Mely országok tartották meg maguknak a saját pénz kibocsátásnak a jogát?
Melyik országok mondtak le róla, miért és kinek,minek a javára?
Valahol olvastam meg videón halottam,hogy ma már sok ország nem is maga nyomja,bocsátja ki a nemzeti valutáját. Pl mi sem. De Kína meg igen.
Ez igaz?
Nem, ez így nem igaz. Mi nem mondtunk le.
Van néhány ország ami külföldi valutát használ. Ilyen például Koszovó vagy Lichtenstein és Zimbabwe.
Aztán ott az Euróövezet aminek a tagja lemondtak a saját pénzkibocsátás jogáról és az Európa Központi Bankra ruházták át ezeket.
Különbséget kell tenni a különböző kategóriák között:
- Vannak olyan országok, amelyek nem bocsátanak ki SAJÁT valutát, hanem más ország valutáját használják. Ilyen Montenegró és Koszovó, ők eurót használnak (amit nem nyomtathatnak, így venniük kell), Liechtenstein, ami svájci frankot használ, Ecuador az amerikai dollárt használja, és így tovább. Montenegró például az euró előtt a német márkát használta fizetőeszközként.
- Vannak olyan európai uniós országok, melyek felmentést kaptak az euró bevezetése alól azért, mert a saját valutájuk stabilabb vagy jobb. Ilyen az Egyesült Királyság fontja, meg Dánia koronája, vagy Svédország koronája.
- Vannak olyan (jellemzően szakadár) országok, melyek túl gyengék ahhoz, hogy saját pénzt nyomtassanak. Saját pénzük van, de nem ők nyomtatják őket. Ilyen például a Hegyi-Karabah Köztársaság (vitatott terület Örményország és Azerbajdzsán között), ami ugyan hivatalosan az örmény dramot használja fizetőeszközként, de van hegyi-karabahi dram is, amit viszont az Osztrák Állami Nyomda nyomtat.
Máshol is olvastam, hogy ma már csak nagyon kevés ország rendelkezik saját valutával.
Hogy más nyomja-e azt nem tudom.
A lényege az volt,hogy ugyan nemzeti valuta,de nem az országon múlik,hogy mennyit ér,máshol nyomják.
Lehet, hogy ilyen összeesküvés elémletes oldal volt.
Mindent a jenkik meg a FED irányít.
Nagyon kevés állam bocsát ki saját pénzt. Az USA esetében is ismert, hogy a FED egy magánbank, tehát a Dollárt nem az USA bocsátja ki, hanem kölcsönzi a FED nevű magánbanktól, ami egyébként alkotmányellenes állapot, ennek ellenére így van. Senki nem akar J.F. Kennedy sorsára jutni, így nem nagyon forszírozzák ezt a kérdést.
A pénz, mint adósság c. filmben kb 35'30" -től magyarázzák, honnét van az egyes államoknak pénze, kölcsönből!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!