Ha ilyen gyorsan növekszik Kína gazdasága, előbb-utóbb le fogja előzni Japánt, majd az USA-t?
nem.
Kínában eleve nyomorognak az emberek, Japánban nem.
Kína gazdasága már jó pár éve megelőzte Japánét, és most már a duplája annak:
Az USÁ-ét kábé 2028-ra előzi meg. 2046-ra Kína GDP-je már 2x akkora lesz, mint az USÁé:
2050 után kezd még gyorsabban növekedni a kínai gazdaság, mert ekkorra elmúlnak a demográfiai problémái és a gazdasági különbségek egyes területei között. De 2050-től már nehéz megjósolni, mi lesz, de egy tanulmányban azt olvastam, hogy 2100- ra a világ GDP- jének 50 százaléka(!) összpontosul majd Kínába.
Persze a minőség a fontosabb nem a mennyiség, és ez nem fog változni 100 év múlva sem.
Ha Európa népei összefognak és nem a múlton rágódnak, akkor Kína labdába se rúghat mellettünk.
Hiszen jelenleg az "európai gazdaság" a legbefolyásosabb a világon- mind mennyiségben és minőségben.Ha újra fellángol a "szép égi szikra, szent öröm", ahogy a himnuszunkban van, akkor újra meghódíthatná a világot- képletesen értem persze. Vagy értsétek úgy ahogy akarjátok. :-)
Azért Kínának könnyebb dolga van, mint más országoknak. Az lesz amit a vezetés akar, bármibe is fog az kerülni a népnek. A diktatúrát kombinálja kapitalizmussal. Észak-Korea azért van szarban, mert csak a diktatúrát nyomja.
De szerintem a sok nyugati bahatás miatt elöbb-utóbb ott is megdől a diktatórikus rendszer és akkor ők is visszaesnek.
köszi a válaszokat!
egyébként úgy tudom, hogy a gazdaság méretét nem PPP-ben hanem nominális GDP-ben kell nézni, és úgy viszont Japán még Kína előtt van...
Kérdező!
Az iskolai tankönyvekben például PPP-ben van megadva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!