egy könyvet az újkori (20. századi) történelmükről, közhangulatról, technikai és egyéb színvonalról, és arról, hogyan érték el. Sok emberrel beszélt, katonákkal, titkosszolgálatokkal, tudósokkal és természetesen politikusokkal. Megismétlem egyik fő keservét (nem szó szerint idézve): "a nácik ki akarták irtani a zsidókat, de legalábbis jelentősen visszavetni. Ez baj az emberiségnek. Sajnos a zsidók tanulékony nép lévén, alaposan elsajátították e módszert és kiválóan alkalmazzák. Ez sokkal nagyobb baj az emberiségnek. Ha erre gondolok, szégyenpírban ég az arcom".
Van még néhány rendkívül magas képzettségű zsidó ember, akiknek lehetőségük volt többek között Ben Gurion és Golda Meir belső köreibe látni, nem publikus véleményüket ismerni. Azzal együtt, hogy történelmi jóvátételnek tekintik Izrael állam létrejöttét, egyetértenek az előbb idézett újságíróval.
Amikor tájékozódunk, mindig érdemes mértékadó forrásokat tekinteni, különben hamis világot ismerünk meg. És a minőségünk azon múlik, mennyire hamis világban élünk. Ezt sem én találtam ki, de alapértéknek vélem, és igyekszem eszerint élni.
Asszem 26.-nak szól: Te komolyan belinkeltél nekem egy nominális GDP forrást? Neked elment az eszed? Egy abszolútértékekkel dolgozó gazdasági adatot? Eszed legyen már.
Ki beszélt itt nominális GDP-ről, hát Kuwait majdnem 10-szer akkora, mint Luxemburg. Jézusssssom. Ha összehasonlítasz két országot, akkor abszolútértékekkel csak akkor tudsz dolgozni, amennyiben a kettő közel azonos méretű. Ez olyan, mint Izraelt és Iránt összehasonlítani. Kb ugyanakkora a GDP-jük, Iránét pontosan most nem ismerjük, bárki nyilvánosságra hoz adatot, kuka, értelmetlen, nem lehet megbecsülni sem, de kb ugyanakkora, mint Izraelé. Akkor most ugyanolyan erős a két ország? Hát nem. Mert van valami, ami az életszinvonalat fejezi ki, és úgy hívják, hogy per capita GDP. Nem hiszem el. És még én írok marhaságokat? Hát most tetted magad nevetség tárgyává.
Tanulmányozgassad csak ezeket a listákat is. Átlag közel-kelet/harmadik világbeli országok percapita GDP-je 8 000 USD alatt, néhánynak kb nincs is adata (vagy GDP-je amit le lehetne osztani), második világbeli országok per capita GDP-je átlag 12-15 000 USD fele vannak, talán picit magasabban is, első világbeli országok GDP-je pedig 30 000 USD felett vannak.
Az arab országok nagyrésze tökéletesen beleillik a harmadik világbeli országok blokkjába, kivéve az olajjal rendelkező arab országokat. Azoknak a per capita GDP-je elsővilágbeli országokra hajaz, csak a többi számadatuk valami miatt tökéletesen hasonló ratio-kat mutat, mint a harmadik világbeli országok adatai, és karakterisztikájukat tekintve nem egyeztethetők össze a fejlett elsővilágbeli országokéval. A paradoxonok, amiket írtam. Nem linkelek semmit, találsz róla rakás forrást, csak keresni kéne, meg tanulni kis közgázt, hogy értsd is, amiről beszélt, mert amit mondtam, ez nem spekuláció, hanem tény. Kuwait is tudja és az összes haverja. Amúgy Kuwaittal semmi bajom, csak féltem, mi lesz, ha kifogy az olajából. Nézd meg az utóbbi évek mélyrepülését a nominális GDP-je terén, itt direkt a NOMINÁLISAT ajánlom, ugyanis a percapita hazudhat a töméntelen bevándorló miatt. Ez egyáltalán nem spekuláció, se nem találgatás, a gazdag arab országok is tisztában vannak vele, hogy a jelenlegi életszínvonalukat NEM lennének képesek tartani olaj nélkül. NEM fejlődtek eleget gazdasági értelemben a nyert pénzhez képest, és KÉPTELENEK lennének megtartani. SOKKAL nagyobbnak kéne lennie mind a per capita mind a nominális GDP-jüknek, amennyiben rendes gazdaságpolitikájuk LENNE, de NINCS.
Nem tudom, hogy vágod-e, mi az az első, második és harmadik világ, google it.
Komolyan látnod kellett volna a személyes reakciómat, mert leplezhetetlen meghökkenés volt. Felesleges is írnom többet, komolytalan.
Egy apróság még a nominális és per capita GDP-ről.
A nominális GDP ilyen elmaradott kocsmamódszer: ki tudja ütni a legnagyobbat. Ha két ország egymásnak megy, EXTRÉM különbözőségeket leszámítva (pl USA a 17 mrd dollar nominal gdp-jével nyilván sokmindenkit le tudna tarolni) NEM erre játszák már a meccsek. Nem az győz, aki a legnagyobbat üti, hanem azt figyeljük, hogy HOGYAN üt majd valaki. És a HOGYAN, az a per capita GDPvel mutattatik meg. Példa: Izrael sohasem az ütésnagysággal fogja lenyomni az arabokat, nem is arra hajt, apró ugyanis. De a HOGYAN az már más tészta. A HOGYAN-t jelentik pl az F35-ösök és a vaskupola, a HOGYAN-t jelenti, hogy a minimálbért most tolták fel 400 000 ft nettóra (5300 shekel).
Földgáz Izraelben. Ha jól rémlik 2015ben vagy 2016ban találták, a Földközi tenger alatt. Egyiptom az első, aki szerződést kötött Izraellel, 10 év alatt 15 milliárd dollár értékben fognak vásárolni gázt Izraeltől.
2018 február
Megint agresszívan leszóltál valakit és kiderült, hogy te vagy a tudatlan, nagyon aranyosnak tűnsz, értelmesnek, tanultnak, de ne akarjál többet tudni, mint amit tudsz, és ne szálljál el a képességeid miatt, mert iszonyatosan el vagy vakulva, ha nem vagy arab, akkor kéne a másik oldallal is beszélni abban a térségben. Például menj el Izraelbe és nézz szét. Gazdasággal meg vagy foglalkozz, vagy ne. De ne foglalkozgass.
"Asszem 26.-nak szól: Te komolyan belinkeltél nekem egy nominális GDP forrást? Neked elment az eszed? Egy abszolútértékekkel dolgozó gazdasági adatot? Eszed legyen már."
Ja értem. Tehát ami nem téged támaszt alá, az nem hiteles forrás.
"Ki beszélt itt nominális GDP-ről, hát Kuwait majdnem 10-szer akkora, mint Luxemburg. Jézusssssom."
Ez nem érv. Mongólia hatszázszor akkora, mint Svájc, ehhez képest a gazdasága sehol nincs Svájcéhoz képest.
"Ez olyan, mint Izraelt és Iránt összehasonlítani. Kb ugyanakkora a GDP-jük"
Ott vannak a számok, hogy mekkora a GDP. Ja tudom, az nem hiteles, mert nem Izrael javára billen a mérleg...
" Átlag közel-kelet/harmadik világbeli országok percapita GDP-je 8 000 USD alatt, néhánynak kb nincs is adata (vagy GDP-je amit le lehetne osztani), második világbeli országok per capita GDP-je átlag 12-15 000 USD fele vannak, talán picit magasabban is, első világbeli országok GDP-je pedig 30 000 USD felett vannak."
Forrást kérhetnék az állításodra? Lehetőleg ne egy filoszemita viccoldal legyen, ahol még a Napot is a zsidók költik fel.
"Nem linkelek semmit, találsz róla rakás forrást, csak keresni kéne, meg tanulni kis közgázt, hogy értsd is, amiről beszélt mert amit mondtam, ez nem spekuláció, hanem tény. "
Értem. Tehát ez szofisztikáltan kifejezve azt jelenti, hogy az állításod fals, de azért igenis higgyük csak el, mert olyan nincs, hogy szemét arab országok többre vitték, mint a kiválasztott nép. Felétek meg amúgyis régi szokás, hogy azt ismeritek el ténynek, ami titeket igazol. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ugye...
"Nézd meg az utóbbi évek mélyrepülését a nominális GDP-je terén"
2012-höz képest 4 helyet javított, szóval ez az állításod is fals.
"Ez egyáltalán nem spekuláció, se nem találgatás, a gazdag arab országok is tisztában vannak vele, hogy a jelenlegi életszínvonalukat NEM lennének képesek tartani olaj nélkül. "
Ezt senki nem is vitatta. Egyelőre azonban nem fenyegeti őket az a veszély, hogy kifogy az olaj és zombiapokalipszis lesz.
"Felesleges is írnom többet, komolytalan."
Valóban felesleges, kisgyerekkorom óta hidegen hagynak a tündérmesék.
"A nominális GDP ilyen elmaradott kocsmamódszer: ki tudja ütni a legnagyobbat."
Ettől függetlenül ez a meghatározó, a releváns. Hogy nem veszi be a gyomrod, az a te egyéni szoc. problémád.
"Izrael sohasem az ütésnagysággal fogja lenyomni az arabokat, nem is arra hajt, apró ugyanis."
Ez nem kifogás. Monacó, Lichtenstein is aprók, ennek ellenére többet elértek, mint egész Mongólia.
"Földgáz Izraelben. Ha jól rémlik 2015ben vagy 2016ban találták, a Földközi tenger alatt."
Aha, oké. Már csak pár jelentéktelen, kukacoskodó kérdésem volna, és meg is győztél:
1: Mennyit találtak? Mert ha annyit, mint nálunk az Alföldön, az édeskevés.
2: Vajon az a földgáztároló sose fog kifogyni?
3: Hogy szándékozik monopolhelyzetbe hozni magát a földgázpiacon ezzel a gázlelőhellyel? Kishal lesz a cápák közt.
"Megint agresszívan leszóltál valakit és kiderült, hogy te vagy a tudatlan, nagyon aranyosnak tűnsz, értelmesnek, tanultnak, de ne akarjál többet tudni, mint amit tudsz, és ne szálljál el a képességeid miatt, mert iszonyatosan el vagy vakulva"
No John...YOU ARE the demonz!!!
"Gazdasággal meg vagy foglalkozz, vagy ne. De ne foglalkozgass."
A gazdaság nem úgy fog táncolni, ahogy te fütyülsz. Az imádott országod messze nem teljesít olyan jól, mint ahogy te azt előadod. Magadat úgy csapod be, ahogy neked jólesik, de mást ne akarj már a vágyvezéreld hülyeségeid alapján hülyének nézni. Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!